[方丈] 做左好多年HR 有問必答

1001 回覆
119 Like 39 Dislike
轉行係自由,不過之前嘅經驗就會完全冇用囉
都唔會嘅,一啲初級職位,應該都冇咁高門檻
搵多好多份工,申請一份冇回音係好正常個喎
方丈,點睇見完工,send 個thank you email 俾interviewer, 其實有冇用
方丈,請問比人 extend probation interview果陣可以點拆?
人地知我可以1 week notice, 過左3個月,又會check我contract

遇人不淑,比老細整
想問下ref check係俾in完俾offer前check定係俾左offer簽約前check
有冇啲可靠既網或者地方可以參考下唔同行業/grade既人工?

有時好難開口問同事人工
方丈,想問點解有啲公司要搵agent幫佢地搵人?同埋agent幫佢地請人?可以畀少點福利?
方丈 想問availability同expected salary擺係cv邊度好 好似點擺都好奇怪咁 應該擺頭定尾
想問絲打,我三大grad,但沒讀過商科,minor stat,如果入銀行MT會唔會沒咩機會?
方丈你好 我都係hr 而家主要做recruitment 做左七個月左右 對於data Analytics好有興趣
想問下其實讀相關既course其實有冇用 定係應該做到senior d既grade先讀lee類型既course
另外亦都想問下 你覺得hkma/hkuspace d course點樣 會唔會比起係ihrm讀既感覺遜色好多
唔該曬你
三個月通知係咪好難搵工?係咪通常見咁耐就唔會考慮?

會唔會辭咗職再搵工會好啲?
點睇ngo既經驗?
e.g.香港總商會,乜乜商會,甚至hkicpa果d officer?
我經驗都match 到 會唔會因為typo 無左個interview 機會
唔係hr都可以話你知唔明 我試過寫錯公司名都無人發覺
係間算大嘅mnc做緊coordinator, 如果轉咗去中資做c&b, 之後想轉返去mnc會唔會好難

之前番intern拎左reference letter
想問Reference letter會唔會幫我加到分?
你未搵過工?
想問ref letter算唔算公司證明?
我今年last year
通常reference check會問咩? 問入職日期定工作表現多?
我極想轉工 同而家個腦細炒炒地 會唔會有PK腦細拒絕reference check咁撚賤格? 咁個candidate出示齊糧單同合約證明係個間公司任職過...可唔可以當係reference check?

另外方丈我send左份CV去係FB page想請批改呀 唔該晒你
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞