[方丈] 做左好多年HR 有問必答

1001 回覆
119 Like 39 Dislike
如果俾人郁可以點破解
想問下其實fg簽左約未返工係咪都可以唔做? 定係要睇返份約? 唔該哂
咩叫fg
F&B業 既HR 係咪好惡做?
其實短期課程啲證書會寫係education到定skills果到?
整體經驗係依家all round HR function都要做, 本身入MNC之前都有年半細公司HR Admin exp,之後就跳左入MNC,上司仲未同我做appraisal,亦好少接觸,因為工作內容好少直接report上司,通常report俾佢下屬多or其他HR team同事。

現title HRA 17k
Offer title HRO 21k

推一推,Thanks 方丈
in我個個line manager同係入面做緊個fd主動講希望我會加入,但係我又無2nd in,點解會咁
工作證明 合約o唔okay?
唔該曬方丈 另外我想問junior post 黎講:
1. Headhunt 有無用?
2. boutique headhunt 係咪真係會好過大嗰啲hh公司(e.g. Michael page/ Randstad)
3. 除左佢地揾上門之外 應該點樣先可以接觸到自己嗰行嘅boutique headhunter 啊?
方丈你好啊
我17年 BBA Mkt grad, 1st hon
做左一年物管人工14k,
但做落覺得唔岩,轉左做PR,人工都係14
依家開始覺得自己人工比起同屆畢業既好低
比起剛畢業都冇升過..

而我都問過公司,佢地話今年九月先會review我人工
搞到我有啲想試下依家搵工... 叫高啲個價
因為我人工真係好.低.啊
定我應該捱到九月(剛好呢份pr做左一年)?

求你幫幫我

利申:做緊F&B recruitment 年幾,好想轉工
我上個月in果份工都試過呢個情況,
in果陣個hr講明話會有下一round,
但等左成個星期都無電話打黎約我in,
然後我膽粗粗打去問,佢話check下再覆我,
過一日就打黎話有second in見department head,
今個星期去in了
我覺得如果你係叫,一係就17一係就18 ,點會咁零丁

如果你有兩年多嘅經驗,做過咁多樣嘢,叫18唔過份
It can be education and qualification
而家間公司,有冇機會升啊?幾時做表現評估
有人平過你,有人有關係過你
你老細冇錯,遣散嘅意思係,之後完全冇咗呢個位,或者公司執笠
Ok
唔會啦,晉升機會好微,上手R左幾年都無得升結果走左

未做啊,上司無揾我做,我依家份工好忙成日ot都無時間搞呢份野
不可以是,入門,但係你要預咗下份工可能佢係平手,升半級轉工(比如升 senior)
我咁大個女都未用過洗嗰啲,所以答你唔到,本身你份履歷入邊其實我有好多好多好多好多好多個人資料,你確定細嗰啲都信得過?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞