是咁的,我變左做個細路女,然後嗱左個填色比賽冠軍

979 回覆
1444 Like 39 Dislike
lm
麼牙
幾好睇
Lm
cls splm
咩網
lm
live
屌live左
加甜 唔該 大姐姐與小妹妹既藝術探索之旅
More
幾好睇 留名
lm
想兩兄妹參賽?
最後妹妹拎第一?
牙哥拎第三?
上網Copy返黎
  之後果堂係數學堂,數學Miss基本上已經懶得理我。
  我直接係書包度嗱Pass paper出黎做,佢亦不敢對我說甚麼,因為她如果要管我做咩野,佢成堂書都唔洗教。
  堆Pass paper其實係圖書館用電腦印嘅,之前圖書館老師見到我印DSEPast paper,佢鵝左我兩句,話Past paper係有版權嘅唔可以亂印,同埋問我點解要印。
  我就同圖書館老師講,我係一個大人,想用份Past paper證明我自已本身已經識中學程度嘅野。
  所以圖書館老師半信半疑咁比我嗱份Past paper走。
  「老師以前我讀文科的,所以無辦法指導你DSE程度的數學,如果你有野唔識,可以搵數學老師討論。」
  不過落堂之後,數學Miss問我借份Pass paper黎睇,想睇我做成點。
  當然,佢唔係用命令的語氣黎「沒收」。

「睇黎你係真係識做,而唔係抄答案扮識。」
  因為我成堂淨系嗱題目出黎做而份答案一直都係書包。
  「因式分解,指數運算,多項式約簡,百份比,概率…
  就咁眼睇你步驟寫啱左,實際上我自已都要計一次先答到你啱唔啱。」
  佢比返份題目我。
  「不過點解你會識做DSE 題目?」
  「講左幾次,我係三十歲由嘅人轉生過黎,咁我以前係識理科,緊系識做數。」
  「咁老師同你約法三章啦,讀數嘅人都唔鐘意無聊嘅。
  如果你上堂果陣唔搞住其他同學,唔騷擾課堂,我就比你上堂做任何同數學有關嘅野。
  做Pass paper,睇其他數學教科書也可以。
  有問題的話,落左堂之後搵我。
  也許小學程度的數學對你來說已經太簡單,老師我會盡可能幫你搵適合你的教材。
  另外,如果有同學問你數,你也幫我教下佢地啦,因為佢地仲係一個小學生。」
  也許,讀數同科學嘅人對新事物會比較開放,頭腦也轉得比較快。
  呢個姓梁嘅數學老師終於認清楚她面前的是咩野嘅學生,咁嘅態度先真係教育。

「無問題,相反D同學唔好搞尻我就得。」
  「喂,我無話比你講粗口,細路仔係唔應該講粗口嘅。」
  難得有人理解我,我亦無謂同佢再起爭執。
  畢竟華人社會,學生係要用最高嘅道德標準黎看待。
  「對唔住Miss,以前返工講開。」

「可唔可以幫我同中英文老師解釋返我嘅情況,我同佢地開始鬧得好殭。」
  「我幫你唸唸計。」
講一講先
個細路女設定上係十歲小四,孻女
可能有個哥哥或者姐姐,這方面未設定
唔同現實中果兩個細路
因為DSE 係中小學雞的唯一目標
用一個大人的角度睇小學生
咁緊系全力溫DSE上大學
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞