[方丈] 做左好多年HR 有問必答

1001 回覆
119 Like 39 Dislike
佢又無問我有無返緊 我估知既
上星期打黎問我有無興趣 簡單講左份工做咩
我估都等人用
想問樓主比idea

做左5-6年股票經紀,主要湊客傾deal,前景唔太好,收入時高時低,因爲要孭數風險高

考慮緊轉行,但冇咩頭緒,邊啲行業會比較用得返工作經驗?
搵工真係識人好過識字
有時幾叻都好連IN都冇機會IN
樓主點睇 d head hunt agency?
其實佢地靠咩搵錢?
second in完一般要process幾多日先會俾offer

好心急
418partime 有冇初一二三錢
真係間間唔同,我老婆等左成個月, 以為衰左,到琴日有offer. 仲要加左30%, 完全估唔到
如果fail會唔會通知人
我經agent 見左份, 衰左,知道衰乜

自己apply 應該難d 知啦
我個條路都係咁。
有degree ge話okay 既。
我當年好後悔無企實。

(做左年幾graphic,現在文職2年幾,準備再跳)
最緊要知道自己想做咩記得企硬!
ps:因為之前做inhouse咩都關我事先吹到文職都有經驗。
方丈, 我早幾日Facebook 搵咗你
希望你幫到下我
方丈你好
做夠3個月未呀
[member] 想請教方丈兩個問題
一般hr最後會問candidate 有無apply其他工同埋有無offer 其實應該誠實答定點 你地問呢題係真係想睇candidate 會唔會收個offer (等你地唔使煩) 定想睇對間公司嘅loyalty

另外想請教一下翻工嘅衣著 如果係翻ibd/s&t/pb front office 係咪其實人工咁高就係預啲人著好少少
一般freshgrad 可能著咩牌子比較適合

無限感激
[member]
方丈我想問下係interview時問ot多唔多,有冇補水應該點問好d?
另外有冇d萬用既理由,係講緊點解會唔做上一間公司走黎見工咁?
冇錢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞