[方丈] 做左好多年HR 有問必答

1001 回覆
119 Like 39 Dislike
方丈,我來緊去見一份經驗唔多match(我覺得)既工, 對方都叫我見,會點挑戰我呢?
佢夠想要你
好多種架喎

Team leader, listener, coordinator, innovators

有好多種答法都可以啱,咁你覺得自己嘅性格係邊一種人?
兩邊都會有,佢哋有得幾個人見你,一人問啲都得。

其實普通來講都係個人醒醒目目,有做功課,好熟悉間公司,又可以融入佢自己啲答案入邊,咁就應該會幾好
梗係漁翁散網啦,又唔使錢
死啦,我咁講好似好衰添,你問得我呢句,咪就係轉數唔快囉。

如果要具體,咪即係話頭醒尾,我問你嘢,你好快就可以答得出,而且答得又好又快又準,好insightful and decent and presentable
想問下fresh grad 未過proba 老細話唔俾我過 叫我自己辭職 而家搵緊新工可以回拆
桃花呢啲,好嘅就要(已經有) ,爛嘅就唔要啦。

我覺得要睇你而家工程嗰份,做咗幾耐,你都已經考左牌,又有經驗,如果做夠一年,其實你叫十七八都冇問題
我知啊,你咪用你張糧單做你工作證明囉

好啦我打完整句子啦,係我懶,係我唔啱

佢有權拖住唔俾Reference letter 你,你亦都有權煩住佢死命同佢追,直接問HR拎封信啦
點解要自爆啊?小小啦,又唔係好大問題嘅,如果你個空白期唔係非常之長
完全唔係囉,有咁嘅秘撈我又唔介意做啊
根本就算佢見唔見其他人,你都要keep住搵下一份㗎啦,見完就好好放低,是真理來的
會,除非我極度要人,否則睬佢都傻
通常我都唔會答晒佢,我會話「傾緊,去到都幾後期」,但我唔會同佢confirm我有冇囉
其實呢, JobsDB會有一個Employer log in ,唔使咁入去你份CV 都已經可以睇到呢啲資料
見咗先囉,可能佢教你勁多人工呢,咁你咪走囉
可以,因為根本冇人會分得那麼細
真係唔需要架,佢有一班直情係好似一個表格咁,出晒你哋啲資料㗎
正常人見到你做五個月,佢就已經會假設你已經過咗,所以直情問都唔會問啊
咁你係做咗幾耐先辭職?
公司賤格,講完。
都冇問題呀,你識計糧咩?唔學點會識
...... odd 人囉,唔識同人溝通,講嘢又佢聽唔明嗰啲囉
其實乜嘢行業都得個喎,只要職能啱就得架喇喎
咁如果我想佢地睇嘅係我attach 果份CV
係咪received 姐係無睇?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞