[方丈] 做左好多年HR 有問必答

1001 回覆
119 Like 39 Dislike
我成日都有呢個疑問
我空白近4個月for休息好似唔多信我咁
出offer 一般要幾耐

agent 就話唔駛好耐,但講講下就一日遲過一日了
就算休息又點 唔俾人抖?
如果一畢業得半年經驗,
跟住又有半年空白期
見工個expected salary係咪冇可能寫高d,
維持現況或者減薪好d?

Thanks
試過有agent 喺我interview前問我點解空咁耐
我照直答想休息下,去左個都幾長嘅旅行
佢: 明白,但你咁樣答唔係咁好
我心諗WTF? 抖幾個月都有錯?
咪話 奴性咁撚重 唔撚俾人抖
如果一個月前報左份工,一直無回應
之後見到jobsdb又po返同一份工出黎,係唔係姐係我已經係機會?send唔send多次份cv?

另外想8掛一下,其實公司係jobsdb/ctgoodjobs果d platform落左廣告幾耐,人地先會登個job ad出黎?因為有時唔同平台出廣告既時間唔同,有d send 左份cv見到過幾日又係另一個平台出現,想睇下自己機會係點
因為入邊有一個assumption ,人人都好上進,人人唔做都只不過因為想升職,加人工,轉工,所以有人離開咗呢一個norm 咁就會要問
你再試,只係因為今次又衰咗姐,咁今次唔衰咪唔使試囉
咁就應該唔會喇
原因係乜先
我會扮唔知,但係如果係一啲好明顯同公司角色有利益衝突嘅工,我就覺得唔係咁好
冇原因,至少我唔知點解,咁可以問邊個?
本身好多喺度讀書嘅外國人,同埋更主要嘅係大陸人,只要係到讀學士或者碩士學位,本身就有一年時間任佢哋搵工,唔係好洗搞嘢添個喎,超簡單

不過我都係鍾意請本地人多好多好多好多好多好多,有任何機會絕對優先俾返本地人
梗係騎牛搵馬啦,咁鬼得閒
有,佢肯見你,你又說服到佢咪有囉
唔會嘅,如果第二個部門好等人用。但係見工邊有得咁樣俾你挑挑揀揀架?全世界真係得你一個啱嘅呢份工咩?
但係隔離dept請嗰堆冇喺香港讀過書
點解要高價請弱智嘅外人
但壓詐有能力嘅舊人
即係應該明知唔啱唔想做照take offer?
我覺得要多一個assumption 就係一個社會唔係淨係得一類人 永遠都將自己把尺擺落人地度 仲好意思話係多元化國際城市
你fresh grad

份CV有幾多野多到個HR唔會問你空白期?
agent邊話到事, 你信佢?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞