[方丈] 做左好多年HR 有問必答

1001 回覆
119 Like 39 Dislike
15左右
看行業
多謝
我啲內容都好好聽
點會自爆呢
會爆的 我淆

做過幾個行業 都係大既行業黎 專業但唔係超專門野
樓主, 如果做開recruitment consultant (agency) - 蚊型行仔 (金融業), 起薪為12-13K + commission, 呢個價算唔算合理?
利申: 幫朋友問
學店上年畢業
到到依家都仲未搵到工
但一直返緊同我想做果行相關嘅part time
會唔會interview個陣印象唔好 問我點解唔返full time
看有冇人手做 有就會做
咁岩係到姐 有時都隔半日
Yes
細公司in house HRA 都係13/4
HR Assistant Manager 叫價幾多先合理
33k-34k會唔會好過份
新年有d想轉工
以你經驗, HR 有冇話頂盡做到幾多歲

好怕自己第時幾人工又高, 年紀又大
有一日會被淘汰
假設我而家已經around 30k, 每年加4%都有$1200
到我50歲, 咪差多不有5-6萬
有冇見過年紀漸大o既HR 係有咩其他出路?
唔會
直接答未搵到 但真係好有心想做

不過contract role better than part time
而家叫價看你current

會有cap
唔會無限加上去到60k

做到退休囉 要上得夠高
姐係例如今個月新年假放星期二、三、四
公司可以要求我返一五六?
其實hr分唔分到ugc同self finance degree?
有無外國搵工headhunt資料?
如果team head 問你有冇搵緊同類工種
意思係叫你搵定其他 定係咪意思

另外要等1-2星期通知 係咪通常冇下文

利申:想問4a entry post
想問方丈可唔可以send cv比你睇下有咩改進?
想再請問多一樣野
因為我考緊政府工
雖然未必會請
但係因為佢話我請左之後都要比返job reference佢地
咁我應該係quit左我果份工, 再拎job reference, 再拎比政府咁?

如果現階段未拎到job reference, 又要比住少少證明先, 請問用卡片可以嗎?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞