[方丈] 做左好多年HR 有問必答

1001 回覆
119 Like 39 Dislike
d hr鬼得閒睇你cover letter咩

但officer都分好多種
你講既有冇話咩行業/工種
方丈好d 未
勞工法例有無規定唔可以儲大假去下年?
銀行:line manager 好想請我 ,hr話我冇經驗開個價高左少少,可能平時冇經驗得$17-18 k 我開$19 但個位最高可以開$19
Manager 話要等hr個老細批 ,你估多數批唔批?
利申:佢話我冇銀行經驗 之前份工高過$19k
多個人要拒絕,點嘥時間逐個逐個同佢地講
你可以做多啲物,值得一個更多嘅人工?佢比宜家呢個錢,你都做到而家你嘅嘢囉
我仲未病好呀,日日都昏迷,所以一日復一次

通常呢都係出咗Offer,先會開始做呢啲野嘅,所以呢,到時候你應該都已經遞左信啦,咁就冇問題
走啦,如果唔係你表現好有問題,咁就係間公司真係好度縮
你都冇得唔寫,你接唔接受到九個月嘅空白期啊?

所以你咪話囉新工嗰邊個發展可能會好啲,真係好得體咁樣講一講點解你要走咪得囉
根據公司政策係得,但係唔係嗰個審裁處既裁判官都話得
通常都係睇吓間公司有幾刻薄,通常來講呢都係睇下你評估,按比例計,越高分你嘅獎金就成正比咁上
都係怕你攞假嘅病假紙啫
其實呢我都有做過跨國企業,普遍來講我唔覺得啲人英文特別好,不過好老實講,我自己英文都算可以...所以我冇先冇感覺姐

其實你任何一間公司做,你語言能力比較高都係有着數㗎啦,如果你擔心嘅你就練定一啲最基本嘅英文面試嘅題目囉,比如自我介紹嗰啲
咁你咪同新公司講要多一個星期諗下考慮吓囉,考慮又唔係犯法
睇吓你做咩職位啦,如果你嘅職位係夠高,或者你係有一啲佢完全抹煞唔到嘅成就嘅話,就唔需要驚
最多都只會係錦上添花,絕對唔會雪中送炭起死回生
你有冇諗過自己辭職?
出咗Offer之後
其實真係冇,通常來講嗰啲搵工網嗰啲都比較高,我覺得唔係太可靠
係呀,福利可以慳,如果要解約又好簡單,有乜嘢都唔會上身,淨係上第三者公司
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞