[方丈] 做左好多年HR 有問必答

1001 回覆
119 Like 39 Dislike
你見乜嘢位啊?
方仗,我大學畢業後去咗考一份類似見習學員嘅工(每年都可以考一次嗰啲),因為我好想做,所以嗰陣好積極準備,去到final interview衰左,歷時半年,所以有半年空白期。

應該點拆?如果照直講,通常啲HR都會覺得我會再考多次。

謝謝啊!
方丈, fb inbox咗, 關於一個intern做咗兩個地方問題,感謝
個人覺得, 17k做細位唔會有幾多exposure比到你

你應該估到你係舊公司升一個grade人工大概去到咩位, 你可以試下跳草裙舞, 如果差太遠/公司晉升制度形同虛設就不如quit.

你新offer 21k, 應該有d advance野比你掂,而且一樣係all around, 你做耐左你in下份工應該吹都吹到出黎, 到時咪再搵過份MNC. 你係hr你都知有d野interview個陣睇唔出, 入職實戰先見真章, 到時你試用期表現唔係太差應該都穩陣
但我係mnc公司只有幾個月時間,應該都幾難叫到offer的salary。
所以都好矛盾

如果無的話,應該留定走?謝謝方丈
唔該樓主
方丈,小弟而家做緊會計兼睇埋HR, 去HKMA 讀返個HR Diploma 夠唔夠玩?
我公司請人見line manager就得,hr我地主要負責出糧,你覺得有冇問題
方丈.. 你仲係未覆我
做嘢就係慢啲㗎啦,但係都一樣有好多學嘢嘅機會,起碼講出去個名都響亮啲呀
咁其實sales位又真係唔洗見咁耐喎,做唔夠數就會自然淘汰㗎啦
咁如果本身呢個位嘅失敗率都高,咁啲HR應該好明白先係㗎喎
想問下點解一定會問空白期
成日覺得呢條問題好低能
大佬呀人生流流長 休息下唔得嘅咩

係咪一定要由幼稚園咩起書包個刻就無休止咁讀書咁做野

係真係香港先會問埋呢啲戇鳩野
失敗率係高,佢哋都明嘅,但佢哋會問:咁你下年會唔會再試嫁?
如果我努力咗半年,然後答:唔會,可唔可信?(我心裏面係好想再試)
佢17, R 下上19 應該都可以,19 vs 21 我覺得同公司升遷加人工個path 會再靚啲

做細位都學到野架姐,如果佢轉local big Corp 就話姐,中資真係....
報左先囉 又唔洗錢
你整體經驗係點
幾時做appraisal
老細對你點 你title and offer title ?
10-20%
學店就算啦 唔覺得會特別有用
公司有幾大?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞