[方丈] 做左好多年HR 有問必答

1001 回覆
119 Like 39 Dislike
實務你指 c&b? TA 出面見好少hiring. 同埋其實一直都好想知道你哋點樣睇我哋recruiter, 我知我哋個名一早臭晒. 之前做細公司嗰陣同D HR傾佢哋都好唔客氣

冇錯呀,最少計糧,工傷, MPF,performance mgt 等等你哋應該全部都未做過

Agent 的話出名啲嗰啲品牌,我哋咪會特別客氣啲囉,但係其他細嗰啲,就真係好似sales咁嘅咋
我愛你
方丈你好呀 新年快樂

我上年畢業,其實本身想入hr但offer唔靚唔啱又等錢使養家,最尾焗住入mkt但其實人工中低位,打算做夠一年之後試吓轉hr跳返靚個人工。
想問我帶住一年mkt 經驗apply hra,人工跳約15%係咪太多?

其實咁樣做,真係唔特別啱你長遠嘅發展,你本身都知道HR入門人工會低啲,你仲要改高咗自己個起薪點,但係又完全冇HR經驗,咁點解HR要請你而唔係一個好平嘅FG
好耐無見方丈

2017年底嘅post問過問題,後尾見你潛咗水(可能太忙?)
後尾我都順利轉咗工,做咗一年幾了
請問方丈,HR問點解想做呢份工呀?
我想做係因為呢份人高好福利好,而且夠穩定
但我怕答得太貼地,HR會唔鐘意
如果答有使命感有抱負,又怕太離地
我應該向邊個方向答
你好啊
係呀,我之前真係忙到就死,如果唔係信已遞,而家心情好又得閒,我都未必會再開post
可以兩個都答,你可以先講咗話其實真係有使命感,或者係job satisfaction 好高,最後好似講笑咁再加一句,咁當然人工唔錯,可以擔起家計,都係好事啦
想請問方丈d 公司 reference check 其實會 check d 咩
請問方丈會點睇一個畢業後係同一間公司一做就做左五年既人? 會唔會覺得太安於現狀,定係會覺得有一定loyalty?

利申:廣告行業,Event Marketing界打雜,乜都要做
轉一次工 點樣嘅increment先算合理?
例如三大grad 一年半到經驗 拎緊16k
銀行工應該開幾多? 佢又比到幾多就要accept?

每次interview都好煩惱 開得太高又覺得未夠quali
開返個正常range 又比人壓到仆街
HR
如果以下情況,你會點選?

現在,MNC,HRA 17k,1 month bonus,無晉升空間但學到好多野,HR上all rounded都會接觸。

新offer 中資細公司,都係HR,公司有好多resources ,中環甲級寫字樓,All rounded HR,21k,doublepay加bonus,title升一級,直接report老世,無OT

以上情況你會點選擇?感激方丈
新OFFER
難叫多15%,

講下點解quit呢行, 點解想入呢行
有咩skill可以共通等你覺得你唔係一張白紙

唔洗課外活動, 晒位
離職原因, 入職日期, title, salary package等基本資料
有時唔太重視reference check, 對家hr未必真係會幫你填
原因係?
會不會入返細公司會跳唔返岀黎?
你17k 分分鐘轉兩次工先有21k, 你21再跳兩次差距又大左

唔會, 唔少大公司都唔好做, 出面都有大公司請緊HR

公司愈大, 通常愈亂, 愈多制度限制
有人唔做做狗?
你同你個FD IN同一間公司?

如果係可能個HR唔想IN你, 求其5分鐘做下戲就算
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞