[方丈] 做左好多年HR 有問必答

1001 回覆
119 Like 39 Dislike
方丈漏左我
方丈 又係我 之前問過問題架啦
我上份工做左一年9個月 呢份工就岩岩好半年
早兩日收到email 有個agent話係linkedin睇我而家個cv幾岩佢地 問我有冇興趣
我係咪應該去in下睇下個情況
利申 銀行職員 agent果隻email 既title比我預期好 人工未知
如果想做 recruitment 有冇話咩課程最好?
唔該你
想問方丈覆Facebook嘅inbox 覆到星期幾?
驚無留意到我個cv
方丈可否check一check inbox? 我已經推左好多次la
好翻啲啲,食咗藥keep住昏迷
寫,跟舊老闆,buy out 其實都係好嘢嚟嘅,所以可以寫,但係你第三份工一定一定要做得長,兩年咁上下
多謝關心 好翻啲了
唔會啦,有時公司啲人好忙,真係要追下㗎
佢唔係大學生?其實呢receptionist 嘅嘢佢最好就唔好寫啦,寫埋我都唔知佢究竟係做緊邊一份多啲

designer正常黎計,入門都應該13/14 (已經係平過至抵精明眼)...而家哩到咁奴工價,轉工啦
你好,一個九個月嘅marketing asst ,你覺得會唔會有人用$18000去請呀?

機會就真係好渺茫,同埋你翻返嚟香港,咁你個$3500嘅津貼,係咪應該無返?
少年,我哋問問題首先要整理下你嘅思路,逐點逐點文

1. 你覺得細行有乜嘢可以吸引到人啊?咪就係人工囉,所以細看,合約為,食屎為人工都一定會高架。所以你用細行嘅人工,去到最大嗰幾間比,我覺得又唔可以直接咁樣比

2. 細行同大行處理嘅deal / transaction/ project scale 個size 梗係冇得比啦, 冇得又要馬兒好又要馬兒不吃草,你要現階段人工好,你就要轉

3. 你話轉返嚟,都有機會唔俾一個好啲嘅位你,絕對有可能,但係起碼你個薪酬都去到頂點

4. 咁你可以唔一升就去到掂到個Manager , Senior 得唔得啊

5. Title 唔係最重要,但係你要有 progression
唔係好明你想問乜嘢,可以具體一點嗎
1. 兩邊都係,有得升緊要啲

2. 比如可以問,公司團隊文化係點樣?多唔多deadline 要追?大家做嘢節奏快唔快?呢啲全部都已經可以旁敲側擊知道大家做嘢chur or not
唔係男神女神級數就算吧啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞