[方丈] 做左好多年HR 有問必答

1001 回覆
119 Like 39 Dislike
通常都係用自己現有個人工去計嘅,升一至兩成到啦
一啲啲職位啦
如果真係得中學畢業 你會唔會建議點都讀番個asso 或者high dip,定真係好似坊間所講asso同中學畢業冇分別唔洗讀?
如果下星期一 遞就返到 星期五就 ok?
先多謝方丈回覆

人工係比16k再低10%
問過同事佢地一致覺得咁樣人工太低
呢樣就令我諗左好耐做唔做好

半政府佢地reject我之後又重新post job ad
所以我又報多次 下個月中先會有得in

我見自己有幾份intern + 幾個eca + exchange + 英文讀寫聽說都好好
expect 17k 會唔會太高?
15同19k 係半政府兩個grade既起薪
亦係大部分同major同學拎緊既range

依家傾向都係take左先
但又諗之後點可以再take interview
對自己interview 都有信心
報左幾份工只要有得in既都有offer

ngo就唔會考慮了
目標只係有規模既公司

再次多謝方丈回覆
先感謝方丈回覆

請問如果apply admin/hr等back office工份CV設計得靚靚仔仔會唔會有加分
定係正正常常黑紙白紙一份就可以
方丈,想問問你點睇一年內同一個position走左4個人呢單野?
方丈可唔可以覆埋我 唔逐晒
恭喜跳槽,升左咩title啊?人工加左幾多%
方丈,係我既認知上,我會覺得做conference 同搞event係同一類 事實又係唔係呢?

因為有份工係負責搞conference(in house)但係間公司就好專既,行頭好窄,怕唔怕轉唔返出黎?

如果遲d想轉返出去做in house marketing/pr 又可唔可行呢?

唔該哂!
大公司hr 揀人會唔會睇屋企地址
搵工究竟去jobsdb呢類網頁撳apply now有冇人睇?定係親自send email 好d。同埋hr究竟會唔會睇cover letter
我計埋下星期一個份見第四份,全部經jobsdb apply, 一份係agent 工, 其他3份都係公司直接登廣告。

全部冇send cover letter
唔得 因為唔夠7 日
Asso 會好少少 起碼大專學歷...

而家已經好少人單純中學畢業㗎啦

不過我都係講文職姐,如果係早啲在前線啲嘢工作,或者例如做廚做裝修咁又唔同講法
覺得自己underpaid 應該點樣同老闆俱最有著數
大公司,國企
我想問下 依家份工話就話pt但我返到ft咁 其實hr會唔會參考依家個人工架? 定係當我係fresh grad咁睇
你好方丈
今日in左hr clerk零經驗但都幾大機會得
想報定相關既course讀 你有冇推介
利申返短期course既同黎緊都想搵hr pt degree
其實多唔多工3個月通知期見唔少銀行front office都3個月notice/non-compete
做過政府工想跳番出來私人市場,係咪真係會扣分?比hr問起點答好?
第一,其實佢都係想知佢同你幾多個人爭你,同埋睇吓你睇市場嘅競爭力,所以通常我都會答有不過就唔俾佢知道啲詳情

第二,咁你同B公司簽咗約,個開始返工日期都可以拖下嘅,如果真係A公司之後有機會啦,所以係衰啲,不過咪到時候再decline b 公司囉
我唔知道你係讀邊科,但係好老實講,好多BBA出去都係14-15K,有ECA 唔會幫到你啲乜, exchange啊?還好啦

如果你做政府,對社會咪更加冇正面嘅影響囉?

曼莎蚊又真係少咗啲嘅,但公司夠大,你可以考慮接左先,如果唔係你都幾長搵唔到工。但都想提提你,你嗰份半政府reject你係因為你張證書有問題,定係因為其他原因先?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞