是咁的,我變左做個細路女,然後嗱左個填色比賽冠軍

979 回覆
1444 Like 39 Dislike
睇完個post等登去左轉天悅
真係好多卡店
以前最底個層有文具店同野食
  所以我特登唔直接入地鐵站,行左入商埸想撇甩佢,點知佢都係死跟住我。
  我步速唔夠佢快,佢點都跟到我。
  「喂,你跟住我做咩野?」所以我直接掉頭鬧船長。
  佢支吾以對,搵唔到理由。
  「我只係想同你…」
  老實講,我好想直接趕佢走,但我又唔想搞到件事太殭。
  「我唔得閒同你玩,唔該你唔好跟住我。」
  跟住我直奔地鐵站,點知佢都係追住黎。

佢同我排同一條隊,企係我後面;我換另一條隊,佢都跟過黎。
  「你去邊姐?」
  我唔想答佢。

我求其搵架車逼上去,算好最後一個空位逼入車箱。
  點知佢明明無位都夾硬塞入黎,點知又比佢推推下搵到個位鑽入黎。
  佢逼入黎果陣隻手好似摸到我個胸,唔知佢係有心定無意。
  我真係好想一句「非禮」收佢皮,不過我唔想搞咁多野。
  我計好閂門時間,係最後一刻跳返出車箱外面,留返佢一個人On99同人逼。
  落返月台之後,我係對面月台搭另一個方向嘅地鐵去旺角,我擔保佢搵我唔到。

落車之後,我穿梭一堆行季喼同埋大媽,跟據Facebook嘅地址,係一間殘舊嘅商業大廈搵到間Board Game 鋪。
船長=痴漢
支持
船長好可憐
我覺得,船長原本係會比一啲重要信息出嚟,但主角無聽,結果出事
總結推測,比返包M巾主角
船長份人無嘜野,係太純同有點on9遮
留名留名 好耐冇啱口味嘅故
追故
  間Board Game鋪放滿左一堆梯形嘅彩色枱,牆壁放滿唔同總類嘅桌遊,Lee種柔和嘅配色令我諗起學間果間成日都唔開嘅遊戲室。
  堆梯形枱砌成一個個六角形,開左幾枱多人遊戲,肉眼所見至少有一枱狼人同一枱阿瓦隆。
  「小妹妹,聽日先係親子桌遊團Wow。」鋪頭老闆叫停左我。
  「唔係,我係黎玩你地今日果個大人團,唔介意Walk in嗎?」
  「你問一問個搞手。」
  畢竟,老闆亦只係借埸地比桌遊團搞活動,然後按人頭收錢。
  「無問題,你點稱呼,我叫周文」個狼人MC係討論緊嘅時間招呼我。
  「我叫倩雯。」
  「玩開D咩野,果邊有枱猜猜畫畫要唔要Join?隻Game好易上手。」
  猜猜畫畫係一個以訛傳訛嘅遊戲;第一個人知道一個詞語然後畫出黎,跟住下一個人跟據果幅畫畫下一幅畫;如此類推,最後一個人由最後一幅畫推段出一開頭果個詞係咩。
  通常Lee種遊戲最後一定係答錯曬,然後笑中間D畫畫得好衰,胡胡鬧鬧咁玩,不過我唔係咁鐘意Lee種style。
  「我想玩卡坦島,花磚,電力公司果D策略Game。」
  「Splendor識唔識玩?」
  「識識地。」
  跟住佢帶我去果去枱Splendor(璀璨寶石),然後返去果枱人狼度啦。

隻Game其實好簡單,挖寶石,然後用寶石買礦埸,然後利用礦埸減費用買更高分嘅礦埸和招攬貴族,四個玩家睇睇邊個第一個到十五分就贏。
  話雖如此,每種寶石數目係有限嘅,每個人都可以透過壟斷寶石或鎖定礦埸去干擾其他人發育,所以隻Game嘅互動都算多。
  當然,隻Game話難唔難,但話易亦唔易。
  好多時辛辛苦苦儲左一堆寶石想買個礦埸,跟住你上家就Keep起個礦埸唔比你買。
  所以我儲寶石都係瞄著兩間礦埸去掘,就算一間被拿還有另一間,或者提早Keep起那間礦埸遲D買。

「嘩,唔覺唔覺你都幾快。」
  買左一個礦埸之後,相應嘅寶石費用就會減一,然後其他礦埸都會更容易買,只要合理編配購買次序就可以不斷滾雪球。
  係人地揸住五六個礦埸嘅時候,我已經買了八九個,最底層嘅基本礦埸基本上都已經可以免費拿,所以個雪球滾到完埸。
  玩Lee種Game我都專注做自己嘅野,好少同其他人吹水。
  「妹妹勁WoW,平時學校有玩開?」隔離個阿叔問我。
  「以前有玩過花磚果類德式桌遊。」
  跟住我地四個人玩左幾鋪Splendor,有一半係我贏嘅。
  「既然你講開花磚,不如就開花磚。」
  跟住我地就轉Game啦。
  德式桌遊有個好處就係公平同透明,贏輸好多時都係策略問題。
  就好似花磚物語咁,每個人都可以囉一個盤上面嘅一種顏色磚,按照規則去砌牆囉分,大家可以做嘅野係一樣嘅,選擇決定勝負。
  「唔得啦,一連玩左兩隻燒腦Game,我想轉Game。」坐我對面果個哥哥癱左係櫈度透氣。
  我無問佢叫咩野名,因為無咩必要問,畢竟大家也只係一個過客而已。

跟住我地就過去隔離枱玩阿瓦隆。
  阿瓦薩係一個估身份嘅遊戲,好人要完成任務,壞人要破壞好人嘅任務。
  好人果邊有一個叫梅林嘅角色知道壞人係邊個,佢要係唔比壞人知嘅情況下將資訊話比好人聽;如果唔係就算完成任務,壞人都可以透過「刺殺梅林」黎贏。
  簡單黎講,除左討論同投票就無任何資訊。
  相比係睇人做左D咩野去決定策略,我更唔擅長由其他人講嘅野判斷身份。
  跟住我亦過去玩左陣狼人,我都係唔係太啱玩。
  頭先班哥哥話玩策略Game係燒腦,我反而覺得由投票方向同埋占卜名單去搵狼更燒腦。
  而且D人講野半真半假,唔知邊叫真邊句假,要係唔夠資料嘅對話中推理身份我真係好大壓力。
  結果我只係係遊戲入面睇其他玩家熱烈地討論,其實同中學會考小組討論差唔多,分別就係狼人係逐次發言,阿瓦隆係自由辯論。

跟住六點幾要交返個埸比人地啦,我地每人比八十蚊周文。
  不過周文話我細路女,而且好乖無搞搞陣,所以收我半價。
  然後我順便入左個桌遊團嘅群組,得閒約出黎玩下BoardGame。

桌遊入面,通常女人會傾向玩Social Game,玩家人數比較多,比較多吹水,同埋要估其他人諗緊咩嘅遊戲。
  例如頭先果枱猜猜劃劃有一半都係女仔,狼人同阿瓦隆亦有唔少女仔。
  好似我咁鐘意玩策略遊戲嘅女仔,其實係稀有動物。

當然,你問我鐘意玩TCG(集玩式卡牌遊戲,例如Magic)定Board Game,我會咁樣講:
  只要你去啱卡鋪就一定會搵到人同你打Deck;但桌遊係要幾個人先約到出黎玩,仲要人人都鐘意玩唔同遊戲,其實要玩到自已想玩嘅遊戲其實唔係咁容易。
board game正
玩過avalon之後玩唔返狼人
睇得出樓主寫嘅嘢都係真心鐘意
繼續支持
樓主可以用一兩句就解釋到嗰款board game點玩,同埋有咩策略
真心勁
支持
Splendor正
囉寶石同買/搶地嘅時機好重要,特別你可以用地去買更地
不過買買下要開始追分
雖然睇完我都無咩動力玩呢類Game
不過可以咁簡單又易明介紹到隻Game點玩
真係真心佩服
  返到屋企,屋企得阿媽一個。
  「你去左邊!」佢好嬲咁鬧我。
  「出左去玩桌遊。」
  「玩?做咩唔同我講!」
  我唔記得左細路仔出街玩要問過屋企人,畢竟以前唔洗同人交代。
  「下次會WhatApp你啦。」
  跟住我沖涼,然後同佢兩個人簡簡單單咁食左餐晚飯,見阿媽黑口黑面嘅樣,食完我就即刻入房睇Massage。

卡鋪群組有班老手係度傾緊Modern同埋legacy牌組,簡單黎講就係一D舊賽制嘅野,我唔係咁答到嘴。
  畫班群組無人講野。
  屋企嘅家姐群組見到老豆上左家姐屋企食飯,言談之間我覺得佢同家姐親密過阿媽。
  桌遊群組有班人吹緊水,吹緊D無咩內容嘅野,然後有人Post左條Facebook link。
  嘩,地鐵撞車。
  一點幾有兩架去調景領嘅綠線地鐵係追撞。
  我計計時間…等等,咪我頭先跳車果班地鐵!船長可能係上面。
  於是我即刻係FaceBook搵資料,不過我始終無佢聯絡。
  我驚佢姐,無話想佢死。
  所以我係WhatApp搵Cax Sir叫佢幫我搵船長,叫佢同我地報平安。

睇睇下電話我聽到鎖匙聲。
  「你又去果個女人度!」
  「痴線架,果個係你個囡黎嫁!」
  我聽到阿爸阿媽鬧交。
  「我無D咁嘅囡!」
  「我真係唔識點同你講野!」老豆好大力咁閂埋房門。
  咁我只能夠縮係被窩入面,好驚咁逼自已訓著。

「你好驚?」漆黑之中我聽到自已把聲。
  唔通係我精神分裂?我唔敢答佢。
  「有D咩野令你咁驚?」
  佢問完題,隔左一陣又繼續講。
  「OK,我知道了,你好好休息一下,聽日就會無事嫁啦。」
OK,我睇咗文了,樓主好好休息一下
未瞓都出到來
主角反而比個十幾歲嘅女仔安慰返轉頭😂
  第二日起身,我打開電話一睇。
  「港鐵中環站有列車相撞 中環站來回尖沙咀站暫停服務」
  琴晚凌晨地鐵試車果陣,有兩架列車係中環站相撞。
  同一日撞兩次地鐵?
  我睇番琴日桌遊群嘅Massage,果條綠線追撞嘅Facebook link唔見左,取而代之嘅係凌晨中環撞車嘅新聞。
  好奇怪。
  我查一查各大新聞網,如果真係同一日咁樣撞兩次車,報紙一定會寫得好大。
  但我淨係搵到凌晨試車相撞嘅新聞。
  我甚至係連登聽到一首改詞,將鄭伊健果首極速改左做「極速MTR」,好撚好笑。
  「頭搖又尾擺,車門笠曬」
  我諗如果真係香港撞地鐵死一堆人,連登仔絕對唔會咁樣玩。
  咁,琴日果單綠線撞地鐵唔通係我睇錯?

阿媽走左入黎摷我起身:
  「喂,起身啦,一陣約左哥哥去飲茶啊。」
  哥哥?我唔係得一個家姐咩?
  「得啦,我換件衫就出黎。」
  趕左阿媽出去之後,繼續睇WhatApp Massage。
  果個我,阿爸同家姐嘅三人群組,「家姐」果幅相變左個個男人,而且阿媽都係埋入面。
  一個三十幾歲,咸咸濕濕嘅肥仔。
  然後昨日老豆同「家姐」係群組入面約左今日十二點出去飲茶,而家已經係十一點幾。
  總總跡像話比我知「家姐」變左個哥哥,成件事好奇怪。
  但我無時間思考太多啦,拿拿聲換衫刷牙出去飲茶啦。
劇情開始反轉
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞