[方丈] 做左好多年HR 有問必答

1001 回覆
119 Like 39 Dislike
覺得fg搵工行大海撈針呢個approach 定專aim幾間好想入既公司好
利申唔係好top個隻
點為之轉數快?有冇例子?
根本你黎
方丈, 如果個job agent 講話HR,想再見多一兩個人先再決定,暫時未有人有offer.

係唔係可以下份了
有冇試過candidate reject左你地公司個offer, 後尾又搵返你地想賈返個offer? 如果有你地會唔會比返個offer佢?
方丈! jobsdb D apply now 你地係咪唔會睇? 我腥左好多份出去個status 全部係received, 係咪啲人連view 都無view? 因為正常有睇係應該會轉viewed?
我睇一個post 話有巴打講

received 就係直接去左hr 個email 度

viewed 就係login 左Jobdb 去睇
如果有份工搵我而我又有興趣
但我依家份工仲做緊 最好係點做?
我唔係working holiday,咁半年工作經驗可唔可以當一年去apply?
多謝方丈🙏🏻
我以為去左email佢睇都會update到㖭
sorry,佢冇問關於試用期啲野,咁當然唔洗自爆

萬一佢真係問,點解試用期成半年,咁點答好,因為好多公司試用期得3個月 reference check係咪會check到有冇被extend過試用期
試過有份工status係received但係都有打黎約interview
奇怪定義係咩
Lm

Isee! Thx!!!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞