是咁的,我變左做個細路女,然後嗱左個填色比賽冠軍

979 回覆
1444 Like 39 Dislike
點解唔考慮轉校算
巴打唔好意思想問你畫具野,sorry離哂題
其實唔是想學畫or畫開畫但想買畫筆作其他用途
想問香港邊到有da vin ci藍松鼠毛10號或12號畫筆賣,搵親都係台灣淘寶有但得細size,香港畫具行又冇網址寫有無,唔該哂
另希望巴打個故多人睇

唔係挑骨頭,更正下巴打,m痛唔會抖下就唔痛/無咁痛
如果可以,我都想抖下就唔痛
利申:可能我垃圾身體 btw如果做巴打女朋友一定好幸福咁了解m痛一定好caring
題材好正
細力一推

Magic要砌到一副deck好難,budget deck好多時都要幾個版啲卡,好唔新手friendly
又追到live
老實講我唔識
因為我支畫筆係阿Sir係台灣買比我嘅
不過da vinci 係達文西/達芬奇
打個中文名應該會搵到
  返到屋企之後,我九秒九入廁所沖涼,然後換左條M巾。
  好幸阿媽都叫識買多包M巾比我帶返學用,如果唔係我真係要九秒九衝落街買
  我返入房WhatApp學校水彩班個阿Sir,諗住同佢傾下點樣夾。
  等等…Lee個唔係Cax Sir個電話咩?
  點解佢會比校長話係Hea教?

"Cax Sir,你係咪我學校嘅水彩老師?"
  "你讀邊間學校?"
  跟住我將校長叫我去學校水彩班指點學生嘅事同佢講。
  "哦好啊,多個助教幫我睇住D細路,咁我就可以做少D野。"
  吓?
  "你唔覺得咁樣好唔尊重你咩?"
  "反正上到去都係睇住D細路,囉份人工姐。
  家長只係想細路畫到幅水彩畫返屋企。"
  果個學校畫班,一個導師睇住十幾個學生,然後所有人畫同一主題,畫同一幅畫。
  老師畫一筆,學生就會跟住畫;畫唔到出黎就會向老師求救,跟住老師就會幫佢畫埋佢。
  總之一堂之內點都畫到一幅畫出黎,不過學生有無學到野呢?唔知。
  Lee個生態之下,強如Cax Sir都會變成一個教畜。
  畢竟教畫收入唔多,學校要你點教,你就只能夠咁樣教。

"如果搬返畫室果套教法去學校畫班會點?大家囉D參考圖過黎畫自已想畫嘅野。"
  "叫佢地印幅參考圖返黎,佢地肯定會唔記得帶。
  即堂比電話佢地搵,佢地一定會掛住玩電話,搵畫搵成堂。"
  "如果係學校嘅I Pad呢?我地可以問DIT借I Pad用。
  裝個Pinterset,叫佢地用自已個學校Gmail logic in入去搵圖。"
  "Pinterset無兒童保護,佢地隨時會搵到D祼體畫,加上Pinterset要13歲先用得,佢地用學校AC係用唔到。"
  所以,大環境係無辦法變嘅。
  "不過,如果校長真係想谷人出去比賽,畫班入面的確有個細路係比較叻嘅,我比個角落頭你帶住佢啦。"
  跟住Cax Sir比左幾幅佢畫嘅水彩畫比我睇。
  個細路嘅水彩技巧純熟,但畫嘅主題太幼稚——因為Cax Sir為左就班細路所以特登揀D最易畫嘅主題比同學一堂畫曬。
  跟住我睇到幅水彩嘅名——4A賴星舟,我就知道奶野。
  條友擺明搭我糖,再同佢單對單教授我驚真係出事。
  不過無咩野值得驚,反正我擺起個助教款,憑一個小四細路應該搞我唔到。
  跟住我開始係本畫簿入面畫聖誕主題嘅畫:咩野聖誕樹啊,雪人,雪屋,雪中小屋都開始畫下。
  因為聽日係星期五,老豆話會帶我去天悅打Friday Night Magic,所以實際上得今晚可以畫畫。
  一趕起畫,我個肚又開始痛啦,不過無今朝痛得咁離譜。
  不過Lee D主題比起我平時畫嘅人體易畫好多,就算我真係第一次畫都輕鬆上手,不過雪地要係白色上面畫白色可能要用廣告彩支援一下,聽日返到學校提下船長先。
昨日發燒訓左成日
平卡要貴地(雙色地)
平地要貴卡

平卡配平地會瘋狂卡色
56s
Take care 樓主
Take careee
sorry我第一次追巴打你嘅故
上一篇係互動故請問你想如何毀滅世界?
保重身體
嗰篇好似棄左了
有齊雙色地 但都係唔識砌deck
Btw take care
遲D有感情線?
即係中途轉機
Live
原來仲有update
新年之後唔見有新post以為斷左
lm
用把口 拿左??
樓主呢
樓主個病夫病完未
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞