[方丈] 做左好多年HR 有問必答

1001 回覆
119 Like 39 Dislike
感激方丈回覆得咁詳細
巴打做緊HA Hr 好唔好做?
個headhunt 話無career advancement (睇唔到有)
而家果份就.. 如果要升係要佢開個位俾我
琴日問完今日就收到offer啦
大家都加油啊!
唔該
未必有機會,再上想轉行做HR recruitment ,有咩可讀?
恭喜
方丈你好
一星期前收到dept head 電話 有offer
仲話一星期內會收到HR 打黎約時間簽約
但等左一星期都未收到HR call
請問應唔應該繼續等?

唔該曬
方丈,今日見左另一份, 放開左來in, 希望ok
點睇jobsDB cpjobs個啲搵工平台?
經呢啲send cv會唔會比send去公司email冇咁好?
啱啱hrm degree grad,上網睇大陪份hr department請人都at least 2年經驗
呢行對new entry黎講喺咪比較難搵工?
*部
方丈
想問下如果reference check俾上一間公司唱衰
hr打嚟叫我解釋
我解釋完再俾埋而家公司同老細嘅reference letter
但新公司hr又hold住個offer唔簽約
淨係不停拖我話reference check緊
係咪已經gg
我諗你可以Focus返你新嗰份可能職銜上冇咁靚,但係發展會好啲?
CV
咁事實上你係做咗啲乜嘢啊?你詳細啲講下?你扮啲乜嘢工都可以講下
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞