是咁的,我變左做個細路女,然後嗱左個填色比賽冠軍

979 回覆
1444 Like 39 Dislike
繼續推
  第二日係禮拜三,返學果陣小月無好似之前咁主動撩我傾計,反而去返果堆科長度玩。
  中文科長亦同佢地係返埋一齊,佢地四個科長同個班長一齊有傾有講。
  咁我地係咪真係分左手?
  我見到小月仲好似有D悶悶不樂,不過D科長撩佢都仲係笑得出嘅…應該仲OK。
  比多幾日時間佢諗諗啦,雖然佢就坐係我前面。

今日公佈左之前果個聖誕賀卡設計比賽嘅結果。
  囉第一名嘅唔係我,果個人畫左一個捧住禮物嘅女仔,係木屋入面滿足咁接過禮物,笑得好燦爛。
  果個女仔唔知點解有幾分似我…然後我發現個作者係賴星舟,亦即係船長。
  雖然畫功幼嫩,想畫好多野但畫到一塌糊塗,但我睇到個女仔好開心咁收到份聖誕禮物,咁就好足夠。
  而我上去果幅畫囉左個季軍,評語就係話技術好好,亦好有聖誕氣氛但成幅畫好似好唔開心。
  因為我只係求其畫左隻聖誕老人交差,同船長全心全意咁畫「我」係完全唔同心境。
  也許我真係比賽比到攰啦,睇番隻聖誕老人其實真係畫得唔好。
  不過無論如何,我地冠亞季三個作品都會印做賀卡係教會旗下嘅學校派,而我地每個人亦收到一套三張嘅賀卡可以寫比人。

放學之後,小月同班科長去公園涼亭做(抄)功課,而我好唔好跟過去呢…
  都係比多小小空間同時間佢好D。
  所以我去左天悅搵世伯打牌。
  「疑,你個女朋友仔呢?」佢見唔到小月就問我。
  「講起黎一匹布咁長。」
  我地一邊係枱面舞弄咒語,召喚生物,一邊講我同小月嘅事。
  我講左D我所認知同性戀在香港的未路,同將要承受黎自四方八面嘅壓力,之後再同世伯講我將Lee件事同小月講。
  「傻豬黎嘅,未來嘅野未來先黎擔心都唔遲。
  你咁杞人憂天做咩鬼,話唔埋你地大個左之後同婚就會立法,話唔埋你同屋企人講完佢地會撐你TIM。
  你諗諗而家點樣哄返佢先講啦,除非你想同佢分手。」
  「但如果件事揚左,佢會唔會受唔起壓力。」
  「咁唔通你一個食曬D壓力,唔係啊嘛。
  到時佢食唔起壓力先算,咁Lee個亦係佢自已嘅選擇。」
  「你地D大人唔係話要未雨綢繆咩?」
  「你連現在都過唔到去,仲講咩野未來?」

同世伯玩左陣牌之後,老豆直接黎卡鋪接我食飯然後去畫班。
  老豆順便同世伯傾好,以後有咩野Magic活動佢都會幫我比錢,Friday Night同Draft都會入佢數,佢每個禮拜都會過黎找數。
  當然,如果係我自已要額外自已開卡就要自已比番錢啦。

去到畫室,我見到兩個穿整齊西裝嘅保標夾住一個三十幾歲嘅男人。
  老闆娘囉左幾幅畫比佢睇,但都唔啱心水。
  「倩雯,你畫果幾幅畫放左係邊?」老闆娘問我。
  我囉左我隻油畫謠棈,仲有幅係度畫嘅水彩謠精出黎。
  我認得果個男人係上次黎學校嘅高層,佢黎到Lee個畫室唔通係對我D畫有興趣?
其實回覆就回覆啦唔使guitar成大段文㗎
可以直接block咗你啦
“Quote” 變咗guitar
Live
  老闆娘拉左老豆埋一邊,我聽到佢地講「基金會」對我有興趣。
  因為我連續係佢地幾個比賽都交左幅超水準嘅畫,所以佢地派左個高層黎了解我平時係點畫畫,如果時機成熟甚至可以幫我搞畫展。

當然,「基金會」班神仙打架我理唔到太多。
  我只能繼續擺位去畫我果幅「半祼的瑪哈」。
  不過個高層就坐係我後面…我應唔應該畫幅件衫緊落黎嘅瑪哈?
  我應該畫D正常小學生會畫嘅野,例如係卡通人物,各種可愛嘅動物甚至係風景畫。
  色情元素係唔應該係我嘅畫出現…如果Lee幅係要交出去嘅比賽畫。
  「啊高層先生,你坐係我後面我好大壓力。」我即刻想趕佢走。
  因為Lee度唔係學校,Lee幅亦唔係要交功課嘅畫。
  「唔好意思我未介紹我自已,我叫Eric。
  出面有好多人叫我主席甚麼甚麼,不過我Lee刻只係想同你做個朋友。
  我好欣賞你畫嘅畫,所以想請你幫我畫D畫。」
  「又係學校D比賽畫?我畫到厭啦。
  學校畫淨係可以歌頌美好嘅事,畫第二D主題就比人話我太細個唔啱畫,然後又要跟住個比賽規則玩。
  而家連畫幅油畫都要搞住我?」
  「學校咁樣催谷你真係唔多得…
  咁你真正想畫嘅係咩?」
  「祼體,雕琢女性身體嘅美好。」
  「點解你會想畫Lee個主題?」
  「因為我畫到。」
  「我都好好奇一個十歲細路囡畫嘅祼體會係點嘅樣。
  Lee個畫室你隨時都可以上黎畫畫,你黎幾多次都得,我會幫你比錢。」

個高層拋底句野之後就帶埋保鏢走左,老闆娘亦真係同我講我可以係一個月之內無限次數使用畫室,頭先果個"Eric"幫我比曬錢。
  老豆聽到我想畫祼女,即刻走過黎問我係咪講笑。
  「真,因為我畫到。」
  Cax Sir亦走去同老豆講畫祼體可以訓練對人體結構嘅準確度。
  雖然一般都係大人先會開始畫,但佢有信心我可以駕馭到Lee個題材。
  咁樣我要將幅半祼的馬哈還做祼體的馬哈嗎?
  唔洗,鬆泡泡嘅衫反而會令個女仔更加性感,若隱若現嘅性器反而會令人想入非非。
  不過我每日都可以黎畫室畫畫嘅話,幅油畫應該可以好快畫完。
  到時再畫其他更刺激嘅畫啦。
我實際測試過
回覆會自動引用成篇文

除非你手動噤編輯成段刪走
不過會無左通知

直接撳呢一個, 如果我回覆嘅話
等更新
啱啱講完又有on9仔
屌班on9可唔可以咪撚再Quote文
上面有咁多個on9比人屌到飛天都仲黎
[/quote]等更新[/quote]
Quote 你老母
Live
  我係空無一人嘅學校校舍走佬,小月同埋幾個女同學囉住鎅刀追住我黎斬。
  以前我都發過類似嘅夢,唔係走上天台跳樓,就係比佢地噤住係課室黎砌。
  今次係第一次走落樓梯去到訓導處求救。
  不過訓導反而話我講大話。
  「佢地邊有可能用刀追住你黎斬?一定係你講大話。」
  個訓道越講越模糊,後面講左咩我都已經唔知道,我淨係知道個訓導噤住左件事,話我自殘,囉把刀插自已個閪。

當我完全聽唔到訓導把聲嘅時候,我聽到「我自已」把聲。
  場景由不知名學校校舍變返做果個白色混沌。
  倩雯依然比佢困住係一棵樹上面,周圍依然飄淨住一段段片段。
  果個人以「我以前嘅樣」出現係我面前
  「有答案未?」佢問我。
  「你叫我點估?完全無提示。」我繼續拖住佢。
  我完全無邏輯基點可以推段另一個世界嘅事,因為連夢入面嘅野亦唔一定代表係倩雯真實遇過嘅事。
  因為佢可以係幾件唔同嘅事所剪輯而成,所以要分析係極度困難。

「唉,見你咁迷茫我比個提示你。」果個人嘆氣。
  「『基金會』係倩雯改變世界之後先出現嘅野,全名係『精英煉造基金會』,至於佢地嘅目的你自已去查下,雖然都好明顯。
  倩雯無直接創造『基金會』出黎,但基金會就因為倩雯嘅意願而誔生。
  當你知道基金會嘅內幕,你就可以推斷倩雯點解想扭曲世界。」
  「點查?人地咁大個基金會,你查D內幕比我睇!」
  「果個主席已經係你附近啦,咁你仲唔識查?」
一口氣追哂lived...
幾好食
但味道好漏,好易食厭
間唔中食一次IS OK
  禮拜四,聯歡會前嘅最後上課天。
  我觀察到小月今日好似特別攰,無之前咁有朝氣。
  平時小月上堂唔會訓教,今日佢小息竟然伏係枱面訓教。
  佢果四個科長朋友都係咁,琴日佢地一定出左D事!

「喂,小月!做咩咁攰嘅?」我主動拍醒佢。
  「你都唔鐘意我,做咩野要理我?」
  「我邊度話唔鐘意你姐?」果然佢仲嬲緊我。
  我一講「鐘意」兩個字,成班同學就開始八卦啦。
  「WOW,原來倩雯你係GAY嫁?」
  「劉倩文,基婆娘!」
  如果件事咁樣發酵,遲早會驚動老師。
  但而家小月就係逼我係班同學面前表態。
  「基,係男同性戀嘅稱呼,女同性戀係Les。」我糾正果班八卦同學嘅用字。
  「女仔鐘意女仔有咩野問題?你答我?」我指住叫我基婆娘嘅同學大返佢轉頭。
  佢無正面回答我嘅問題,但「基婆娘」Lee個稱呼已經開始係班同學之間流傳。

流言唔需要任何實據,總之有個理由比人唱就會一直比人唱落去。
  所以我一直都避免同其他同學有太多交流,除左溝通唔到之外,佢地好鐘意亂改花名都係另一個問題。
  不過花名已經比人改左出黎,咁都無計。

小月今日罕見咁上堂訓教,甚至有幾堂係咁比老師叫醒。
  佢又唔講清楚琴日發生咩野事,我幫佢唔到。
  所以我決定今日放學之後跟住小月佢地走,睇睇佢發生咩野事。
  不過放學出校門之前,我比校長拉住。
  「校長有咩野事?個壁報車已經整好左。」
  校長帶左我去校長室。
  「你比基金會選中左,有一筆特別嘅獎學金。
  主席仲特別叮囑我地要比更多空間你發掘同發揮你的強項。」
  「講一講你除左畫畫之外,仲想玩D咩?」
  「老實講,如果係為左比賽而玩活動,我覺得有D壓力。
  但如果係熱愛嘅活動,想透過競技去證明自已就係另一回事。」
  我一下子戳穿校長嘅算盤。
  「無所謂,如果你有D其他嘅活動想接觸,我地會比最多嘅資源你。」
  「話說,我地唔係一間基督教學校咩?
  點解你地要聽個基金會支笛?」
  無錯,我地嘅辦學團體明明就係一間香港教會,同聽起黎無宗教背境嘅基金會大纜都扯唔埋。
  校長深深咁嘆一口氣,然後同我講:
  「基金會同我地嘅辦學團體有好密切關係,總之大人嘅野你唔洗理咁多。」

比校長阻左D時間之後,我遲左一段時間先去到小月去開果個公園。
  我見到張維雅同佢頹佬男朋友係張長櫈度攬埋一齊,佢地好似錫緊,但動作好遲滯而且不停傻笑。
  劉永霖同佢果個金毛男朋友同樣衣衫不整咁訓係另一張長櫈上面。
  佢地係咪做愛我唔理,但佢地睇起黎都有D神智不清,我有D不詳預感。
  搵左一陣之後我係涼亭果度搵返小月同淨底兩個科長,佢地同樣係度傻笑。
  我係涼亭張棋枱上面見到一D白色嘅粉!
  「好玩唔玩你地走黎同我玩毒?邊個帶黎嘅!」我捉住小月黎問。

對於食煙,我勉強認同佢係一個搾取精力嘅自殘工具。
  對於毒品,除左LSD同大麻Lee兩種「有可能幫助思考或者有醫療用途」嘅違法藥物之外,我係零容忍嘅。
  因為吸毒只係為左一D幻覺而傷害自已。
  小月迷茫咁望住我,唔識答我條問題。
  「雯雯,我地…哈哈哈…」
  睇個頹佬上次嘅頹樣,佢極有可能係平時HIGH慣野,然後帶D毒品返黎派。
  我甚至覺得,小月係因為我同佢講「我同佢好難有未來」,跟住先搵班Friend吸毒麻醉自已。
  不過而家捉個頹佬黎審都無用,佢地搞成咁係一定要報警。
  就算小月以後憎死我都好,我都要救番佢出黎。
都係好食但好悶嘅味道
不過佢夠平
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞