[方丈] 做左好多年HR 有問必答

1001 回覆
119 Like 39 Dislike
請問
如果management trainee train緊既時候覺得唔太適合自己
已經做左大約一年左右 個scheme仲有一年未完成但已經想quit
應該點樣同HR果邊講? 驚佢唔肯比reference我

轉工
你有糧單架嘛
咁個2 個開branch 都算有野講了

升左再做多三個月 半年就可轉工
唔怕 你要走係你既自由 直接resign 就得
佢ref 會照出你management trainee title
唔該哂方丈
方丈,fb inbox咗問題仲未答啊
其實fg大約幾時開始搵工到?
如果黎緊5、6月grad
會唔會太早?
但又睇到幾入自己有興趣 人工又合心水
利申:非八大文科 想入ngI
俾啲時間我

我琴日答完 而家仲有71 個....
唔會 早啲而家啲MT 工有啲都offer 已出添了
公司話cut人二月尾last day
阿姐話會有工作證明
嚟緊4月頭會去旅行
想問下
1.我見工應唔應該話上一份比人炒?定係就咁話冇做?
2.cv應唔應寫immediate available
3. 有offer嘅話應唔應該直接話4月頭唔係香港 要請no paid leave?定係話4月中先on board?
唔該曬
如果咁好彩有得in
但暑期又想去埋grad trip先番
點樣講7月先開始番

同埋application deadline到通知有得in
呢段時間大幾耐架
唔該曬 方丈
想問下有冇咩CV格式好介紹
Accept 左offer再reject,但未簽約,係咪會blacklist?thanks
1. 公司cur headcount restructure 唔係你錯
2. Yes
3. 兩者都得 看對家點prefer
Maybe
唔會有得解架喎

你貴 人地平 人地更岩 等等等等 無限可能
一個月乜都有回音啦
有offer 先再話俾人知你要去玩

整齊清楚就得 除非你係 visual 職系
會記得你 但係又未至於黑名單既
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞