[方丈] 做左好多年HR 有問必答

1001 回覆
119 Like 39 Dislike
我呢度問啦不如
知道個Interview feedback, Line manager comment 話interpersonal skill 唔match, 其實衰乜
HR 個PART 過到, comment 係好好的....
辛苦晒
又唔係啲好正面嘅嘢,下次無人開口就唔好講啦
係呀,
即係話佢覺得你同份工嘅 key stakeholders 未必能夠夾得到囉
冇法啦咁...下份再努力.
呢份其實幾鐘意, 人工都OK...
我記得之前方丈出幾個post嗰陣都未有拖拍
恭喜晒呀方丈
Btw 想問下你辭咗職之後有咩打算
做到咁高職位 對之後嘅事業仲有啲咩expectation ?好似都升到冇得再升㗎啦喎你
方丈 我岩岩facebook inbox 比你
謝謝
但有啲問題唔會怕畀人印象唔好咩?例如人工福利呢啲
其實意思係咪個attached CV 唔會有人download去睇
係咪都要同人講話自己仲返緊工亦想約個時間見咁樣?
Culture 唔夾都好伏架

找下份啦
我覺得要睇嘅係工作嘅性質

Consulting and banking 好唔同

即係你問我做游泳教練好定係做廚師好,根本係兩樣野,就算一邊搵多啲,一邊升快啲,都要睇你自己本身鍾意做乜嘢嘅工作性質

千金難買你鍾意啫
有呀,琴晚apply 左,今朝已經有人打來, 問左少少野,send 俾hr 老細,睇睇有冇機會見
多謝多謝。哦,新工再升左級,亦都有唔錯嘅加人工,所以咪轉囉。而家呢度,都只係一個過場,本身都知道冇可能喺度做一世
我覺得問得太過旁支末節,比如颱風落雨點安排,就會令人覺得錯焦點囉

冇乜問題嘅,想問問咪去問囉,問問題呢個位根本唔係用嚟加分既
我覺得問題不大,但係你要有出糧證明,比如對上六個月平均你佣金係多少,同埋你預咗人哋底薪唔會俾你咁高囉
睇咗嗰個summary 之後,有興趣先入去睇詳細版
咁ok 啦,話休息都合理
佢搵得你,佢唔知你而家有工返緊咩?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞