[方丈] 做左好多年HR 有問必答

1001 回覆
119 Like 39 Dislike
我諗你第三份工都可以寫嘅,但係你可以解釋,係未完成試用期你走,而唔係你衰咗個試用期
都係走過場見一見嘅啫,其實冇用
SHL 呢間ONLINE ASSESSMENT

樓豬知唔知係做D咩?
岩岩HR SEND黎
我應該冇誤解你意思,你做半年,同冇做過其實分別好細

你做一年嗰份,行業又唔啱,第二份又做得短, 結果你喺PR,同一個新人其實根本冇乜分別,你物管嗰邊嘅經驗,又應用唔到係呢一邊,咁你點樣單憑半年經驗,去第二個地方叫更高嘅價?

做到呢邊起碼一年啦,咁轉先叫做合理啲
全部都係,仲有 Accuracy and confidentiality
睇見工邊個醒啲
照計囉,唔係好明你個問題
都唔算少男仔,跟我既都 6個

因為一開始入行就係,繼續做,又有得升職,咁咪一路做咗落去
我只可以答,好難囉,因為呢個世界唔會有任何野係絕對個喎
以我印象,應該唔多,因為最主要應該係睇incentive scheme
對唔住,唔熟悉
18-19 bonus incl
有冇啲咩例子
我其實初學做IA,有時要睇下HR,所以想學下HR有啲地方間中會犯錯 方便第日做野
等升職,有排等
話身體唔舒服就得,佢冇權問你係乜嘢病
想問其實點為之一次好嘅group in?例如點樣先比較容易喺一班人入面突圍而出?
淨係入錯data喺HR system 都已經夠死啦,仲有payroll 呢,仲有有冇跟晒標準流程做嘢呢? approval 呢?
你考公開試,小組討論你點做架?
Video interview 係點揀candidate?

點解我次次video in都會衰咗 面試就好地地
其實hr 做reference check 會唔會真係搵番以前公司個reference 去fact check?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞