[方丈] 做左好多年HR 有問必答

1001 回覆
119 Like 39 Dislike
伏位囉
比如傳銷嗰啲,普遍來講難請人嘅,咪會用另一間公司出,引到人上嚟啦,然後話係幫人出囉

我就覺得伏伏地啦
Head of HR 但係report line 轉左直屬CEO

人工~20%啦
我唔係一個PR,所以答你唔到,但係我會諗嘅係conference同一個....比如話係頒獎典禮,比如話一個大型晚宴,小朋友嘉年華,都好唔同,雖然有相似嘅地方但點都唔會一樣

通常做完agency,轉返出去,都唔會話好難,最少係HR 呢邊我哋都會將agency 嘅candidate pass to line manager
唔會。

但係點解要喺履歷表寫地址呢?
哎呀,你有冇追post架?

公司會有唔同嘅log in ,你㩒apply now 我哋都睇到㗎
講,講返你做到啲乜,加完人工可以再做多啲乜

你既人工,唔係佢關心嘅嘢,你做到幾多,同埋你會唔會走先係
點解唔會,但係點解而家都仲做緊part-time啊?你邊一年畢業
你有冇再post啊?咪講過囉,讀一啲短期嘅勞工法例課程其實已經夠
Restrictive covenant同notice 2 樣野黎架喎
會呀,怕你哋唔襟chur/ 懶

其實咪講返囉,做政府基本上真係唔係好洗諗住點升職,有上進心嘅,都會想試吓其他
唔會,因為佢想問乜都係佢隨心問,但係如果佢好願意介紹佢公司俾你聽,有同你傾到好細節嘅話,咁機會會高啲,因為正常人都唔會想嘥時間係一個冇希望嘅candidate 身上
有d公司報名表要填地址
我嚟緊個份係1個月notice+3month non compete,但garden leave period可以用嚟扣non-compete period所以好奇問下3個月notice同non-compete分別com唔common
Probation第二個月辭職 個7日通知都請事假 hr可唔可以炒個員工或要求員工俾代通知金?
明白你意思 但如果作為hr,喺screen cv既時候 見到一個做conference既candidate去申請一個做marketing/communications既post,會唔會第一時間screen走佢?
唔係呀, 普通executive ja升都係
死喇唔明
咩係比 一個less jumpy ge CV
姐係話我而家如果係less jumpy 同果間公司好culture先好轉?
其實可以點開口問佢地culture
總唔會有公司日日要員工OT而同你講我地日日OT O到十點架 (除左big4)?
同個HR Manager傾左成粒鐘,佢成間公司都介紹晒咁制,最後等左成個幾星期都係冇offer 唔啱就唔好嘥大家時間啦
Hi 方丈,有間公司啱離職,但只返咗28 日工,叫個間公司hr send 返ir56F form 俾我, 工作日期錯既,last day 寫早咗一日,身分證個行又少咗括弧既數字,最後payment 都錯既,佢張form條數少過我實際收既,叫佢revise再寄俾我跟住無曬聲氣,請問我報稅個時我照實報我收幾多,但間公司佢報少咗同報錯,咁會唔會影響到我?
麻煩方丈解答,謝謝!
我都無腥cover letter
邊咁得閒同佢寫咁多字
BBA 真係垃圾..
多謝方丈 約左老闆星期一傾
傾得成就好了
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞