[方丈] 做左好多年HR 有問必答

1001 回覆
119 Like 39 Dislike
入職嗰陣佢有冇同你夾過呢樣野?
Hi 方丈
想問下你呢d私人公司嘅assessment day應該點著去?
通常都應該係驗身前出個喎
都一樣當見工咁去, minimum will be smart casual
冇 凈係話過咗probation係會加人工 但冇講實際數字或者%
連西裝褸同呔?
應該唔會個喎,我依家覆嗰啲,全部都已經係星期二㗎啦喎
係呀,反正依家天氣都涼,着多好過着少
如果轉返做office admin/ HR/ CS之類應該搵咩level會好啲?HR畢業做左年幾admin,帶過team都算有啲管理經驗?
多謝方丈 之前解答2個幾月空白期既問題,
原來真係自己太過緊張同驚呢樣野,今日in完第一間 ,
對方只係輕輕問一問間其做過d咩幾時開始搵工咁,而無jer住個空白期黎問。so far in完覺得間公司唔太岩我,會繼續搵。裸辭左份伏工,繼續搵工
點睇會員fungaying。係唔係假膠?
啱啱收到你既reply啦 感謝你
自推
咁應該講幾多好 at least ?
冇用架,你就算做過Admin,你頂到盡你都係搵到Assistant Officer位,你點同啲新人競爭呢?
啱呀,俾啲信心啦,人人有Offer
唔知喎,其實我啲回覆冇乜睇你哋啲名
改咗個靚仔Title就好那那林去搵工啦,仲等,好明顯佢就搵緊你笨啦
你咪試吓 10% 囉,咁進可攻退可守呀嘛
竟然有應徵者夠膽有空白期 講大話話照顧屋企人
https://lih.kg/1001369
有應酬者竟然隱瞞被炒魷經歷
https://lih.kg/1019359
1. online application填form,過幾日個網顯示under review,之後過咗成個幾月都冇叫我group interview,係咪即係我唔適合?定係未開始in? 我應唔應該用email send多次我份CV

2. interview遲到係咪一定唔請或者印象差咗?

3. 如果我填嘅expected salary高過hr預期3-4K,佢會唔會覺得 你咩料呀寫得咁高

thanks
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞