是咁的,我變左做個細路女,然後嗱左個填色比賽冠軍

979 回覆
1444 Like 39 Dislike
轟炸機果個FTK青蛙炮
Lm
之前停咗冇追 一次過live咗
  我地入左去Pizza鋪食飯,快快手手咁點左一個Pizza,一個意粉兩碟小食。
  其實食咩Pizza都唔緊要,最緊要唔好落波蘿。
  Pineapple Pizza除左做meme搞事之外,無其他任何價值。
  確認左無波蘿之後,我地就慢慢閒話家常啦。
  無錯,家姐同老豆係張枱上面唔係玩電話,而真係傾計。
  一般人出街食飯等野食果陣都係玩手機居多,但佢地兩個竟然一反常態地傾計傾到D野黎到。
  我諗,家姐搬左出去之後,兩父女可能有幾年無一齊食過一餐飯。
  所以佢地嘅對話我同恩姐姐基本上都插唔到嘴。
  佢地傾下工作,講下十幾年前嘅事,再講下而家阿媽過成點。
  雖然阿媽好唔鐘意同性戀,所以一直都唔肯見番家姐,但在言談之中佢都仲掛住阿媽嘅;不過係兩個家之間,佢選擇左自己同女朋友嘅屋企。

當D野食黎到果陣,我插左句野。
  「老豆,啱啱我去左天悅玩Magic,一包中左兩隻泰菲力!」
  「你抽左幾多?」
  「一包,真係一包咁多。」
  我唔講有人請我開卡嘅事,因為唔係太合理。
  老豆摸摸我個頭。
  「咁好彩?果度賣番出去差唔多成千蚊。
  不過下次唔好咁樣抽啦,唔係下下都咁好彩嫁。
  你諗諗你每日有幾多零用錢?」
  我日有廿蚊零用錢,而一包Boaster係廿五蚊。
  以一個小學生嘅零用錢其實根本玩唔起隻卡Game。
  「如果你目標係某幾張特定嘅稀有卡嘅話,你可能開成盒卡都未必見到,最後嘥曬D錢。」
  Lee個我同意,為追單卡而開盒最後係蝕錢居多,所以玩卡Game其實最好就係收單卡。
  當然,如果你咩卡都無嘅話就另作別論。
  「同埋天悅D人比較雜,我唔建議你一個人自已去。
  如果你想出去打deck嘅話,下次我可以帶你去Friday Night Magic(固定禮拜五嘅Magic店鋪活動)。」
  老豆果然係老豆,都係會擔心個境雜唔雜。
  「咁我三點放學,又做曬功課可以去邊?」我反問老豆。
  Lee個又係另一個好現實嘅問題。
  「我唔熟你地玩緊嘅卡Game,不過我覺得既然你比得佢自已出黎,咁中間佢去左邊你根本管唔到。
  就算你唔比佢去天悅,佢搵唔到其他野做嘅話,最後又咪係會偷偷地去。」家姐終於搵到個位插入黎。
  「我最快六點先返到屋企」恩姐姐表示不能上她們家。
  「唔係唔比佢去,只係我驚佢比D中學生蝦。
  因為果個鐘數比較多未定性嘅𡃁仔,唔知道佢地會做D咩。」
  「再唔係你同果間卡鋪老細打聲招呼,叫佢幫你睇住佢。
  當然,我嘅意思唔係話睇住佢唔好曳,而係睇住其他鋪嘅𡃁仔唔好搞到佢。」家姐提議。
  以一個正常家庭嘅思維,細路仔出街玩就一定會學壞,所以唔準佢地亂出街。
  不過家姐就反其道而行,控制好接觸嘅範圍,令到個細路唔會近墨者黑。
  Lee一點,其實佢地兩父女係一脈相承嘅。
  「咁禮拜五我地再上去一次啦。」老豆妥協。
  我地一邊傾計,一邊食野,講下D野好唔好食,亦講下大家返工返學見到D咩。
  「水彩素描老師都照收貨,哈哈哈…」

食完飯之後,老豆就帶我搭一個站到荔枝角,去畫班上堂。
日本人玩/整咩Game 都鐘意自閉Combo
Pizza唔落波蘿
pizza菠蘿先係精粹
MAGIC巧巧玩,BTW上到旺角啲卡鋪想搵下人教都唔知點做
世界大戰
一般黎講
如果新手上去Magic鋪
鋪頭應該會有副Welcome deck送比你,然後用副Welcome Deck教你玩
佢冇送到跟住我買咗盒預組係到On99同frd打
lm
  去到畫室果陣,我見到地下堆垃圾畫有一幅好熟悉嘅畫。
  慕爾芺*坐係森林入面嘆息,Lee幅係我最後係畫室入面未畫完嘅油畫。

*蒼藍雷霆女主角名字,即係之前隻謠精
雖然Lee個狀態下佢應該叫做席安,不個我依然會叫番佢一代個名

不過我點樣先可以接手Lee幅畫呢?
  「老板娘,地下幅油畫隻謠精好靚WoW,點解要抌咗佢?」
  「個學生成幾個月無黎上堂,幅畫未畫完又唔囉走,所以就要處理啦。」
  「咁我可唔可以接手畫埋佢?」
  「無問題,你係側邊改番自已個名就得。」
  未畫完嘅油畫,通常都會係畫布側邊寫自已名做記號,我囉左支Marker刪左上面個名再寫倩雯兩個字。
  「等等,你識畫油畫咩?」老豆反問我。
  「識,以前學過下。」
  「未聽過你講過嘅。」
  「實際上,Lee幅畫係我畫嘅。」
  老豆聽唔明我Lee句野嘅意思,我亦無謂再解釋。

Lee度各種顏料嘅班溝埋一齊上,以Art Jam嘅形式上堂,所以我可以暫時放低幅水彩謠精,畫完幅油畫先返轉頭玩水彩。
  所以我同Cax Sir講我想接手Lee幅畫。
  「無問題,你識唔識畫油畫嘅。」
  「識,以前玩過下。」
  老實講我係先學油畫再學水彩嘅。
  「咁有野唔識再問我。」
  跟住Cax Sir係枱邊繼續教老豆水彩,今堂應該會講三原色,教點溝色。
  而我係Jeffery阿離開左個畫架,放左幅油畫上去。
  「你唔係學水彩嘅咩?」
  「我畫返之前未畫完嘅畫。」
  「幅畫好似唔係你嫁WoW。」Jeffery認得幅謠精油畫
  「我黎代佢完成幅畫,因為佢已經無可能再黎上堂。」
  「你講到佢好似死左咁。」
  「實際上我就係佢,信唔信由你。」

我著左條小童圍裙,囉左D油畫顏料放係張櫈上面。
  水彩就咁唧顏料然後開水就直接玩得,但水彩要搞一堆野先開到壇。
  首先我囉左支調色刀,入去洗水盤擦走上面嘅膠。
  D玩塑膠彩嘅仆街成日用完D調色刀唔抺刀,搞到成把刀都係膠,要用鋼絲刷大大刀咁刷先刷得甩。
  擦完把刀之後,我係洗手盤附近嘅櫃入面搵到D即棄膠杯,倒左D松節水入去。
  Lee個秘密位置基本上應該得我同埋放杯竹去果個人先會知。
  畫室提供嘅洗筆水,十年都唔換一次,只會越洗越污糟,所以每次畫油畫我都會重新開自已嘅洗筆水。
  除左洗筆水之外,我仲需要倒小小亞麻籽油入油壺度,方便我開稀顏料。

Jeffery見我囉住杯洗筆水出黎,開始信我係佢個Friend。
  因為我「第一次到」已經熟曬架步。
  「你真係阿駿?」
  「無錯,幾個月前轉生變左個十歲蘿莉。」
  「嘩,正Wow,咁你係學校咪屈曬機?」
  「可以咁講,不過而家校長叫我係咁畫畫報比賽。」
  「可以畫畫搵食幾好啊,大個左就無Lee未歌仔唱啦。」
  也許吧…同樣嘅作品,出自一個三十歲嘅大叔同一個十歲嘅蘿莉比較,咁緊係十歲叻好多啦。
  所以,我應該趁Lee段時間入面,做一D細路仔先可以做到嘅野。

講返幅畫,其實背景個森林基本上已經畫好,不過隻謠精得D色塊,要補番D光暗同埋畫埋D五官,仲有對電子翼要特別處理。
  油畫係不透明嘅,所以可以不停覆蓋,就算畫錯左都可以返轉頭冚左佢。
  除左做好簿嘅效果之外,同埋吹乾要好耐時間之外,基本上油畫係易過水彩好多,因為可以返轉頭無限回帶。

畫左一陣之後Cax Sir過黎問我有無問題。
  「無咩特別問題,基本上佢嘅框架已經好齊全,淨係差小小光暗位。」
  「好啊,你繼續油啦。」
  好彩我之前唔係畫緊祼女,如果唔係以我Lee個十歲細路真係唔知點樣接手。
Welcome deck其實都係一堆Standard嘅垃圾牌
有無都唔緊要

Magic嘅 Starter完全係垃圾
隻新手PW同埋佢嘅配套官方講到明話唔會出得好勁,廢事比老手掃曬D貨
有錢但唔想直接開盒就買bundle(一個300幾蚊嘅 fat pack,入面有十包卡,基本卡應該夠用,唔夠就Draft返黎)

如果本身識打嘅話
可以去Goldfish果度睇睇Budget deck
應該有D又平又可以同FD切磋嘅牌

又或者夜晚上去D Magic鋪Call下Draft
當係一邊開卡一邊用堆卡砌下Deck
新追 由頭追到live左
樓主加油~幾好睇haha

btw唔知倩雯本身個靈魂去左邊呢 雖然唔係想駁故 而且都應該唔係個故既重點
Dictations is harmful; it is not much more than a memory test, it doesn't benefits us much in terms of learning the language yet it takes up precious time for the child, the time that they could be spending on auctually learning English

Furthermore, the time spent of preparing dictation, could be used to help childen enjoy English in many ways, such as reading, watching a film, playing English related game and more. When English is enjoyed and not stuffed down their throat, they can start to truely understand the language, not using the language mechanically.

language is fluid, you can't force it through mechanical means to feed a child and expect them to just get used to it. Childen deserves a better educational method, not dictations.
Live
真心想問draft點比錢
雖然遲左好多,但
間間鋪唔同做法,以下只係參考(亦有可能係我記錯):
所有Draft返黎的卡你都可以囉走
所以入埸費基本上已經包左果三包Boaster錢

以4人Draft為例
有D鋪係百二蚊,冦軍有當期showdown包(所有卡係當期standard用得嘅閃卡)
其他人有普通Standard boaster
另外有入埸promote

有D鋪係80-100蚊,冦軍有當期showdown包
其他人淨係得入埸promote或者Boaster

私賽嘅話,好多時係四個人買四包boaster(即係每人100蚊)
3包囉黎Draft,最後一包係獎品pool,2110咁樣比

人數多D,獎品可能會豐富D
大概收費就係八十至百二左右(視乎獎品)

另外係鋪頭Draft可以「悔包」一次
通常見到閃R/Mythic 先可以悔
直接買起包Boaster,然後開包新嘅代替原來果包
(因為閃卡唔會代替原來嘅R/M卡,即係果包入面有兩張R/M,而你只能夠Pick一張,而你兩張都想要嘅情況下基本都會悔)
  雖然幅謠精嘅框架基本上已經畫好,但有好多細緻位都加加減減,好明顯唔會係一堂之內搞得掂嘅。
  我油左一塊塊唔同深淺嘅色塊,然後慢慢推埋一齊做漸變,然後用軟毛筆捽甩D筆觸。
  間唔中Cax Sir都會過黎望下我,比小小意見我。
  例如話光源嘅處理,邊度高光邊度陰影;仲有因為係動漫畫風,所以最後可能要補小小黑線等等。
  然後唔經唔覺就落堂啦,由於油畫畫具比水彩要多好多時間去洗,所以我比老豆早小小收畫。
  首先用紙市盡可能抺乾顏料,然後用洗筆水洗一次筆。
  跟住囉舊番梘捽一捽支筆,洗走D洗筆水同埋筆上面淨底嘅顏料。
  無錯,用洗筆水洗筆都係會淨顏料嘅,所以要用番梘再洗一次先夠。
  跟住老豆就練完水彩開始洗水彩筆,佢洗完筆我都仲未洗完
  「嘩,點解你要洗咁多支筆。」
  「因為我真係用左十幾支筆
  洗完筆之後,我比幅油畫老豆睇。
  「粗筆上色,幼筆整鬆D色,唔同範圍要用唔同大細嘅筆,仲要預留一支淨係點洗筆水當擦膠咁用。」
  「用筆數目其實同個人習慣有關,其實無咩對錯。
  你個囡嘅油畫上色能力唔錯,配D色同原來張畫嘅顏色好配合,我諗佢畫多一兩堂就會畫完。」Cax Sir補充。
  我影相記錄之後,就將幅油畫放係畫櫃等風乾,然後就走啦。

由於已經十點幾,地鐵已經開始有位坐,甚至有人特登讓比我地坐。
  所以我同老豆就坐係櫈上面,唔經唔覺挨住佢訓著左。
其實主角父母同佢身邊啲人唔會驚訝個女仔突然間叻咗咁多
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞