[方丈] 做左好多年HR 有問必答

1001 回覆
119 Like 39 Dislike
可以既

但加左既人工 比 一個less jumpy ge CV and current company culture 好先轉
Asst Mgr?
唔係咁好

係做就梗係對所有field 都有興趣啦
我回到星期三個啲了 睇下今晚清到多少

今日開會足一日 我就死
上星期去咗某大公司interview,前兩日打嚟問我拎salary proof,但又冇offer又冇回音,係咪即是冇機會啦?
方丈想問一問 今日上左間公司interview
覺得佢地應該係連hr 都無
亦都話得兩個team head, team head下人人平等
係咪太細?

另外星期二fb msg左你
需唔需要我再推一推?
咁番partime, 個年假係咪比錢我
方丈你好
有個關於fresh grad既問題想請教下你
大學讀既科同我之既幾份intern都係同一行業
我亦都諗住投身呢行

之前收到個細公司offer 16k rejected 因為後來1諗清楚都只係想入有規模既公司
之後有個半政府既offer 19k 因為未出到畢業cert問題被rejected 已經重新報多次

依家有個offer 同細公司個公司性質相近
規模算係中型mnc
工作內容就係跟同執行project + 預左ot
不過人工再低10%同要求盡快返工

我亦有繼續報工,亦有啲工嚟緊有interview

我自己只係想參與一啲對社會有正面影響既工作
其實呢幾份工都達唔到要求,畢竟第一份工無經驗,我亦理解

想問下方丈意見
1)最新offer人工較低,對將來轉工人工影響大嘛?
2)應唔能該急住take呢個offer,避免太長空白期?
3)take左offer,就無咁多時間再去interview,應該take嗎?

謝謝方丈
想問如果聽日resign 的話 , 7日notice period , 咁last day 係 28 定1號
見工份野寫自己期望人工幾多 係咪有個準則?例如有經驗就比高d?
可能做野要時間姐
不過見完就好好放低 繼續下份啦
Dept head 控制唔到HR 點約你架嘛
舊工仲係通知期啊
三個月
留咗你添,聽日一定一定一定一定好運
咁係你性格同能力上面有啲乜嘢係啱做HR?

https://youtu.be/XCsD1UDN0IE

俾你參考下人事部有咩做
細公司有細公司做嘅啫,又冇話一定唔好嘅,通常細公司都會學嘢多啲

我覆到星期三喇喎,仲未覆到你?
應該唔會,邊有咁得閒
係,或者俾你放左佢
啲hr見到中學畢業 係咪已經會碎左佢
續條問題答你:

1. 都幾大,因為呢個就係你嘅起始點,你之後每一次加人工,轉工,都會影響到

2. 10%嘅意思係乜嘢?俾你16K仲要低?其實如果係跨國公司,我覺得都可以去嘅

3. 如果做落好,咪唔使繼續見囉

半政府嗰個係幾好pay ,但係錯過咗都冇辦法,唔好用返果一個來做參考,因為有時佢哋政府嗰啲可能起薪會高咗,但相對發展都冇咁好

如果按你個希望,希望對社會有貢獻,你有冇諗過NGO?不過人工更低
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞