基督城槍手自白書集中討論區

858 回覆
261 Like 14 Dislike
結論:
西方文化需要「硬」起來
破壞性創造
如果白人有大規模殖民中東, 做緊今日穆斯林難民所做既行為,
我真係覺得冇問題呀,
咁但係白人有冇咁做先 ?

一幅圖點出晒左膠既虛偽
同我講嘅野有咩衡突?事實上回教移民已經存在係歐洲好耐,連登仔就講到好似係近呢十年先出現然後搞恐襲
的而且確係一鳩樣,十分認同
變成恐怖主義嗰條界唔係因為個立場,係因為個行為。
恐怖主義講緊權力弱勢嗰邊以自己生命做代價去破壞majority嘅安穩,從而提升自己嘅bargaining power。
係以散播恐懼為核心。並非以贏為目標

所以純粹係想保家衛國咁發動攻擊,以贏為目標,會係戰爭。

但反殖民又唔等同於恐怖主義。類似係香港反支那,但又反右翼嘅呢一種又左又右嘅意識形態,但唔係以恐怖襲擊為手段。

所以我唔明啲人點解要將反殖民同恐怖主義掛勾。
其一啦,好多因素嘅

德國統一時嘅國族建構未竟、公民社會對軍事紀律嘅崇拜、一戰時期嘅「背刺」謠言、對戰敗賠償嘅怨恨、歐洲廣泛流播嘅反猶太主義、威瑪憲法嘅權力漏洞、社會暴力風氣、左翼陣營分裂、法院對右翼極端主義嘅縱容、大蕭條
再加上某啲政治決定(例如用總統權力解散地區政府、開中央侵奪地方權力之先例)等等

全部都係相關因素
賴德國人係德豬並不公允
以前中東穆斯林唔係咁易移民歐洲, 特別係發生左911之後
係之後所謂人道主義興起, 變左好多人都以戰亂原因申請到歐洲庇護
而同時歐洲又真係大規劃俾佢地落黎, 主因唔係廉價勞力, 而係政治因素
基督城槍手既動機,喺咪真喺冇方法唔用恐怖主義或者武力/打仗黎達成?
// 變成恐怖主義嗰條界唔係因為個立場,係因為個行為。//
// 係以散播恐懼為核心//
同意
真..
香港已經好明顯啦
學術上同職訓上兩方面應該分開
過份吹捧「惟有讀書高」依個概念
然後全個社會盲目追求「大學生」資歴
根本好多工「中學畢業」加「職業訓練」已經足夠
Skills Dismatch 得好嚴重

依種追尋高學歷要求嘅渴望係無止盡同貪(男)嘅
「人人都係Degree生」下一步然後點?
Master?PHD?冇得再上la wor
PHD之上再set多幾層無意義嘅階級?
對做野又究竟有冇幫助先!?
掠奪下石油、殺下你啲平民啊咁囉
肯肯肯定唔可以相提並論

如果起清真寺都算侵略
咁Twitter提供服務畀中東人都算係文化侵略
當然係,以前我老師都係用依句解俾我聽。
我純粹屌緊我上面條友將反文化入侵呢樣嘢講到法西斯咁。
因為民族主義,唔講任何衍生and 分支,重點只係以民族為單位,行為同思想都以民族嘅利益作依歸。
入面嘅行為有好多種,亦成不同嘅分支
向外擴張,係其中一個分支,再極端落去會變法西斯,再變納粹。

所以我會話係兩樣嘢係因為成個性質好唔同。
尤其香港人係做defense, 支那係會做offense
G持
查字典啦
不如探討下點解伊斯蘭原教旨主義乜事吹得越嚟越勁
聖經可蘭經都有鼓吹暴力傳教既經文
但十字軍、宗教裁判所呢啲宗教狂熱行為係文藝復興之後已經少左好多
二戰後同基督教有關既恐襲,真係得IRA咁大把
反而伊斯蘭恐怖分子就越嚟越多
睇返條timeline 又好似係伊朗革命之後開始萌芽
而且香港仲要係畀中國offend嗰個
如果你支持剃髮易服
得!穆斯林好適合你
把打
講下有咩政治原因?
唔該
係迷用外族黎入侵
黎增加國民既民族性?
就係無出聲咪比人入侵囉
依家到白人被人入侵
白人咪有人做野囉
明未啊柒頭
起清真寺唔一定係侵略
但咁多穆斯林湧入歐洲, 政府仲要偏幫佢地就肯定係侵略
南斯拉夫內戰嘅時候
德國都收容過好多難民
所以你真係要批評人道主義
就肯定唔係近期嘅事
(當然你可以話Balkans嘅文化差得無咁遠嘅。。。?
有班自以為偉大既大愛左膠覺得引入外敵可以教化到佢地
同時本國唔會付出代價,
俾佢地控制之下既國家大量引入佢地覺得可以教化既穆斯林
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞