[方丈] 做左好多年HR 有問必答

1001 回覆
119 Like 39 Dislike
有其他技能會唔會加分?
e.g. 識德文/識programming
但in 個份工suppose冇需要用到
我返工被bully,應該同老細反映嗎?
啱呀 問得出咁嘅問題 頭腦好極有限
我已經再係你inbox推幾下 唔知係咪fb有啲問題令啲message sd唔到俾你
想請問如果申請者interview 咗department A
公司亦願意請佢
然後申請者考慮完覺得department B比較適合
您地會唔會因為個申請者放棄咗department A
直接篩走佢對department B嘅申請?
Fresh grad , 比人問career aspiration 應該點答?Thank you ))
有個情況
公司想internal transfer我去第二個position which is 完全唔同JD既
口頭上傾過下 然後佢出左post請我既replacement
遲遲都未請到 但又未有official offer比我
如果到時請到我replacement 但offer detail又未confirm. 我未GG
有咩建議
轉工加20%會唔會太大咬?
全球20萬員工,香港office我估1000人左右
補充多少少
如果Reject offer A
回覆話了解咗offer A之後都唔係太大興趣
Through agent去interview之前未清楚工作內容
用左佢寶貴時間唔好意思
咁樣會唔會令到上面講果樣野唔會發生?
如果有份工
做得四個月
下一份工唔related
係咪唔寫當空白期好過寫?
唔該晒
祝你新一年愈搵愈多
唔該晒方丈但係我真係冇爬文
同埋我想問如果我本身做過五六份工
咁 cv 寫幾多份工先好
俾男同事性騷擾 可否同HR投拆?

利申 非Gay
al係1年開始就有定係過每個月累積?
假設我1年有12日al
咁我即係1個月有1日al啦
咁我係1月就可以請12日定1個月累積1日?
如果係前者,我請哂al但做唔夠成年走左係咪要賠番錢
唔該哂
人工叫高幾多屬於正常範圍?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞