[方丈] 做左好多年HR 有問必答

1001 回覆
119 Like 39 Dislike
今年yr4 冇去過exchange 但身邊d人成日講到exchange 好重要其實係咪真係會有用加分?
你好啊~ 我姓方,叫丈
我份人好Nice 㗎
直接問你,點解冇相關經驗,都要申請份工囉
做得咁短時間,直情咪鬼寫呢份工啦
係鬼,intern 重要過exchange 好多
有另一post 巴打講因為競爭法
唔比提供薪酬金額
有無巴打都記得
個po keyword expected salary
真心一問,本身辭職要7日通知
不過見好多同事都係同老細傾好
部分同事公司補錢比佢即走
有部分就唔洗補錢即走
因為本身工作都算半跑數
所以留7日基本上hea到夠鐘走人
點先做到公司補埋7日錢即走?
利申:仆街公司+上司
絲打
想問求職網份工寫嘅申請方法只有郵寄
就咁禁apply now定係係真係寄信會好d?

Thanks
係唔係唔好著白襪interview?
試過俾HR話, 成個學生哥咁
方丈你好!想問見工最後畀人問有冇咩問題問佢,有冇啲model ans可以益下大家?
如果真係無嘢好問可唔可以真係唔問,會唔會個印象無咁好?
或者有冇啲問題係千奇唔好first in就問,例如人工、返工時間、福利呢啲係咪真係唔好問?
謝謝求解答
可以的,冇問題
方丈我留左FB 俾你, 有時間請睇下, 唔該晒
要努力再搵下工, 暫時未有offer....

我指係facebook message
人人有唔同睇法姐

我嘅睇法係,有一啲比較junior 啲嘅職位,screen cv 嗰個,都係一個好junior嘅HR,通常佢哋都係聽order做嘢

比如:senior 叫佢:「你幫我screen 左哩80 個CV, 要16-18k , 有兩年經驗, 做過a and b 行業嘅人」

之後junior就會跟呢啲條件去睇。

咁如果你冇寫自己個人工,你覺得嗰啲junior員工夠唔夠膽將你推薦俾佢上司?

如果佢推薦左你,然後到打電話俾你,約你見面,發現原來你好貴,咁個junior Staff咪會俾人鬧到死咗,曬咗咁多人時間

簡單啲來講,我唔覺得一個junior Staff會make a judgment call, put forward 一個唔知幾多錢既人
會問,點解唔問

通常舊公司都會比
如果你唔怕搞臭個名,咪玩嘢囉,放負囉,咁佢咪會想俾錢送瘟神囉
話明只收郵寄,咁就梗係寄啦
係本身返工衫,西裝襯白襪,都真係唔係幾好睇,唔關見工事
冇話咁有乜嘢唔問得嘅

問吓啲公司文化,團隊結構,晉升機會嗰啲囉
我諗你可以話自己除咗上咗手之外,上司都覺得你做得幾好,所以先連兼職都想來做

我Facebook嗰啲都仲未答晒呀,好多啊
唔知
個刻feel到佢想問
呢D 度其實係唔係快些少答GA
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞