[方丈] 做左好多年HR 有問必答

1001 回覆
119 Like 39 Dislike
多唔多工願意等你2個月通知期
或者問
係咪應該裸辭先再搵比較好
看佢有幾需要你 同埋你啲對手點開架姐
咁無問架 佢急過你啦
咁你咪揀個自己方便嘅時間先過去囉,叫佢就你少少囉
保險?bank ?
係架,有時有啲廢柴都要用高價請
我自己就偏向信嘅,不過好多人唔會信囉

但係呢一個都唔係最決定性,影響我請唔請你嘅嘢,你嘅經驗同叫價先係重點
佢哋係咪好似媒人咁樣囉,配對到,佢就有錢收

點睇?都係sales 啫,不過佢sell 既唔係貨,係人
處處鄉村處處例個喎,兩個星期之內應該會有
其實銀行應該冇升得咁快,但係如果你話你本身興趣都係喺銀行,我會建議你做最感興趣嗰份

如果啲興趣係啲乞食野咁就話要rethink 啫,如果興趣都搵到食, why not
做得夠長就會有公眾假期
嘩,我真係恭喜你地呀
邊有咁得閒
Admin , 13應該唔難搵

你咪直接講返真話囉,想穩定已經係一個極度合理嘅原因
你都好
方丈你好吖,想問如果year 1見actuarial intern, interview答到有咩department,有咩computer software,基本technical term,有咩product,足唔足夠convince佢請我 唔該
我答到星期一入個啲了
我有個offer叫我聽日簽約4號返工但係同時我有另一份工叫我做個test,做完先面試,我想睇埋test個份有無機但又唔知趕唔趕得切,可唔可以簽咗約到時同佢講返唔黎做?
冇架,咪問吓睇吓究竟你而家嘅市場情況如何,又會想知如果睇中你,急唔急要出Offer,使唔使同人爭

PB ibd 又無話規定你要着得靚嘅,但係唔身光頸靚,你唔覺得odd㗎咩....個個都光鮮,得你一個hea 着,咪好難融入囉
問吓團隊文化,多唔多deadline要趕咁囉
其實公開試小組討論係點做,見工嗰陣都應該係咁做,要記住你唔係做緊真係一個討論,係贏係輸其實冇所謂,最重要係你要喺個面試入邊表現到你好幫到成個討論嘅發展,比如帶領該討論,比如計住啲時間,比如有好多新嘅諗法
多嘅,如果你職級較高,好似我咁新工都等我三個月
再講一次,實習呢,係你個人夠醒夠乖夠執頭執尾,佢已經會要你

因為根本無人期待過實習生可以有幾叻
可改簽約時間,改後一日
如果一個禮拜後都冇消息,好唔好打去問?
你,見完就好好放低,搵個份啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞