[方丈] 做左好多年HR 有問必答

1001 回覆
119 Like 39 Dislike
你現職有冇假?
我做左9年了

做過4 間公司
Sorry 病左 岩岩起身
啲啲啦,其實工聯會嗰啲都得

HKMA 好貴
唔洗理佢
見完就好好放低
會 因為會諗點解你無人要
唔好
因為人地可能根本唔知
因為老實講,名校生同非名校生其實真係會有距離
個問題係,點解你半年就想走
我唔知你啲性格同埋喜好喎

不過HR就一定唔好pay 㗎啦
會諗,點解你而家嗰份咁低人工,你一開始嗰陣都肯做?同埋轉左工只不過係有market catch up, no progression, 仲要轉細行,我會覺得好疑惑
保重
保重呀方丈
但佢第一次打黎既時候已經係上個星期多小小
宜家打去會唔會太遲?
I mean比人覺得好似自己唔care咁?
方丈要保重身體呀! 呢排時凍時熱
我依家戈份入職都係大行bba fg 公價, 之後呢兩年夾埋都加左30%, 人工應該算在正常的range入面
依家新工再加多30%, 新工個人工在依家呢間公司已經過曬am title 條lower boundary
但我係驚第時想由細行轉返大行, 細行officer級報大行am 會唔會好難?
會唔會好衰咁同我講因為我本身係細行officer, 最多只可以開返大行officer比我, 人工最多加到officer 頂薪就算
定係都係睇人工, 如果再跳一次正常加15-20%, 已經超過左大行officer grade的upper boundary, 想請就點都要開am title的offer?
咁title咪即係等於浮雲?
感激方丈
方丈點睇shared services, 同埋一個department叫people services?
你好呀
Title你意思係我而家份工定轉果份呀?
而家果份呢佢無話過有,可能同佢講走可能會有,不過我正常就無
轉果份唔清楚呀

至於第三點 可以點有技巧咁問佢辛唔辛苦
個headhunt 話one man band
如果直接問HR 有無OT,

會唔會好似好怕辛苦咁呀
Resume落唔落相好?
公司每年annual只去到2月尾,之後重置
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞