[方丈] 做左好多年HR 有問必答

1001 回覆
119 Like 39 Dislike
咁無辦法,要走就要俾
係喎,有冇得同人事部傾下?有時傾下會可以早啲放你
讀完先發現自己興趣其實唔係真係喺呢度,同埋你再另外搵嗰啲同你做嘅兼職有冇關係啊?
可以,基本上大學學歷都夠
唔會,只係代表公司有錢,同埋 HR唔得閒
做左一年,又點會零經驗?
1. 唔可以,因為你唔可以將加班當做常規野

2. 合約完,加少少係合理嘅
有時啲條例係會咁樣計,但係問題係 HR 會唔會當你係姐
咩?好似有答,不過唔好意思我病咗,食咗藥,昏迷左好耐,可能真係漏咗

其實如果唔係設計系列嘅工作,我都會建議白紙黑字正正常常,整整齊齊,清清楚楚就得,唔使搞咁多奇怪設計
你有假嘅,咪去見吓囉,不過我就覺得你最好唔好轉啦,跳到不得了喇你個履歷已經
其實真係冇,你不如去seat in 下你senior d interview 仲好
會當你跌咗
應該都會嘅,又唔係爭好遠
其實呢,我就係一路覆最舊嗰啲,而家應該覆到星期五晚
斷開佢咁樣寫
其實,我叫大家推,係講緊嗰啲隔咗成個幾星期都冇回覆過啲...

如果你俾咗我之後每一日都推,咁你就會不停咁樣派返去隊尾㗎啦......我依家inbox仲有若300隻未回覆,而家我覆緊嘅係星期五晚俾我嗰啲
其實講真嘅,見完就好好放低啦,通常兩個星期都已經夠做嘢,如果過咗兩個星期都冇復回應咁一係佢哋完全唔急要人,一係就衰咗多
其實通常都係10至20 ,不過要睇嘅係你之前個人工會唔會高咗或者低咗
sd 左兩星期jobsdb 都未有回音 可以點做
係呀,都兩個禮拜前
Expected salary同available day應該寫係cv定cover letter到啊?
唔該!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞