是咁的,我變左做個細路女,然後嗱左個填色比賽冠軍

979 回覆
1444 Like 39 Dislike
LIVE
唔該樓主快D出文
留名
  我的事終於驚動了校長了嗎?
  這樣也好,可以直接面對問題。

校長把我請進校長室,然後關上房門。
  他是個五十歲左右的成年男性,而這間房沒有任何閉路電視,如果談判破裂的話我可以扯爛自已衣服誣蔑他,所以我是立在不敗之地。
  「我係梁老師度聽過你嘅事。
  你好叻囡,識好多野,然後覺得學校D先生好廢,係咪?」
  你想直接答「係」,但咁樣就會踏入「不尊重老師」嘅圈套。
  「老師嘅知識唔係問題,只係佢地嘅教育方法唔適合我,令我無辦法係佢地身上學習任何野。」
  「可唔可以借我睇睇你果份DSEpast paper?」校長知道你係數學老師果堂做數學past paper,所以你囉出黎比校長睇。
  「你有無睇過答案,或者問過其他老師?」
  我搖頭,我捻就算校長囉另一份past paper出黎我都識做。
  「雖然我唔相信你係某個人嘅轉生,不過你的確有中學的數學水平,其他學科知識都有相當的造詣。
  不過學海無涯,你也不能夠就此驕傲。
  如果你一直維持在這個水平,不進步,就會浪費了你的才華。」
  「所以我才尋求正確嘅教育,而不唔係被無謂嘅默書同抄寫塞滿空閒時間。
  重覆抄寫係老師嘅上一代流傳落黎嘅教育方法,用上上一代的方法又怎能夠教育出能面對下一代問題嘅人。」
  校長係學校最高權力的人之一(其實上面仲有校監同校董會),佢一定係最能講理嘅人。
  「小朋友係最有創意嘅人,而大人係應該教佢地如何將佢地嘅創意實現出黎,而唔係要佢地復製原本已經運行得好好嘅野。」
  「我知道你想講咩。
  但老師同一時間要指導三十個學生,所以只能夠教固定嘅課程,給佢地盡可能多嘅工具去創造新野。
  而默書同抄書,係確保佢地已經牢固地記得點用果D工具嘅方法。」
  「不過同時扼殺左佢地使用,甚至係創造其他工具嘅方法。
  為左一棵樹而燒左成個森林。」
  「要溫Lee D默書或者抄我原本已經識嘅字,我寧願畫多幅畫,甚至玩多幾個比賽,為學校爭光。」
  「DSE考試就算唔記得點寫果個字,寫潦一D一樣可以過骨。」
  「我明白默書抄寫對你黎講未必有用,但對其他同學可能會有用。
  如果得你一個唔洗抄寫,咁對其他同學唔公平。」
  「Lee個世界有公平過咩?每個人都有一D優勢,一D劣勢。
  如果要齊頭式要所有人都一樣,咁先係真正嘅唔公平!」
  係我地討論嘅時候有人敲門,睇黎阿媽同班主任已經係門口。
  雖然我唔同意校長所講嘅野,不過佢亦唔算太仆街,佢只係講左一個正常校長會講嘅野姐。
  大家只係觀點唔同姐,我也無謂人格謀殺佢。

校長叫佢地開門入黎。
  「校長,阿囡唔係犯左D咩野事嘛…」阿媽真係想鞠躬道歉。
  「無事,我地只係傾下閒計姐。」
  「你個囡係我面前展示左高中程度嘅學識,我覺得直接比佢讀中學都係無問題。
  如果你地希望嘅話,我可以安排佢下學年跳級小六。」
  「不過,就算你識曬所有野,你都唔可以係課堂上搗亂,功課要認真咁做。
  最多我叫MISS比你上堂做功課,省番D時間可以比你報多幾個比賽。」校長特別同我講Lee句野,因為佢知道我會特登玩野。
  「總括而言,我建議你比佢發展自已嘅興趣,咁樣佢嘅成就會更加高。」校長同阿媽講完Lee句之後,就送我地走。
別出心裁
終於有文
push
每日一篇
出未呀
小妹妹叫咩名啊
  因為校長果句「發展興趣」,阿媽就開始叫我畫畫
  Well,畫畫唔係問題,問題係畫咩。
  基本上以前我有87%時間係畫囡囡,因為毒撚溝唔到囡所以自已畫黎J。
  仲有屋企堆畫具真係學生(垃圾)級難用,所謂比學生練習基礎,只係用最平嘅價錢比學生體驗一下技法而已。
  以木顏色為例,專家級的色粉比學生級厚實,亦更易上色。
  我寧願買少D顏色嘅專家級,都唔好買一堆垃圾學生級顏料。
  仲有,為練習而畫畫一直都唔係我嘅宗旨,所以阿媽叫我畫畫,我一張都唔畫比佢

咁我係屋企做咩野呢?
  Well,以前就要趕住做功課,溫默書。
  也許校長同老師講過我嘅情況,而家老師默許我上堂做即日功課,我亦乖乖咁坐定定做野唔搞事。
  所以我只需要稍為讀一下默書範圍隨意應付就可以,而家係屋企有好多時間做想做嘅野。
  阿爸間房有部電腦,我成日都想玩,不過阿媽只會係我成積好果陣「獎勵性」咁比我用十幾分鐘
  而我係無手提電話嘅,所以連手機垃圾Game都無得打

間唔中,阿爸放左工會返黎打機,我就係佢後面睇佢打。
  佢主要玩MTGA(Magic: The Gathering Arena),間中仲見到佢課金開卡
  然而佢玩得唔叻,間中仲見到佢MissPlay。
  有一日我終於忍唔住出聲吐糟佢。
  「你留住張Eldest Reborn去殺佢張Carnage Tyrant啊嘛,咁你咪唔會比佢打爆頭囉。」
  *Carnage Tyrant是一隻無法被對手指定的大型生物,而Eldest Reborn則可以強逼對手犧牲一隻生物;在對手只有Carnage Tyrant的情況下用Eldest Reborn可以逼使對手犧牲牠
  「係wow你咁叻囡嘅,我都諗唔到要扣牌。」
  「你教壞細路啦,唔準偷睇老豆打機!」阿媽即刻拉走我。
  「唔係阿,玩英文遊戲睇下學下生字幾好。
  反正佢做曬功課又溫曬書,比佢玩一陣都可以。」老豆即刻辯護。
*MTGA目前只有英文版本
  「嗱,一陣好啦,老豆同我睇住佢。」
  老豆幫我爭取到小小打機時間,我就坐左係佢個位果度玩佢個AC啦。

其實Magic,甚至係Lee隻MTGA我以前一直都有玩開,玩左半年左右。
  雖然我麻麻地鐘意隻Game,但總比起無野玩好得多,最重要係,我本身識玩
  Magic係一隻比較古老TCG,基本上就係每回合放一塊地,然後用地牌生魔力做招或者回應對手嘅咒語。
  當然,用文字去講卡Game嘅遊戲過程係有D on9,不過我唔洗老豆教都已經識玩。
  我睇過佢嘅牌庫,整左副純紅Aggro(快攻)出黎打。
  基本上就是放滿一堆小生物和可以打臉嘅咒語,然後視乎埸面把傷害灌在生物或是對手的臉上,一副便宜但易學難精嘅牌。
  我一邊打,一邊同老豆傾牌經。
  原來,佢十幾年前有玩過一排Magic,不過無一直玩落去,最近係電腦版(MTGA)開始玩返。
  跟住我打蛇隨棍上,問佢可唔可以搵個禮拜五或者放假帶我出卡鋪打Draft,然後順便出去買顏料。(因為油麻地間中南附近有間Magic鋪)
  佢話要同阿媽商量,但我覺得佢一定會Negate(反對)
呢篇真係幾吸引
  點知阿媽係𦧲飯應嘅,可能因為我肯陪老豆掛。
  雖然阿媽唔知道我地會玩咩,但畢竟都算係親子活動嘛。
  所以禮拜六我地就出左油麻地啦。

我地上卡鋪之前,去中南買過批啱用嘅顏料。
  lee度就算係木顏色都有好多種,有街邉十零蚊嘅垃圾木顏色,亦有百零蚊嘅輝柏同埋施德樓入門級木顏色,甚至亦有幾千蚊嘅木盒裝高級木顏色。
  當然,木顏色係最容易接觸但最難用嘅顏料,我本身麻麻地想用,因為要填大面積相當麻煩,而且好難油得勻循。
  只不過好多時小學勞作或者畫畫比賽都預設我地係用木顏色填色嘅,所以一套入門級嘅木顏色係必須嘅。
  所以我入左套接近二百零蚊嘅施德樓48色藍盒,至於果盒放左係玻璃櫃入面嘅專家級綠盒裝我就真係用唔起,大拿拿千幾蚊嫁。

嗱左盒施德樓之後,我地開始行過去水彩果邊。
  當然,係投資係水彩顏料之前,首先要一堆可以食得起水彩嘅水彩紙,起碼都要係百零磅嘅Cold press木漿紙。
  不過其實最簡單嘅係買一本大約七十蚊嘅水彩畫簿,因為有一本有幾十張水彩紙可以比你粗用,只要唔係太跨張嘅濕式畫法都應該食得起。

水彩方面,我可以買盒UMAE紅盒水彩,百零蚊十八隻色,可以玩D好基本嘅效果。
  不過,我志不在此,因為我見到堆Color brush。
  我以前的確有用開UMAE水彩,不過我更加成日用Pentel嘅Color brush。
  佢係一套墨水筆,可以直接畫出好濃嘅顏色(因為佢係墨汁),不過我通常會當佢係水彩咁溝水用,比起套UMAE鮮色好多,最重要係佢嘅粉紅色真係好粉,用黎畫Iin頭會好靚;
  當然價錢係四倍幾,唔知老豆會唔會買比我呢。

「Lee D唔係水彩黎嫁Wow,你唔係話要買水彩咩。」老豆見到我係度睇Color brush。
  「不過佢嘅用法同水彩差唔多,但係顏色鮮同濃好多。
  因為直接用Lee支筆會好難控制,所以多數都係滴幾滴係顏色盤度,再用畫筆開稀佢再畫落張紙度。
  或者一開頭打到張紙好濕,畫幾筆落去再推散佢。」
  我指著玻璃櫃入面果盒Color brush。
  「可以既話我想要果盒一套十八色既Color brush,水彩可以唔洗買。」
  「五百幾蚊Wow,好似有D貴,不如你買住幾支散裝嘅試下先。」
  「咁我要紅色,橙色,黃色,淺綠色,綠色,粉紅色,天藍色,紫色,藍色同埋啡色」
  以一支三十幾蚊黎計,其實咁樣單買同買成盒無分別。
  最後老豆計過條數,的確買原盒平過咁樣買一堆筆。
  雖然貴小小,但我的確講得出點用,而我又真係畫過D野出黎,所以老豆亦信我係識用Lee堆筆。
  「買左返黎要用啊,唔好曬我D錢。」
  佢最後亦同意比我買果盒Color brush。
  水彩筆方面,我地買左幾支纖維筆,一支000號用黎畫線,一支2號用黎畫細位,一支8號用黎畫大件野,一支10號用黎畫背景。
  最後比左差唔多成千蚊落樓,跟住先過隔離大廈上三樓間卡鋪玩牌。
  不過相比起Magic,其實成千蚊都未必起到一副Deck。
留名
留名
  我地係中南買完畫具,跟過行過幾步路,係一個殘舊嘅門口搭lift上樓。
  門口果張Magic招紙話比我地知,我地無黎錯地方。
  Lee間鋪淨係做Magic一隻Game,見到牆身有幾張PW(Planeswalker)
既海報就知道Lee間係一間傳統嘅Magic鋪,幾乎淨系得Magic一隻Game。
  當然,果堆PW靚唔靚就真好好見人見志,我對果堆對眼發光嘅人麻麻地,畢竟以卡圖黎講我比較鐘意日系Game;不過以遊戲性黎講,Magic做左廿幾年點都唔會太衰。
  「Hi,你好,請問有D咩野可以幫到你?」
  聽老闆嘅語氣,佢好似覺得我地上錯樓…畢竟我地係一個老豆帶住一個細路囡
  「我地啱啱開始玩Magic,想問問你地今日會唔會開Draft。」所以我主動答佢,以表示我地無黎錯地方。

聽到有個細路囡話想學玩Magic,後面打緊Deck果班人即刻望過黎伯下,然後老豆即刻啤住佢地
  「後面果枱Draft就黎打完,我問下佢地繼唔繼續。」
  「佢地兩個話想打Draft,你地繼唔繼續?」
  老闆問後面打緊Deck果堆人,有兩個話繼續。
  所以老闆就趁佢地未打完果陣問下我地玩左幾耐,之前玩左D咩野GAME咁樣。
  Lee間鋪嘅人大多數都係年紀大我兩至三倍嘅阿叔或者阿哥,畢竟香港女Player唔多,小朋友Player更加少。
  「十幾年前玩過一排,不過堆卡搬屋唔見左lu。」阿爸答老闆。
  「之前睇過老豆打MTGA ,所以想玩下實卡。」
  「既然係咁,咁趁佢地未打完果陣,借副Standard同你打。」
  「有無伊捷Izzet(紅藍) 龍獸。」
  「有,你嗱黎睇睇;Sideboard都係埋入面。」
  老闆嗱左個卡盒,入面有副藍色卡套嘅Deck,卡間後面就係十五張Sideboard;而佢嗱左另一個卡盒,嗱左副紅色卡套嘅Deck出黎。
  副牌係全英文,不過我基本上都睇得明
  「你知唔知副野點玩先?」老豆問我。
  「過牌,堆Instant sorcery入墳然後整大隻龍獸衝爆對面。」
  「有野睇唔明就問我啦,我睇住你玩。」

接收左副Deck之後,我將副牌分成十份,一邊大洗,一邊數副牌夠唔夠六十張。
  大洗完之後,我再將副牌分開一半,然後把一疊的牌打側切入係另一疊牌入面,然後重覆幾次直至副牌洗勻。
  雖然我的手比較細,洗得唔係咁就手,但我依然記得點樣洗牌。
  「以前玩過其他卡牌遊戲?」老闆看到我的洗牌手法看出我係熟手。
  係Wow,我唔應該咁自動波,應該等老闆教我洗牌或者等老豆幫我洗。
  「都係日系遊戲。」
  「遊戲王,BS果類?」
  「你唔識嘅。」
  唔通同人講我玩左兩年Wixoss,五年Weiβ Schwarz咩
  「通常洗完牌之後,對面會幫你Cut牌,不過我地casual play就唔洗啦」*Cut牌為對手幫你把卡組重新隨機化的手續,提防洗牌疊(故意洗牌出Cheat)
  「首先,各自抽七張牌,如果唔滿意起手嘅話,可以mulligan。
  即係洗返入Deck然後抽少一張。
  通常如果得一兩塊地或者成堆地就要Mull。」
  「唔洗啦,OK。」
  「唔係Wow,好似唔多夠地Wow。」老豆睇完我嘅手牌覺得要Mull。
  「我手牌成堆Draw牌,應該會抽到地。」
  不過遊戲依然繼續開始,由我先攻,放地然後結束回合。
  老實講,張櫈對我黎講有D矮,我要跪係張櫈上面先可以打到牌。
  隔離枱嘅人開始走過黎睇我打Deck,睇到我跪係張櫈上面打牌托嘅樣都應該有D搞笑。

「你turn尾(回合結束時),Opt一下。」
  Opt係一張Instant,可以係人地回合用,所以我留到係對面回合結束果陣先用,睇一張Deck面,看看放Deck面還是底然後抽一。
  Lee個操作亦表示我識得留Mana做Instant,畢竟電腦有唔少柒頭成日係自已Main phrase(主要階段)做Instant同人地講你手牌無Counter。
  接著下一個回合依然是放地過turn,就算我可以用chart a course過牌,因為我見到佢上回合放左塊紅白雙色地,知道下一回合有一隻怪必須要Counter。
*chart a course係一張sorcery,抽兩張牌,如果你本回合沒有攻擊過就要棄一張手牌
因為係一張sorcery,所以只能夠係自已回合嘅Main phrase用。
  「Adanto Vanguard」
*Adanto Vanguard係一張兩分1/1嘅怪,攻擊時+2攻,可以支付4點生命讓它「不會被消滅」直至回合結束
  「Count」我丟出一張Essence Scatter,Count掉一張Lee副牌無辦法處理嘅生物。
*Essence Scatter係一張2分Counter生物嘅Instant

「嗱Winnie(以白色小生物為主嘅牌)打龍獸會唔會過份左小小,劣勢對局wow。」你吐糟老闆蝦新手。
  「無,波洛斯Boros Angels(紅白天使)黎姐,你D龍獸應該打得死我。」

跟住幾個回合,我慢慢出龍獸,然後堆果龍獸嘅攻擊力會根據墓地嘅Instant同埋sorcery加攻(有隻仲會計埋Outgame)
  之後我開始一邊出龍獸,一邊用唔同嘅Instant同埋sorcery抽牌,順便堆墓養大堆龍獸。
  大家打得有來有往,佢亦用幾種唔同嘅解牌去殺龍獸,但後面果堆龍獸始越來越大隻,佢亦開始解唔曬,最後比隻十幾攻嘅龍獸爆左頭。
  「其實一開頭果張Essence Scatter留黎Count佢隻大天使好D,因為你隻龍獸可以接住佢隻細怪,逼佢扣血保怪。」旁觀的肥宅好心提點我,不過老豆一直都望住佢怕佢抽我水
  「好,而家開始Draft,你地想Draft邊Set」
  「Draft GRN(Guilds of Ravnica)啦,佢想玩Izzet龍獸。」肥宅一呼百應,結果大家就Draft GRN啦。
睇到一頭霧水
已SKIP
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞