[方丈] 做左好多年HR 有問必答

1001 回覆
119 Like 39 Dislike
今日見完工,見左direct deparment head同 HR
問左HR阿姐下個process係點佢話如果成功就下個禮拜見埋另一部門阿頭,出offer再隔多一個禮拜

另外阿姐話份工係合約同埋唔係跟母公司係跟agent,但福利同長工一樣,唔知有冇水9我,因為我都唔知佢地長工福利係咩,任佢講

方仗點睇呢個case,有咩問題要注意?
方丈 想問你點睇做公營機構嘅HR 大唔大機會跳返出嚟做私人公司嘅HR?
咁搵定第份了
去左間公司interview, 佢話過幾日會打俾我約我second in, 但之後咩電話都冇…係咪可以收皮
Reference check如果舊公司寫得我唔好
我係咪會處於下風?
需知道細公司唔係一定有hr部門
只係某同事兼任
而我同嗰個人不和 佢寫我咩我又唔會知
萬一寫衰我 我係咪會好蝕章?
如果上一份工辭職嘅原因係遇著一個差嘅上司,
咁面試被問到辭職原因時應該點答
面試緊interviewee講緊野 而個interviewer可以咁無禮貌玩手機 一d尊重都無 仲話自己係經理
方丈,我第一個inbox message已經係2月7,仲自推緊
方丈 想問下current salary應該點寫?
13k + 1 month bonus咁樣?定係可以直接除13個月?
繼續追問囉。

佢又唔係炒你,咁咪即係等於幫你部門加多個headcount
要睇你依家幾多人工喎
咁又冇話唔得嘅,一啲技術性職位,本身HR見都唔會有乜嘢增值㗎啦
其實你呢度係幾個問題,我逐個搭理啦

其實Officer and executive 一級,但係你嗰個Office 係Assistant,即係低半級

我覺得呢個開價都唔算太過分,係高嘅,但係還好。要看你跟住去嗰間係乜嘢公司

Title嘅嘢就冇得話睇上去靚,就叫高啲,因為而家好多title inflation ,本身都唔可信
佢囉,佢都係嘥咗時間,佢本身嗰啲時間可以做其他嘢㗎嘛,咁佢唔會繼續對你有好感個喎,
都可以咁講架,反正有寫都冇用
最近期嗰兩至三份寫多啲,其他照寫,不過可以好簡短
可以
唔係咁計架

有啲衰公司,要你做足一年先可以開始放,有啲公司就由你即年放,但係只要你又係度做,你就享有你啲假期 (享有≠可以放,要看公司政策)。如果你做唔夠一年,又放晒,佢咪會按比例同你計囉
有時有啲 HR 都係諗住友善啲先問下

有時旁敲側擊問吓你啲個人野,比如問你使唔使養家,你要養家佢會估你唔會咁容易走嗰啲囉
要睇你之前人工架,如果你之前係低得好緊要,咁你30%都唔算多
佢唔信都冇用架,咬你食咩
兩個禮拜左右
維持現狀啦,無啦啦做乜減

不過都要睇你個半年人工係咪好高
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞