是咁的,我變左做個細路女,然後嗱左個填色比賽冠軍

979 回覆
1444 Like 39 Dislike
產量唔高,未必叻過細路女
又識畫畫又識寫文已經好勁
睇咗個故,搞到我開始去玩MAGIC
Btw,樓主知唔知邊到有WS買,想玩
油油下,唔經唔覺已經九點半,個肚已經開始餓啦。
  無錯,今日好似未食夜晚。
  而家應該係放學嘅時間,有D同學開始洗筆,亦有D繼續畫到Cax Sir走為止。
  而我幅謠精,所有野都油左小小底色,Cax sir叫我下堂返黎逐D處理唔同部位嘅漸變,例如頭髮,塊面,件衫仲有對翼。
  老豆亦開始控制到漸變嘅水份,下堂可以返黎學溝色。
  係洗筆之前,我再問阿Sir幅「我們這一家」個背景應該加D咩。
  「例如相架,飾物櫃之類,總之有D野唔好咁空。
  其實又唔一定要由頭畫起,只不過你成個背景都油左一層淺藍色,就咁落水彩可能會溝埋左D色搞到好污糟。
  安全起見可以冚一層透明度低嘅廣告彩,不過會搞到成件事好突出。
  或者你可以試下用木顏色補小小背景。」

跟住我就去洗筆啦。
  水彩(同埋塑膠彩)洗筆好簡單,只需要用清水摔甩D顏料。
  但油畫就要用松節水洗,洗完要用番梘洗走D松節水。
  不過D同學通常都懶得用番梘過多次水,所以畫室D公家畫筆長期被松節水腐蝕而甩毛,特別係0號軟毛細筆,公家筆基本係無一支用到嘅。
  不過我地係黎學水彩嘅,所以洗兩洗就洗完啦。
  臨走前,我特登問Jeffery Lee帶邊度有野食,除左真係肚餓之外,仲睇睇會唔會拉到埋一齊食飯。
  「Lee個鐘數選擇唔多,我知道有間日本野OK好食,一陣我都會過去,介唔介意等埋我洗筆?」
  我望一望老豆,佢亦話好。
  係Jeffery洗筆果陣,我望一望佢油畫。
  佢係跟住一幅相畫緊一隻老鷹,啱啱打完稿有個雛形。
  不過睇隻雀D毛應該要搞個幾月啦。

佢好快手咁洗完筆出黎。
  「喂,有無用番梘再洗多次筆架。」我即刻吐糟。
  「公家筆求其洗下就算,阿Sir借比我果幾支有用番梘洗嘅。」
  無錯,因應D同學尻洗筆導致D細筆用唔到,Cax Sir有一盒私伙筆比我地班同學用嘅,佢千叮萬囑要我地用番梘洗乾淨佢D筆先好還。
  「咁我地D水彩筆洗唔洗都要用番梘洗。」老豆問我。
  「有時間嘅最好緊係用番梘保養下,但無油畫筆咁需要。」Cax Sir搭嘴。

跟進我地就落樓,跟住Jeffery行去食日本野。
  沿樓上所有工廠茶記都已經閂門,只有遠處接近長沙灣嘅店舖有鐘著。
  「睇黎下次都係先去家姐度食飯先過黎上堂,早小小六點幾食飯好過餓到而家。」老豆一路行一路吐糟。
  我地行左半條街,到左一間日本鋪頭門口。
  如果係以前嘅話,我由荔枝角行去九龍糖都無問題;不過而家我只係一個十歲小妹妹,半條街已經行到腳軟。
  所以我即刻衝左入去,係最近門口嘅位坐底,伏左係枱上面透大氣。
  Lee間日本野其實格局係居酒屋,不過因為以港畸形嘅生態,所以被逼提供拉麵同埋壽司刺身Lee D香港人眼中嘅「日本野」。
  咁居酒屋嘅拉麵同壽司刺身,又邊度會比得上專門嘅拉麵鋪同埋壽司鋪?

Lee點我以前同Jeffery黎果陣都吐糟過,所以入到黎都會叫順便多幾個小食——人地應該要主打嘅送酒小食。
  不過我老豆一於少理,隨便就點了個壽司定食,而我同Jeffery都點左一個拉麵。
  「三個人嘅話,叫下D炸蠔,炒年糕,炸薯餅之類嘅野食啦。」我提議,再散叫幾種小食。
  「喂,小姐好似唔係你比錢Wow。」今次輪到Jeffery吐糟我。
  「Lee種居酒屋,小食先係人地嘅主打菜式。」
  「你D口吻真係似足我個Friend。」
  「話唔埋我真係佢呢。」
  「哈哈哈,你真係識講笑。」
  的確,無人會信。
  老豆叫左支啤酒,同Jeffery兩個麻甩佬一齊吹下水。
  老豆係工程師,而Jeffery係畫圖佬,所以地由做野,畫畫,興趣等等由地講到上天,由天講返落地下。
  至於今晚餐飯,唔想吐糟太多,反而醉翁之意不在酒。
  拉麵湯底係用粉開嘅味精水,壽司基本上淨係得三文魚同埋吞拿魚。
  不過D串燒,炸蠔嘅小食對係好食嘅。
  「好啦,夜啦,我地要走啦。」老豆比左張信用卡出去埋單。
  「唔洗你請。」巡例Jeffery都要出句聲,講下客氣說話嘅。
  「話說,你地畫班係咪有個WhatApp Group,不如拉埋我地入去講下計,交流下畫作?」
  因為我以前係係個Group入面,我臨走前問Jeffery可唔可以入返去。
  「可以啊,不過你老豆比唔比先?」Jeffery望一望我老豆。
  「無問題。」
  所以我同老豆都比左電話號碼佢,加我地入Group。

當然,當我入左Group之後,隨時就可以問Cax Sir野。
  比賽畫亦有多十幾對眼幫手睇睇,方便好多。
WS嘅話
你上去天悅應該有幾間鋪做
不過我已經有成年無玩

WS作為入門TCG係OK嘅
不過佢食運氣成份太重,無論你做咩都改變唔到戰果

牌序啱就係神Cancel
牌序唔啱就係橫卡痴手,打七度入七度
Lee個係武士道遊戲嘅通病
今個星期去睇睇
見到標題好奇入咗嚟睇
明明係啲小學瑣碎事, 竟然不自覺咁睇到live
btw已正評, 詛咒巴打加油
pushh
連登唔知發生咩野事,第一段野個空格唔見左
  就好似咁
=============(求其打D字食左個第一行)

跟住果幾日,我見有時間就繼續畫埋果兩張比賽畫。
  果張「我們這一家」我無打算重畫,相反我直接用木顏色畫左幾個相架填充一下背景。
  當然,相架入面嘅相唔洗油得咁清楚,有幾點彩色落去就得。
  只要油深色小小,層淺藍色就會睇唔到。
  當然,效果一定無係草稿度畫咁靚,不過我唔想再畫多幅同樣嘅畫。
  另外果幅助人為快樂之本,我想直接用番之前張出唔到比賽嘅「傷健共融」,即係盲人扶細路囡果張圖,反正都貼題。
  當然,我唔會係張垃圾畫紙上面油水彩,我將成幅草稿抄左係本水彩簿上面先畫。
  不過畫畫下諗深一層,助人為快樂之本嘅比賽係想畫細路仔幫人…擦左支盲公竹同埋黑超,跟住畫套小學校服上去…
  唔對路,我個盲人係大人,咁樣改超怪。
  所以我連個盲人都擦埋,扶小妹妹嘅人變左個細路;現埸係個公園,小妹妹係公園跌倒,所以背景應該有個遊樂埸,地下係硬膠地毯。
  好無聊嘅一幅畫,不過大人鐘意睇,畫完有獎囉咁解。
  今次幅畫我用水彩好快咁油個底色,落幾個漸變,然後再用木顏色補色。
  我只係想快D畫完張畫去,唔想玩咁多層水彩。
  我諗,我短期內都唔想再為比賽畫畫啦…
  幾日之後,我畫完幅畫,丟上群組問各位意見,D同學同埋Cax Sir都話我畫得靚。
Live
   跟住我就復課啦。
  返到學校之後,企係門口打緊招呼嘅校長即刻拉我去會議室。
  閂門之後,坐係櫈上面嘅訓導主任即刻企左係身。
  無錯,就係說好了的正式道歉,咁我都巡例接受左啦,因為訓導應該要道歉的人並唔係我;跟住訓導就出左去,淨低我同校長兩個人。
  我都差D唔記得左DLee件事。
  作為我唔追究真相嘅回報,校長話過會比我特權。

「你之前係咪話過,可以比我做少幾樣功課,默少幾次書咁話。」
  「咁我要你畫嘅畫你畫好左未?」
  「畫完,放左係屋企。」
  「聽日帶返黎比我睇睇。」
  「我影左張相,你要唔要睇睇?」
  我係裙袋入面囉左部電話比校長睇。
  「真係你畫嘅?」校長睇到幅畫,都驚嘆入面的技巧。
  跟住我比佢睇幾張畫緊嘅半成品圖。
  「比起之前個寶可夢填色比賽,你嘅技巧又進步了。」
  當然,我最唔鐘意就係用木顏色填大面積——而個填色比賽果張紙偏偏唔落得水。
  「畫一張要幾耐?」
  「幾日,每日油幾個鐘。」
  當然,我係報大數,其實幅「助人為快樂之本」上色只係用左幾個鐘。
  「跟住你畫下D聖誕畫啦,跟住應該會有一堆聖誕比賽比你玩。」
  「而家先十一月炸wow。」
  「而家畫定先差唔多,可以嘅話我想你教下D同學點樣畫聖誕節賀卡。」
  真係使人唔使本…
  「如果你下次考試平均分七十五分左右,我會叫老師唔記你欠交功課,功課你做又得唔做又得;默書唔會計你分,你鐘意默就默,唔默就唔默。」
  下次考試係聖誕節之後…咁即係我而家又要準備校長D比賽,又要做功課同默書…
  說好了的特權呢?點解好似縮左水。
  「咁而家點樣先?下次考試都要一兩個月後嘅事。」
  「你之前係點樣,而家都係點樣。
  老實講,唔會有其他學校會比學生咁樣玩,係你識曬D野我先開個咁樣嘅offer。」
Live!
再live 留名
live 留名
live
錢七咁樣
睇故唔好駁故
Push
live
我知聽故唔好駁故,但我又好想知咁原來既倩雯去左邊,咁畫室既巴打同阿sir對突然消失果個原本既(你)有咩應對?佢地唔會覺得奇怪既咩
想睇主角揾返自己真身
又J又推
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞