[方丈] 做左好多年HR 有問必答

1001 回覆
119 Like 39 Dislike
有冇啲咩搵工網可以介紹?成日都係睇個兩三個網站 搵唔到岩心水既
同埋如果想搵啲大公司既job 可以有咩途徑搵?
方丈,我fresh grad,宜家係中小企做緊HR clerk,冇任何HR學歷,想問建議讀啲咩課程令自己catch up得快啲,同將來彌補到自己冇HR 學歷嘅profile,感謝
如夠3月?
想問下係咪簽左約只要一日未返工都可以reject offer? 同埋點樣有禮貌咁reject offer 唔該方丈
通常由我覆左接受offer之後去到簽約要幾耐
打電話去之後feel到語氣好差係咪搵定其他好
方丈大人
想請求一下見銀行工做TU Check 果陣, 假設我有借緊錢, 不過一直以黎
所有卡數同貸款都準時還未遲過, 咁TU Check會唔會fail?
thanks!
方丈
我想問下, 一份工如果無career advancement但比而家高人工(而家都係無得升)咁好唔好試一年先?
定不如要求老細加人工升職?
雖然我之上得經理, 而我又唔會升到經理
但可唔可要求升個title
如果升又點開口好?
兩份工 工作性質各樣都一樣
竟咩然姐
係人都會有唔方便既時期架啦

解得到咪算囉 憑咩查人家宅三世
1. Under review 即係未睇到你/ 睇到不過無proceed

2’ 一定差左

3. 會啊 之後screen 走你
無 因為都係個幾個

你可以上心水公司佢地homepage 睇下既
最多讀下法規 short course 就夠

On job training 重要好多
都看
仲要看埋前公司大定細 , 唔會只看單一factor
佢哋要唔信,都無辦法個喎,純粹驚你講大話啫
咁要有 不過都係7日按比例(如無另外傾)

簡短有禮表示unfortunately have to decline 就得
咁岩個日唔得閒已經可以係原因架啦

一個部門主管可以帶住好多個細嘅隊伍,好似我咁,有時我都會我下面既team lead 見完我先見一見

咁最後用家係team head,我見完啱都冇用㗎
兩星期到

佢無答你幾時簽?
有還 又唔係大額就問題唔大
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞