基督城槍手自白書集中討論區

855 回覆
261 Like 14 Dislike
槍手o係呢個時候開槍已經係最好既時候.
佢呢篇文都已經設想到未來穆斯林o係歐洲人口會擴大,
漸漸o係國家有自己勢力, 可以投票俾穆斯林政客影響國家
進一步文化層面取代本地文化
白人要反抗而家真係唯一機會,
否則過多幾十年穆斯林勢力大左之後, 唔好話白人開槍,
隨時穆斯林光明正大殺白人 , 白人都唔敢出聲
班冇腦左膠唔會諗到自己今日引入穆斯林, 幾十年後帶黎不可挽回既負面影響
反而開槍既就係諗到以後既局勢先會o係今日開槍
自戀狂從來都只能借助槍炮去威脅其他人,因為呢d人冇槍make唔到noise.
pussy.
一向冇人話民主制度係完美佢係一人食飯萬人食屎,同大家一齊食飯或者一齊食屎分別,民主著重人人都有責任同權力,但獨裁統治就得一個人有權力但萬人要為佢負責

條友大愛左狗黎
講親lgbt 變性人 蝻 個類
例牌衝出黎護航

大愛左狗

其實唔同post都成日見到巴打,睇得出你好有學識
係有小小好戰,成日直接challenge同對方(包括我haha)嘅邏輯問題,又或者提出異論試人
正中紅心嘅野,第一反應一定係惱羞成怒,真心
不過好事黎,咁樣個討論區先有討論,而唔係淪為回音壁
屌咁你咁講
咁多中東難民湧入歐洲係點解啊?
係咩原因逼到佢去到呢一步?
而家歐美國家介入中東政治,玩代理人戰爭
外人可以任意入黎炸你嘅樓, 殺你嘅仔女, 軍火都係外國提供嘅
按照你嘅邏輯
咁伊斯蘭恐怖主義咪就係「理性下既選擇」, 呢個係唯一反抗既機會
好似香港人呢d 唔係叫理性, 而係叫甘願為奴

閣下係俠義風骨本人

講d 野一模一樣
伊斯蘭教屠殺白人 = 白人先係有錯個班
同樣邏輯

民主制度本身就係on9柏拉圖講得啱,搞政治點解唔搵特殊培訓嘅專業人士?就算係美國所謂民主制度,其實缺點都好多,比如gerrymandering,金權政治,electoral college,disenfranchisement,講民主制度根本on9,你唔介意畀暴民通知,就覺得其他人都唔介意

係咪好合理呢

一向冇人話民主制度係完美佢係一人食飯萬人食屎,同大家一齊食飯或者一齊食屎分別,民主著重人人都有責任同權力,但獨裁統治就得一個人有權力但萬人要為佢負責

無錯
我亦都同意你所講嘅嘢啊

多元文化亦都一樣
美國執行得唔好,係美國嘅問題
唔能夠直接推論多元文化嘅問題
(當然多元文化佢本身有問題啦,但係唔係就咁噠美國/黃子華做例子就得

你咁比係啱,但兩者最大分別,係民主制度唔會逼你一定要食,呢個世界一樣有唔係民主制度國家,但多元文化就係民主制度國家多數嘅買一送一,好似包餐咁,仲要難食都逼你食
根本多元文化就係一個錯誤 移民唔應該被鼓勵
班冇腦左膠唔會諗到自己今日引入穆斯林, 幾十年後帶黎不可挽回既負面影響

佢呢個moment 其實幾關鍵
若然將來真係白人主導返
佢就變人民英雄

若然未來係蝻揸旗既話
佢就變希特拉二世 被人唾罵

佢呢個moment 其實幾關鍵
若然將來真係白人主導返
佢就變人民英雄

若然未來係蝻揸旗既話
佢就變希特拉二世 被人唾罵

其實希特拉當年輸係因為佢唔夠心狠手辣,白人當年去到美洲咪又係殺曬班印第安人,今日美國人有邊個要負返責任
其實道理上我認同呢個槍手自白書講既野
佢開槍射死咁多人的確係殘暴冷血
但係係咩原因逼到佢去到呢一步?
而家數千百萬既穆斯林入侵緊歐洲, 搶奪緊當地資源, 搞人地D 女人
個政府唔係制止而係允許佢地咁做, 有白人反對既話仲要俾政府同一班瘋狂人民圍攻,
連政府, 媒體都出賣自己人民, 你唔自己出手可以點?
右翼表達意見只會俾左膠話係法西斯, 但係左膠對穆斯林既禍害隻字不提

咁而家即係點先, 外人可以任意入黎搶你既野, 搞你既女人, 殺人都有政府幫手低調處理,
你要攤大雙手唔俾反抗任人魚肉, 哪怕一句話話講出口都係法西斯
下場只有一個, 好似香港人咁等死, 等下一代俾外敵同化邊個講普通話做母語既中國人

根本呢d 情況拎槍殺人先係理性下既選擇, 呢個係唯一反抗既機會

屌咁你咁講
外人可以任意入黎炸你嘅樓, 殺你嘅仔女, 軍火都係外國提供嘅
按照你嘅邏輯
咁伊斯蘭恐怖主義咪就係「理性下既選擇」, 呢個係唯一反抗既機會

你呢d 就係左膠典型既"白人贖罪論"
覺得白人對過往行為雖然贖罪
咪撚玩啦, 你睇歷史幾時有見過有國家打完人地之後覺得內疚
跟住俾佢地入侵番自己? 以往歷史係冇出現過咁瘋狂, 愚蠢既事
唯一有既咪就係而家班左膠控制下既歐洲
因為果班左膠既真面目就係背國賊, 同埋過份天真既蠢人

開槍果個就係考慮得比呢班左膠更多先會決定開槍, 佢知道俾呢班左膠搞落去, 歐洲遲早淪為穆斯林國度, 白人成為次等人

班連登仔咁驚比人文化入侵
搬上支那住未
上面最興民族主義
希望引到更多人幫手滅蛔
反對果D全部落地獄
你地先係人渣垃殺畜生敗類

你幾時出發去尖沙咀清真寺?
多元文化就好似共產主義一樣,其實好美好,就佢冇諗到人性,之前係美國某大學一個教授講,地獄係咩?就係一個美好完美主義落係一個現實入邊
閣下係俠義風骨本人

講d 野一模一樣

好多女性都渴望俾人感覺自己特別、型,往往女人唔係太適合政治,因為貪慕虛榮係女人既天性,貪慕虛榮好難做殘酷而正確既決定。
班連登仔咁驚比人文化入侵
搬上支那住未
上面最興民族主義

而家就係中國文化, 語言入侵緊香港喎
同埋香港人真係缺少左自己民族主義
根本多元文化就係一個錯誤 移民唔應該被鼓勵

最岩聽呢句
一直都想講移民係敗政黎
連登唔少post都提倡移民, 而我就大大力支持全球排華

講d 野一模一樣

好多女性都渴望俾人感覺自己特別、型,往往女人唔係太適合政治,因為貪慕虛榮係女人既天性,貪慕虛榮好難做殘酷而正確既決定。

Whataboutlism
而家數千百萬既穆斯林入侵緊歐洲, 搶奪緊當地資源, 搞人地D 女人
個政府唔係制止而係允許佢地咁做, 有白人反對既話仲要俾政府同一班瘋狂人民圍攻,
右翼表達意見只會俾左膠話係法西斯, 但係左膠對穆斯林既禍害隻字不提

咁而家即係點先, 外人可以任意入黎搶你既野, 搞你既女人, 殺人都有政府幫手低調處理,
你要攤大雙手唔俾反抗任人魚肉, 哪怕一句話話講出口都係法西斯
下場只有一個, 好似香港人咁等死, 等下一代俾外敵同化邊個講普通話做母語既中國人

根本呢d 情況拎槍殺人先係理性下既選擇, 呢個係唯一反抗既機會

屌咁你咁講
按照你嘅邏輯

跟住俾佢地入侵番自己? 以往歷史係冇出現過咁瘋狂, 愚蠢既事

開槍果個就係考慮得比呢班左膠更多先會決定開槍, 佢知道俾呢班左膠搞落去, 歐洲遲早淪為穆斯林國度, 白人成為次等人

早幾年第一次見俠義風骨篇文
仲以為係個d 懶特立獨行個傻西

估唔到d 左膠個個都咁撚癲
伊斯蘭教殺人都可以合理化 = 白人有罪在先
cls
個槍手講野係有Point, 係理性既
佢好清楚自己做緊咩
深明自己既行為係捍衛緊啲咩野價值

但行動就係走極端果隻
鮮明地突顯佢嘅意識形態

佢果句 “wake up! “
係想佢既白人種族醒覺

佢最主要想做到既
係凝聚更多意志聚集埋一齊
佢知道要成功, 一定需要大家既醒覺
所以佢選擇咗以一個流血嘅極端手段既行動

Ps: 唔支持殺人,純粹分析佢既動機

屌咁你咁講
按照你嘅邏輯

所以如果有上帝,佢造人真係好搞笑,人有罪惡感,但其實只要人一生存在世,你就會傷害到其他野同人,同七宗罪一樣,當罪惡感發揮到極致,就會變成傷害
你用好多terms砌埋都係無回應到
呢一種資本、資源嘅流動係好宏觀,咁樣去睇似乎好理性,但其實係好唔理性,因為從個體去出發嘅話,呢種流動係個體身上係見唔到
不過而家係講緊點分配
但講到底,呢個世界嘅資源係有限,我相信你都讀過Karl Marx 我諗你都明,conflict係必然

接受唔同想法但有個限度,例如民主制度下反民主嘅人會被「驅逐」
而家面對緊嘅係兩套唔同秩序(文明)之間嘅嚴重衝突
資源反而只係面個層直觀嘅野....

唔明你講的分配具體係指咩。如果係國與國之間的分配,好似上面咁講,係全球化之下資源係流動。如果係一個社會之下的分配,首先佢會受上一種的分配所影響,另外我唔反對一個國家的資源承受能力係有上限,但而家好多時承受能力出現問題係因為資源過度不平等同集中,而呢個問題的原因正正係因為全球化之下一個國家已經唔可以確保到佢可以控制資本的出入。

和平共存的前題唔係大家都有一至的想法。而係即使有根本分歧都接受對方的存在。要避免你所講的文明衝突(其實具體指啲咩?),接受和平共存係前題。

文明衝突我會定義係無法共存嘅秩序之間衝突(Clash of Civilizations? 不過無真係睇本書 呢單野之後即刻想搵番出黎睇)
和平共存、接受分歧,我諗即係民主制度?但係民主都有佢嘅原則。

第一段最後一句「而呢個問題的原因~」我理解唔到同上面嘅關係
我會認為全球化資本流動只係將剝削全球化 ,但資本點流動都好,國家內嘅資源分配嘅界線係無變動
而「資源不平等同集中」我認為係無解決方法,係資本主義嘅必然

好似唔可在抽空黎講,而家衝突位正正係移民帶住另一套秩序,去其他國家,令資源分配出現更嚴重嘅問題(本身嘅class conflict,所加上族群conflict)

開始唔知自己up緊乜

要留住資本,就要令到個制度變得capital friendly,即係低稅低褔利。但一低稅低褔利就會有財富嚴重不平等,所以資本流動會影響國內分配,特別係福利分配。要解決呢個問題又唔想做北韓,唯一的方法就係好似歐盟咁進行國與國政治上的整合去制衡資本,但呢個方法無可避免會令唔同國家的文化面對面接觸,所以接受和平共存就會變得重要。

要分清移民的所謂秩序指的係咩。如果係奴隸制、獨裁、種族主義、恐怖主義之類的話,自由民主社會無需要寬容。但如果係新的宗教、文化、語言、生活飲食習慣,我見唔到有唔寬容的理由。

同埋就算無移民,一個自由社會之內一定會有各種不能共存的文化同信仰,和平共存都係必需。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台潮流台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞