基督城槍手自白書集中討論區

855 回覆
261 Like 14 Dislike
咁中國人係外國做衰野係咪要香港/中國/日本人還?

還緊啦 全世界都憎香港人你唔知

More detail pls

出國/online game 感受下
條link404咗
有冇人backup咗可以share?

暫時最好既本土派聖經

btw 同中共思想接近並不等如要俾佢侵略

任何殖民者都係仆街,要維護本土文化,
除非深思後大家同意有更好既替代文化
有無backup?
齋睇頭幾個point, 將muslim改做communist/china已經有好巨大嘅感受
大英雄
求backup
講事實俾人屌

https://www.news.com.au/national/queensland/politics/politician-lashes-out-at-muslims-after-christchurch-shootings-they-are-the-perpetrators/news-story/8e3f11fe73821dc3e65d75432ac76f2e

連登好快可以成立一枝武裝部隊架啦
好多人都同意殺手既動機

其實你有冇睇內文
又有冇睇下講個位係咩人

其實呢度好多人選擇性忽略殺手嘅主要動機之一 -- 就係反混種族 (所以佢先話佢唔介意muslim入去NZ住又剩, 唯一最介意係同本土 (白) 人結婚生仔女, 傳宗接代. 有趣嘅係呢度好多港豬張佢嘅睇法同香港嘅問題混為一談.

簡單啲講, 人地係話 如果你去任何一個國家, 人地歡迎你. 但係想喺嗰度落地生根 -- 你只可以搵香港/華人. 呢個本身就係一個矛盾, 因為你 (殺手) 只係選擇性歡迎你去合法地移民 (即係, 你去移民歐美就唔可以同白/黑/hispanic人一齊, 去日本就唔可以同日本人結婚生仔一樣 -- 要keep住本地人嘅純血統).

若果有個鬼仔鬼妹係li ke你, 兩情相悅, 無問題. 但係人地 (殺手) 就好L憎嗰個同你喺埋一齊嘅鬼妹/鬼仔 -- 因為你地嘅子孫已經唔再係pure blood -- 呢個係殺手嘅其中一個重點.

再加埋恐怖主義入面嘅恐怖分子嘅背景, 人地(殺手) 有更大嘅(所謂合理) 理由去大屠殺. 但係請記住, 同殺手嘅同一類人喺呢個地球有好多. 即使muslim從來都無出現, 唔等於呢件事唔會發生.

你想去理解嗰啲人係咩諗法 (唔係少), 可以去google search "bleach" 同埋 4chan / 8chan. 呢啲人唔係因為所謂嘅左膠以存在, 但係佢地大多都係右膠啲friend. 右膠歷史多的是. 自己慢慢睇西(歐美) 史啦.

完.
人生存要消耗資源
而唔同文明都有自己嘅秩序=資源分配嘅方式
流動嘅話,點處理資源分配呢個問題?
如果為令資源可以分配到,而改變秩序,咁就唔存在diversity
現代嘅秩序以「國家」為單位,特別好多係nation state。國家有界線,民族呢個身份嘅劃分亦都有資源分配劃分嘅意味
一日資源唔係無限,人類一日都好難可以和平共存
(食飯時間唔係太諗到野,但好想好想知道你會點諗資源呢個問題。呢一樣野係直接令我支拎本土運動。)

係全球化年代資源本身就係流動,唔想流動的話就唯有做北韓。同埋文化的流動比資源的流動更加難以控制,歷史上無一個地方同國家的文化係恆久不變,係一個人類社會生存的條件就係要接受同其他唔同想法的人和平共存。

你用好多terms砌埋都係無回應到
呢一種資本、資源嘅流動係好宏觀,咁樣去睇似乎好理性,但其實係好唔理性,因為從個體去出發嘅話,呢種流動係個體身上係見唔到
不過而家係講緊點分配
但講到底,呢個世界嘅資源係有限,我相信你都讀過Karl Marx 我諗你都明,conflict係必然

接受唔同想法但有個限度,例如民主制度下反民主嘅人會被「驅逐」
而家面對緊嘅係兩套唔同秩序(文明)之間嘅嚴重衝突
資源反而只係面個層直觀嘅野....

唔明點解係咁講資源. 好嘅政府根本唔會令到自己嘅人民為"資源"呢個字/論題去擔心, 成為大家嘅問題. 即係話, 有資源問題, 你要屌嘅係政府, 去投票俾一個幫你出聲同做野嘅話事人, 而唔係喺度屌啲新移民 (不論來源).

隔岸觀火係好撚易嫁, 但係喺度拋書包又有咩春用?
點違反人性?

寬容只係要求和平共存,如果呢個係違反人性,咁而家大部份人類社會都係非人性。

人生存要消耗資源
而唔同文明都有自己嘅秩序=資源分配嘅方式
流動嘅話,點處理資源分配呢個問題?
如果為令資源可以分配到,而改變秩序,咁就唔存在diversity
現代嘅秩序以「國家」為單位,特別好多係nation state。國家有界線,民族呢個身份嘅劃分亦都有資源分配劃分嘅意味
一日資源唔係無限,人類一日都好難可以和平共存
(食飯時間唔係太諗到野,但好想好想知道你會點諗資源呢個問題。呢一樣野係直接令我支拎本土運動。)

係全球化年代資源本身就係流動,唔想流動的話就唯有做北韓。同埋文化的流動比資源的流動更加難以控制,歷史上無一個地方同國家的文化係恆久不變,係一個人類社會生存的條件就係要接受同其他唔同想法的人和平共存。

你自己睇下香港既未来係點,所有野爆煲
離地左膠就係你呢種
沒有無緣無故的恨 ,又唔見有人屠殺佛教徒

當年緬甸佛教徒收留伊斯蘭羅興亞人,畀食物住屋佢地
但羅興亞人竟然恩將仇報屠殺緬甸佛教徒,強姦當地女人
仲話又獨立搶緬甸土地

你唔講羅興亞人係英國人俾武裝佢地打緬甸人?
定係你唔知

孟加拉人嚟
係緬甸殖民之後就作個新名叫羅興亞人

根本伊斯蘭教徒就係不斷透過戰爭(聖戰), 脅迫, 好似伊斯蘭國咁, 屠殺異教徒, 迫異教徒改信伊斯蘭教, 武力所到之處都變成依家伊斯蘭勢力

唯有用武力, 先可以將呢班邪教徒改邪歸正, 否則格殺勿論
有無backup?
齋睇頭幾個point, 將muslim改做communist/china已經有好巨大嘅感受

改做猶太人感受仲深啊
好多另類右翼都未搞得清楚,係歐洲muslim係invaders,但係東突厥斯坦反而支那人先係invaders

東突從來唔似歐洲班mulism咁多個世紀不斷向西侵略,差好遠

冇侵略定係無能力?
天下回豬一樣黑 睇下同治死左幾多無辜漢人?

呢個世界本來就無東突, 西域本是佛教徒之地, 唐代仲借道尋西經
宋代, 蒙古人崛起, 個到都係藏傳佛教
之後被伊斯蘭教汗國屠殺異教徒, 改用突厥, 咁就無啦啦多左個東突出嚟
呢家係喊苦喊忽, 真係好鬼鬼好笑

點睇呀各位義士

同意要人到最後要為維護自己利益不擇手段
而家個社會的確二源緊
因為對手比你更加殘暴,壓迫到最後結果你既底線同希望始終會喪失,屋企文化都無埋

點睇呀各位義士

佢就係想西方好似中國咁, 幫班移民再教育, 改信基督教

呢一種資本、資源嘅流動係好宏觀,咁樣去睇似乎好理性,但其實係好唔理性,因為從個體去出發嘅話,呢種流動係個體身上係見唔到
不過而家係講緊點分配
但講到底,呢個世界嘅資源係有限,我相信你都讀過Karl Marx 我諗你都明,conflict係必然

接受唔同想法但有個限度,例如民主制度下反民主嘅人會被「驅逐」

等陣先
Karl Marx講緊嘅conflict應該唔關民族事啊嘛
人地應該係講緊class struggle啊
完全係相反意思,唔好係又quote唔係又quote先得㗎

如果你真係信Marx
咁Marx應該會叫你聯合穆斯林當中嘅窮人抵抗資本家囉

同埋條友辯護殺穆斯林兒童嘅理據真係on9
如果父母嘅身分可以遺傳的話
咁梁天琦就永遠都只會係中國人

https://youtu.be/arMOuEv4W2c
自己睇,穆斯林没有一個是無辜的
當然唔係講民族,跳左一跳,果然食飽飯唔好用咁多腦
除非共產(現實證明唔可行),否則都會為左多出黎嘅資源嘅分配而有衝突
/
以下199999
我會咁睇,唔計兒童係無自主能力,抽空context (即係由Muslim個肚出世開始,一世都係Muslim)
一個群體之中,抽出一個個 個體 去睇,無一個會係有罪,人亦都好難無緣無故去仇恨一個同自己無關係、無犯罪嘅人
但從整體黎講,係個群體就「有罪」,佢嘅對象係整體,而唔係個體,兒童都好,都只係群體嘅一部分
結論係,理解佢點解要咁做,但無法接受
希望佢會如同自白書所寫,受法律制裁

但係呢種將個體subsume響群體之下嘅概念
其實同伊斯蘭恐怖份子有乜嘢分別?

美國插手中東事務,相信你都會同意係造成中東亂局嘅其中一個原因
咁伊斯蘭恐怖份子咪用呢樣嘢做藉口去西方國家恐怖襲擊囉
點解啊,因為響佢地眼中「白人」呢個群體都係有罪
根本唔理呢啲白人「個體」/西方國家有無真係出兵打中東

所謂「理解佢點解要咁做」根本只係緩頰嘅代名詞

按照同樣嘅想法
其實德國應該要滅族
因為幾十年前德國嘅納粹黨一樣都係咁樣滅人地族
依家嘅德國人係點樣唔緊要
因為「群體」係有罪㗎嘛

無人駁到

事實係咁
https://youtu.be/arMOuEv4W2c
穆斯林没有一個是無辜的

德國人而家有無叫佢地滾回中東非洲,有無支持希特拉種族清洗政策?

縮返入老母個西度啦柒頭
成件事真係好矛盾
紐西蘭 澳洲係移民國 白人係外來人
點解外來人會反外來人...... 情況就如香港一樣?

香港本身係魚港好少人,今日大部份香港人都移民後代。所以香港人屌新移民,其實都幾好笑。

連漁民嘅蜑家話, 都被外來廣州話消滅左啦
點解你地可以咁認真討論呢份野?
你地唔係真係以為個槍手係真心相信佢寫既野?
份野一渣buzzwords, 典型論述, memes
再睇埋段片
真係好難認真看待呢份野

不過而家係講緊點分配

唔明你講的分配具體係指咩。如果係國與國之間的分配,好似上面咁講,係全球化之下資源係流動。如果係一個社會之下的分配,首先佢會受上一種的分配所影響,另外我唔反對一個國家的資源承受能力係有上限,但而家好多時承受能力出現問題係因為資源過度不平等同集中,而呢個問題的原因正正係因為全球化之下一個國家已經唔可以確保到佢可以控制資本的出入。

和平共存的前題唔係大家都有一至的想法。而係即使有根本分歧都接受對方的存在。要避免你所講的文明衝突(其實具體指啲咩?),接受和平共存係前題。

收紅包係支那文化,香港都好快會有
到時大把有毒野你歎
槍手o係呢個時候開槍已經係最好既時候.
佢呢篇文都已經設想到未來穆斯林o係歐洲人口會擴大,
漸漸o係國家有自己勢力, 可以投票俾穆斯林政客影響國家
進一步文化層面取代本地文化
白人要反抗而家真係唯一機會,
否則過多幾十年穆斯林勢力大左之後, 唔好話白人開槍,
隨時穆斯林光明正大殺白人 , 白人都唔敢出聲
班冇腦左膠唔會諗到自己今日引入穆斯林, 幾十年後帶黎不可挽回既負面影響
反而開槍既就係諗到以後既局勢先會o係今日開槍

可以參考斐濟
英國人引入印度人勞工, 呢家印度人變左印度斯坦, 十足十東突咁
印度人仲多過斐濟原居民, 民主政府受印度人操縱
因為印度人不能參軍, 軍人政變, 受到西方世界制裁
點解你地可以咁認真討論呢份野?
你地唔係真係以為個槍手係真心相信佢寫既野?
份野一渣buzzwords, 典型論述, memes
再睇埋段片
真係好難認真看待呢份野

佢唔係真心又點會又寫70幾頁又直播?
份野仲有大量篇幅叫其他白人學佢
姑勿論佢諗法岩唔岩 呢個槍手一定係真心膠

不如你睇多次份野
班連登仔咁驚比人文化入侵
搬上支那住未
上面最興民族主義

而家就係中國文化, 語言入侵緊香港喎
同埋香港人真係缺少左自己民族主義

香港有咩真正既傳統文化?
語言咪又係廣州傳落黎
將香港同中國拉埋呢單野黎講純粹係政治表態
2樣無可比性
文化同語言都接近 仲要大家都係黃皮膚比
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台潮流台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞