[方丈] 做左好多年HR 有問必答

1001 回覆
119 Like 39 Dislike
想問衰刑事係咪政府機構大公司都一定收皮
唉你聽啲Agent講啦,你覺得佢哋真係好叻咩

不過你可以試吓答多少少,詳細啲,咁咪會令到你幾個月去旅行係好合理囉,你去台灣去四個月?定係玩晒成個歐洲玩左四個月?

聽到都知邊邊合理啲
其實呢,一落廣告就會即刻出,咁但係你落完一邊,開另外一邊去再落,都要時間㗎嘛。

其實係㗎,申請左你見到佢又開個新嘅,都冇行機會大,不過都唔排除係因為CV多得滯,根本未睇晒就已經落定先姐
部門主管冇見到呢個情況㗎咩?你點定義欺凌啊?
反正你都得閒㗎啦,咁你請唔請假,出唔出現其實對間公司係冇影響㗎
咁可能係佢哋攞dependent Visa
新人聽話聽教
咁邊個話一定要揀呢間公司架姐,東家唔打打西家囉
如果老闆唔鍾意自己
又成日拖延 唔升職

遞信係咪拋唔到佢
係架,成個香港都有呢個問題架 所以我哋可以選擇一齊移民
唔驚嘅,你可以搵份兼職做下先
你唔需要同佢地母公司嗰啲合約去比較,本身呢一份合約啲Terns 你OK咁咪得囉
方丈係銀行做緊可以點轉行 financial底
我覺得一啲啲啦

但係普遍來講,我覺得mentality 同埋culture 都唔係特別fit
可以,咁同埋呢嗰個主題樂園應該係一間俾你現職公司咁大嘅公司,仲有人工福利都可以講
咁你咪寫公司總機囉,都未必真係會打個去問㗎啦,睇吓你而家新嗰間係咩公司姐
https://youtu.be/ucWP5veJoX4

冇人叫你講真話㗎嘛,參考以上嘅video 啦
我諗我都估估地到你係邊間,其實我覺得你而家已經可以開始慢慢搵,到你揀三揀四咁搵完之後,都差唔多三至四個月,再加埋通知期,咁就啱啱做夠兩年就閃人
13,000 per mth with bonus
係。
可能佢就係等緊你辭職呢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞