基督城槍手自白書集中討論區

858 回覆
261 Like 14 Dislike
盡快
班連登仔成日屌人離地,但對現實社會最無知又係佢地,原全無視自由社會的現實就係多元,唔會有一個社會係只有一個單一文化,係西方其實有好多人認為佢地國家的文化本質係多元寬容。
多元唔等於要為左避免少數族裔被歧視而包庇佢地,槍手講問題根源果部份認同,但解決方法唔認同,反而係同槍手啱啱相反認清問題癥結,希望過份政治正確盡快扭返正避免culture war既出現
多元極都絕唔應該妹仔大過主人婆
究竟係邊個更離地?
個現實就係有無移民都好,一個自由社會的必然結果就係文化多元,香港美國同日本移民都好少,咪又係深受兩地文化影響。

小眾文化要的唔係包庇而係專重。而家班white nationalist好似有被迫害妄想症咁,覺得全世界都好似想害死佢地咁。好笑的係西方白人文化其實每日都輸出去唔同地方,係世界上係最強勢的文化,但係係佢地口中白人文化好似下個月就滅亡咁,完全離晒地。

要做到一個純粹單一文化的社會,只有靠同外界完全隔離加內部高壓控制思想的情況下先可行。
支那人對支那周邊國家禍害大。但支那去到歐美只係移動ATM ,通常又冇用又怕事。

蛔就同歐美過千年嘅仇恨,由十字軍東征,打到911,ISIS 國,唔夠打就恐襲。

對西方國家,支那係老鼠曱甴。
蛔係野獸。
自相矛盾
又話支持diversity
但係係番自己地方度 diverse
癡線佬
以為自己奇拿
見到個女人被掃低個下
槍手仲走埋去爆頭
佢既做法已經同當年殺害Ebba Akerlund既人冇分別

佢既做法何止解決唔到問題
只係令問題更加惡化
巴打開post搵人幫手 會快d
好的
佢就係用好多似是而非既野想證明穆斯林無一個係無辜既,然後就自我揣譯殺任何一個穆斯林都係為個女仔同其他被性侵既女性報左仇

如果佢係捉返真係犯左果d事既穆斯林而唔係另一班唔關事既穆斯林,咁就算佢殘忍到saw咁對付佢地,都仲可能某種意義上係暗黑英雄但佢而家殘忍咁對待無辜,就只係同佢最憎果班人一樣
睇左d外國新聞突然諗起既事
之前d白左女權咩都唔要個men字,
又womxn,又咩都改晒做person尾
點解無人要求將gunman改做gunperson
反而中文今次贏,槍手完全無任何指定性別
The Great Replacement翻譯本《後殖民世代》
https://lih.kg/1064409

開咗post,有時間請支持一下
15頁Read
人地支持既多元化係河水不犯井水
即係覺得大家各自保留傳統同文化, 唔好去人地果度
佢覺得而家由於白人低生殖率,
有大量中東難民湧入既歐洲遲早會主流文化會被伊斯蘭文化取代
一個多民族多人種居住地方根本唔可能存在多元文化共存, 而係某個文化單方面吞噬其他文化
成日鍾意話人乜豬乜膠,懶係眾人皆醉我獨醒咁香港人移民去外國一樣畀人憎,但就從來冇聽過連登仔話所有香港人都要負責
香港人移民唔會強逼外人遷就自己文化, 而且生殖率唔算高
對白人黎講冇咩威脅, 真正有威脅既係穆斯林
所有人地攻擊係focus去穆斯林
香港人以前湧晒去加拿大,炒貴啲樓之餘,仲為左賺到盡係咁起monster house,令啲本地人好憎香港人。用返上面幫槍手辯護嘅邏輯,香港人全部都有罪

當初由世界領導前幾名 到而家呢
事實係穆斯林没有一個是無辜的
https://youtu.be/arMOuEv4W2c
没有無緣無故的愛都無焦緣無故的恨
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞