基督城槍手自白書集中討論區

855 回覆
261 Like 14 Dislike
不過澳洲新西蘭都係比白鬼入侵喎
原住民都未出聲

但係性質有點唔同 既係白人即使入侵 但佢地都有保護原住民文化 例如紐西蘭係好積極保留毛利文化咁 但嗰啲muslim 南亞人 佢地黎到就食人地攞人地嘅 唔會貢獻社會
澳洲、新西蘭嘅白人難道唔係移民?

反而如果你憎伊斯蘭教,大開殺界,個理由好似仲合理多d
不過澳洲新西蘭都係比白鬼入侵喎
原住民都未出聲

但係性質有點唔同 既係白人即使入侵 但佢地都有保護原住民文化 例如紐西蘭係好積極保留毛利文化咁 但嗰啲muslim 南亞人 佢地黎到就食人地攞人地嘅 唔會貢獻社會

澳洲佬當年白澳政策咩黎啊大佬
中國都霸左新疆成百年所以當左係自己地方。美加澳新夠一樣係白人霸番黎,點解佢哋又唔係入侵者???
美加白人讀過下書都唔敢指其他種族係入侵者,係要叫非法移民。

香港本身係魚港,人好少。宜家所謂的香港人,其實都係呢幾十年來霸香港。大部份都係戰時同飢荒時來港。所以根本無人,有資格屌新移民,除非你老豆係四大家族。要屌就屌香港政府。

又黎原住民論

其實香港發展蓬勃多得以前呢班「新移民」拼搏出黎

佢地係有份令到香港更美好

但而家反緊既新移民係無咩社會供獻 淨係黎香港吞食資源

甚至建立自己既小社會 唔識入鄉隨俗 情況到蛔一撚樣

三五成群去同化或欺壓其他人

講自己語言而唔學廣東話 甚至無恥到要人跟返佢地講蝗語

有文化有學識會入鄉隨俗既唔會反感 係反班蝗咋

擦鞋都擦錯,香港有今日唔係新移民,大部份因為係英治。無左英治,香港有今日?你老豆老母都係坐到英治呢個順風車。
睇連登討論真係on99,唔係要極左就係支持極右。兩邊都on99

世界大戰 抹黑宇宙了 can you feel

唔係講笑呀
你唔覺得而家果浸火藥味越黎越濃咩?
黎個great depression 就可以開波
有冇人有片?搵左好耐
認真post留名
https://www.itv.com/news/calendar/2019-03-15/new-zealand-mosque-massacre-gunman-linked-actions-to-rotherham-child-sex-abuse-scandal/

得一間肯報rotherham,有三間就咁提有寫for rotherham但咩都無解釋當然有報既呢間點都要報段無人認同佢咁報復啦
https://drive.google.com/file/d/1eq26prdYk5iielTLcglQF-bRYkYg-W7Z/view?usp=drivesdk

翻譯本《後殖民世代》持續更新中
世界大戰 抹黑宇宙了 can you feel

唔係講笑呀
你唔覺得而家果浸火藥味越黎越濃咩?
黎個great depression 就可以開波

如果純粹從政治理念睇件事
shooter種族主義念頭唔似係一早就有
早期信共產主義/無政府主義/自由主義
三者共同點都係反種族主義
所以只能推論
有d事刺激左佢思想由左膠變為極右
全球化下,全球勞工自由流動加劇
基本上就係用更窮幾無產階級同較穩定既中產無產階級鬥race to the bottom
呢個過程當中資產階級獲利以幾何級數咁上
而傳統中產階級只有少數利用炒賣增增加相對財富
大部份都就向下流傾向
左翼早期既應對係用全球無產階級聯合對抗全球資本聯合
呢個趨勢由2003反伊拉克戰爭到華爾街佔領運動達到左翼高鋒
之各國亂印銀紙,衰退不斷,資本主義死唔去
但惡果幾乎由勞工階層食晒,鬥唔瓜資本
社會危機就變成無產階級間互鬥
右翼風開始興起
睇返時序由左向右轉,正係shooter 呢班90後面對既困境
左又唔work,右又唔work,結果就搞到而家咁
呢個局其實左右派都唔知點搞好
唯有等一次全球級經濟大爆破
到時就要take side
一係無產階級大聯合隊瓜資本主義洗牌(左翼方向)
一係就各國內戰排外,變一二戰mode(右翼方向)

係個11歲女仔俾人屠殺成為咗引爆點

如果普通女仔我都覺得唔太明白
但嗰個係聾啞女仔
叧一個post話個女仔察覺唔到而俾車輾死

普通細路「有可能」會sense到危險亦「有可能」會即時採取逃離危險嘅行動
但個細路根本連「sense到危險嘅權利」都冇就被輾死咗

睇到依part我都有少少觸動到
何況係個槍手

佢搵左呢單野作為其中一個理由
可能仲有其他個人因素佢自己冇提
但呢個 case 示範左由極左轉向極右過程
好難想像一個無政府主義者最後會話PRC同自己最接近
香港本身係魚港,人好少。宜家所謂的香港人,其實都係呢幾十年來霸香港。大部份都係戰時同飢荒時來港。所以根本無人,有資格屌新移民,除非你老豆係四大家族。要屌就屌香港政府。

又黎原住民論

其實香港發展蓬勃多得以前呢班「新移民」拼搏出黎

佢地係有份令到香港更美好

但而家反緊既新移民係無咩社會供獻 淨係黎香港吞食資源

甚至建立自己既小社會 唔識入鄉隨俗 情況到蛔一撚樣

三五成群去同化或欺壓其他人

講自己語言而唔學廣東話 甚至無恥到要人跟返佢地講蝗語

有文化有學識會入鄉隨俗既唔會反感 係反班蝗咋

擦鞋都擦錯,香港有今日唔係新移民,大部份因為係英治。無左英治,香港有今日?你老豆老母都係坐到英治呢個順風車。

得英治就萬能? 咁英國而家就唔會咁弱勢啦
FRASER ANNING D TWEET全部比班LEFTARD瘋狂轟炸
公開講正常野都咁 真係無得救
https://drive.google.com/file/d/1eq26prdYk5iielTLcglQF-bRYkYg-W7Z/view?usp=drivesdk

翻譯本《後殖民世代》持續更新中

佢稱讚中國果part幾時有翻譯?
係唔係睇復仇者聯盟上腦 thanos liked your comment

有討論就直接講啦

成效有分短期同長期
開源/節流
戰爭係節流 以前嘅戰爭出現係因為科技唔進步、冇足夠資源,將來有冇機會可以由源頭解決問題?
而且戰爭無人確保到會唔會一發不可收拾(eg核武器科技
所以先至冇superpower敢開戰 得把聲
但係今次呢個絕對唔係戰爭
係一個發洩性質嘅屠殺So9sad

肯定唔會

人類一定會利用科技嚟壓榨其他人 資源只會愈嚟愈少

所以下一場戰爭可能就係最後一場

可能係內戰 或者由革命開始嘅戰爭
FRASER ANNING D TWEET全部比班LEFTARD瘋狂轟炸

好勇
仲有無人有習近平人大會議段片?
其實講得好岩

alt right講野就正常, 反對就leftard. lmao. Anning講啲咁嘅野, 會再被選中做senator基本上係無可能. 連16歲嘅都識諗過你. https://twitter.com/CushanKain/status/1106804600626016256

唔撚gur嘅我等你入立法會去做野. 唔好講咁多.
其實講得好岩

佢稱讚中共管治都好岩

其實講得好岩

佢稱讚中共管治都好岩

係啦係啦 淨係識拎呢樣嚟笑鳩其他連登仔
其實講得好岩

佢稱讚中共管治都好岩

係啦係啦 淨係識拎呢樣嚟笑鳩其他連登仔

講法西斯大鑊好多,支那wfc啦
係呢到5毛先上綱上線
雖然佢講得幾有道理, 但係用到槍vs手無寸鐵嘅人, 點都係失敗者, 一d都唔光彩, 一係你夠彊就去搞話事人/領袖/當權者

一定有好多連登義士負皮你嫁

佢講咁多好似有道理既野,最後只係引導去full war 既結果,呢個年代邊個玩得起,最勇武個金仔就窮到就收皮

學你話齋一係佢就去做放 Muslim 入黎既政府,一係就去做Muslim 呢個宗教( which is nearly impossible ),但佢選擇做班手無寸鐵個班,將所有移民標籤為敵人,姐係姐係連登義士keyboard上講個d好似好勇武既行為。最後既結果呢?紐西蘭講緊禁槍啦,Muslim 帶曬光環,你話左膠當道,what if 一個民主國家90%係左膠,勇武派係想清洗佢地定係自己搶個山頭做寨主?

把口就民主民主,明明最想清洗異見最獨裁就係佢地

咩年代,打仗?從來打仗就係為左搶資源,自從有核武同全球化之後,打仗個形式就由實過變左經濟上
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台潮流台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞