[方丈] 做左好多年HR 有問必答

1001 回覆
119 Like 39 Dislike
多謝方丈答我
想問下cv個到洗唔洗填自己係u有咩活動參加過 想知其實hr會唔會睇 因為我個啲活動唔係比賽 亦唔係上莊 只係好普通既參加過一啲soc咁上下
因為如果寫埋 cv一定過一頁 但又唔到兩頁 好似有啲肉酸 想知方丈有咩意見 唔該晒你
方丈你好,我最近搵緊工,但係有個煩惱就緊當短期內有幾個interview果陣應該點處理?事關我老細都幾控制狂。返緊full time搵工真係好煩。
咁方丈你份工係因為係manager/dept head grade所以先要3個月notice? 定係係行業性質問題?
方丈唔好意思又係我😂😂😂
有份工之前打左比我約interview
例如佢今日打黎,約我聽日,咁我果日真係唔得閒,我就問佢可唔可以後日啦,我話後日咩時間都ok,咁佢就話要再問問

如是者,佢無再打過黎,然後今日見到佢又出新post
我之前無再打去追問佢幾時interview係咪錯左?
宜家係咪唔好再send cv過去7?😂😂😂
jobdsb 有時會收到message 有公司對我profile 有興趣, 叫我apply 個post, 方丈點睇
如果問到點解辭上一份工

答因為上份工過得太安穩,覺得應該趁年輕出去闖下拼搏下

會唔會比人印象好差
講真轉工多數想搵多d 錢, 成日要老作點解轉,好煩
我覺得可以再包裝下
如果淨係太安穩一個理由...即係新工都可能做一陣就太安穩又走
上年先grad 就快做左成年 呢排覺得要搵返份perm
我自己做event 既
可以分享小小

Conference, exhibition, fair, show等等... 呢啲都係講緊event

Event行頭好窄
有event team的公司基本上都是大公司
細公司唔會花咁多錢去攪event呢啲淨係識洗錢唔識賺錢的部門
其次就係agency
但係你要預左入得Agency就做到趴街
有返工無放工
大時大節前後唔洗指意準時收工

所以唔係真係好鐘意event呢一行就唔好浪費時間
Event在marketing呢行人工相對又偏低

你去求職網搵marketing 的工同event的工你就會發現兩者既數量差好遠

至於要轉返去in house pr
唔係唔得
但你要show到你文筆同你把口好得先得
因為pr就係public relations,寫press release,面對公眾/傳媒,公司有咩事出黎講兩句等等

而呢啲野event 相對黎講唔係太著重....

可以大概咁形容
Event= back end
PR= front end

大約係咁
方丈
明白明白 唔該你啊!
方丈
我見咗間大公司,一星期前interview, 話會一星期內覆我。hr 今日打黎話interview表現幾好,但行政上要d時間,未出到offer, 下星期會再通知。咁算唔算攞到個offer?
請問有冇general ge group in tips
方丈
想問下如果大學唔係讀HR、又無咩相關經驗咁去apply HR會唔會理我 學生時期pt都睇錢做人所以都係服務業炒散多,但HR呢行其實都一直有興趣,而家先開始識驚覺得其實佢唔會理我 我係咪太天真

利申yr4開始搵緊grad job
上星期見完份工,
對方話一星期有結果。
今日有feedback係對方等人用。
而我需要一個月通知,所以還在考慮中。

假設賠半個月糧,其實咁樣可行嗎?
因為多數聽人講一個月代通知金甘樣。
(offer好吸引)
好勁呀
絲打你做左幾耐hr?做過幾多間?
冇追開你啲post sor
係今日in完羅羅攣先上上班台睇就見到你個post
方丈等你reply 我個Fb message, 頭先剛剛留的, 有d 急。

唔該
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞