[方丈] 做左好多年HR 有問必答

1001 回覆
119 Like 39 Dislike
本身有冇教人寫開CV?
我發覺自己唔係好叻寫CV....番學果陣又無咩點教點樣先係好CV.
17年FG 做到宜家,呢排開始搵工,但發現冇乜回音,係interview 可以點算
如果grad 左年幾,人工15k,想jump去第道高一個位,人工開18k是否太過多?我見佢地in左我好耐,全部冇問過我人工有冇得傾,但次次見完都冇電話,想知呢家市價幾多?
方丈.做緊一年Admin 12k.係business centre 做過半年既hr仔幫老細出糧同做過下出合約比老細請既人簽約
想讀個顧傭條例證書. 想搵份hr 做 有無可能叫到14k up?
利申ive
Hello方丈
想問cover letter應該點寫好?
我嘅做法係歸納job ad嘅requirements同job duties
再話自己有相關經驗/知識,同埋性格上附合要求,例如outgoing個堆

但係通常hr會唔會覺得只係照抄job ad? 會prefer有創意啲嘅寫法?
之前佢講過 hr唔多點睇cover letter直接㩒cv睇
係未al可以一年後先開始用 定一過左三個月就按比例用?
唔好似公司要過左一年先用得al
你好方丈
想問HR如果打去上家HR做reference check,係咪無權check上家既人工係幾多?
想問resign應該點做?
入去manager講就同佢講resign?😂😂
唔準 唔洗錢個啲 睇過就算 認真就輸了
私人原因
正常人都係啦

服務業憎衰客
HR 唔喜歡反口candidate ...只係打份工姐,我地都會明白人各有志,爭唔黎
唔會
而家哩個年代 玩咪玩囉
係 因為你都知你係overpaid
最大機會係轉工升一級 人工平手過
咁點知市價?
係 除非你over or underpaid or 轉行
唔係 話明係roster 就唔會skip左你勞假
法定幾多日 就有幾多日
答左啊 想點升 想學啲咩 三年五年計劃係乜都得
細既想入返大 仲要mgr grade 就難啲了
不過看你大既定義啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞