[方丈] 做左好多年HR 有問必答

1001 回覆
119 Like 39 Dislike
[member] 方丈你好 想做上去HR係咪一定要all round?可唔可今以專做一泛?如果只係做咗兩年in house recruitment 15K 轉工的話有冇可能加到20K? [/member ]
哎呀,你有冇追post啊? 之前都有講過,大約會check你嘅職位,工作時期,人工,有啲會問埋你嘅表現啦,舊公司會唔會肯請返你
如果佢嘅升職路線都明確,就冇問題。但係如果做咗五年,升都冇得升,又冇大嘅人工調整,咁就真係呢個人 都相當相當安於現狀喎
通常轉一次工,都會有10至到20 %嘅increment ,講緊係之前冇over or underpaid

其實銀行工都要睇係乜嘢嘅銀行位,個個位都唔同㗎喎,點可以一概而論
我想問,如果冇相關經驗,點解仲可以叫更高嘅價?

你貴左,仲要係完全冇經驗,你想點樣爭得贏嗰啲又平又乖又肯做嘅FG...

我做過野,大學嗰啲寫少少就得㗎啦,因為冇人真係在乎
如果我係你,我會用中資公司嘅Offer同而家間公司negotiate
去第到都會摸唔透個喎,咁你又走啊?
一啲啲,處處鄉村處處麗,真係睇公司policy
你報份工嗰陣,佢都唔知道你得意,咁佢點會因為依個原因而唔見你
如果有啲好勁嘅活動,留一兩句冇所謂嘅
唔同意囉,中資公司同MNC 點比?啲 exposure 都爭好遠啦,反正最壞都係唔做而家個份工,咁點解唔跳草裙舞
分享啲appraisal 填充答案。
唔係囉,如果係見得啱,一定會多啲嘢問,佢只係委婉咁收緊你皮
接近30%嘅加幅,原因究竟係乜嘢?你轉去做Agent食佣啊?

普遍來講就梗係all round 會容易啲升,跳去乜嘢位都簡單啲
呢條問題我,我諗諗再答
咁你唔夠一年,兩個月同10一個月都爭好遠喎
我意思係,俾條問題我,我先有得答
真接分享你公司收到的答案 ,位何種類問題,常見於appraisal
咁你自己話,呢半年學咗啲乜啊?有時你未能夠有機會直接同人講,人哋當然係看數字,咁半年真係零說服力喎
基於私隱,我唔可以咁樣俾你個喎

其實問問題,可以specific 啲,咁我可以更加好咁回應你囉,你邊條最唔識答呀?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞