[方丈] 做左好多年HR 有問必答

1001 回覆
119 Like 39 Dislike
因為想讀
想去勁U
點為之醒?
唔該曬方丈你覆得好快啊
其實最煩係自己都唔清楚條路點行....
我有諗過再轉行,轉去bank
咁如果我再轉,面試實比人問
咁呢個時候可以點解釋我又轉行
就係呢啲好general,好少有問題
想了解下有無特別嘢

譬如我知有人入職要幫佢file 56e, 離職就56f, 永久離開香港就56g
但呢啲都係摸索返嚟想知有冇其他野可以睇當然由請人到炒人個flow、payroll and mpf computation, leave record approval, 通通有睇

聽聞有公司會放人AL,明明員工冇晒所以balance會係負數呢啲on9嘢
咁係咪唔好浪費時間申請 如果係你做hr係咪會hea左個cand去算?
Freshgrad黎in
無工作經驗點算
份份工都要3-5年經驗
好多都係吹
Entry位都寫要2年經驗啦
如果公司等人用FG都照請
不過我經驗係會比人壓價壓到仆街
方丈返黎啦
之前搵工都有睇你d片做功課
把聲好好j
方丈你好 我係工作方面好迷茫 懇請指點迷津
我做左9年嘢 頭三年做過出版同記者
之後做議員助理兩年 再轉去醫管局做pr的admin 一年
依家係ngo做pr 27k 我做緊一人部門 乜都做晒 又職升 上司係社工 擔心自己學壞手勢
我想問我份cv係咪好jumpy
我唔想再做ngo 有無可能跳槽去商界 人工升唔升到34k?
方丈答下我啦 好迷茫
請問方丈 請一個fresh grad 會睇gpa同intern經驗呢d 定係睇個人性格魅力(例如個人好自信感覺好做得嘢好啱個行)?
通常見呢種工嘅話你地會點in 同決定pass 去下一輪面試
馬劇停 聽到笑鳩死
好的,明白了。希望佢請我喇
今年grad
而家send cv搵工但要6月先返到 會唔會太遲or太早?

方丈好似行行都識咁, 有冇邊行未做過?
有些過但冇回音
想問未做夠半年既工作經驗,hr會唔會照睇定當你fg零經經驗?同埋半年working experience可唔可以當一年去apply啲最低要求一年working experience既工作?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞