[方丈] 做左好多年HR 有問必答

1001 回覆
119 Like 39 Dislike
cv基本個人資料,名,出生日期,電郵地址,電話號碼,預定畢業年份,咁寫ok? Address係咪唔洗寫?
Metoo
照寫 你都無得呃
一啲啲行業
唔可以炒 但可以唔批你假
唔批你又放 就可以指你曠工
唔會
咁你點知自己上到經理
轉左你cv 就會有啲jumpy

如果新工人工同company culture 都好先值得轉
係架 唔岩就早早送人走好過
會俾人感覺個人懶姐

但我其實neutral ,抖又唔犯法
一日半日無大影響
佢報細 你咪so左囉
練多三十次
地址唔洗

工作經驗呢

Availability and expected salary?
今日成個過程覺得似比人送走......
15-20分鐘 但係個老頂好似好唔耐煩咁。。。
haha
我之上= 我的上面只有一個經理head 住
但點問好
方丈,我fb 上個禮拜inbox。應該miss咗,我想問因為我之前summer intern,一個月做pm, 之後公司轉咗我去另一個office做咗一個月fm。我應唔應該point out, and how to? 我上面應該寫work relocate experience 定 internal transfer experience? 因為我係同人事部fight for this, 想寫我係adaptive to new challenge, pressure, and harder workload, 可唔可行?感謝方丈
找下份啦
新工人工未知?
佢無叫你問問題?
我回到星期三晚個啲了

你直接寫

Company A
Post B July 2013-present
Post A Feb 2010- Jun 2013

就得 咁我地已經知你有movement
方丈有冇請緊IT related 既staff?5年exp+既post 有冇難請左/佢地要求既Expected Salary 高左?
知人工呀, 咁直接叫佢介紹下company culture?
方丈你好
好多時有reference check要填聯絡人資料
我又驚對方hr未決定請我就打比我上司,比我上司知道我想轉工,搞到兩面不是人
呢個情況我應該點做?我可唔可以要求對方決定請我先做reference check?
唔該哂
星期六日唔係都計咩?
方丈
首先間公司就晌我舊公司樓上樓下
第二係間公司找headhunt 的 個廣告係我而家人工一倍,咁我就好開心報啦, 但headhunt打唻就話我經驗唔夠攞佢報出唻個數, 咁於是我就ask for slightly more than 20% 人工咁啦, 咁
首先你覺得咁算好唔好?
第二你覺得可唔可以再叫多啲, 因為其實工作同我而家工作totally match la + 我而家份工就快加人工同埋個位又one-man band 好似好辛苦加無得升
第三 佢話就話係歐洲based 公司, 又講到好大, 但香港公司好似都係細野唻, 20幾人
我係之前做左晌一間公司四年果個
謝謝你
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞