是咁的,我變左做個細路女,然後嗱左個填色比賽冠軍

979 回覆
1444 Like 39 Dislike
又係時候推推post
樓主加油
  食完飯返到去鋪頭,除左果三個學生之外,開始有其他人黎到。
  係八點之前大家都一邊打Deck,一邊等齊人——因為WhatApp群入面有幾個人話黎緊。
  除左果三個中學生之外,其他人都囉住副結構完整,而且準備好備牌嘅牌跟別人切磋。
  雖然牌型未必係上位嘅,不過齊料嘅Deck點都唔會廢得去邊。
  亦因為大家嘅牌組強度有差別,所以今晚打嘅係Draft(輪抽)而唔係Standard(標準)。

等左一陣之後,八點鐘左右係群組入面話黎嘅人都黎齊啦。
  「你個囡整左DCI未?我可以幫你搞。」開始之前老闆問老豆
  「整左,上次係油麻地同佢搞左。」
  所謂DCI就係一個終生帳號,各樣比賽同埋活動都係用DCI登記,包括今次個Friday Night。
  今晚有八個人,除左果三個中學生,仲有我同老豆,另外有個毒撚同埋有Pair情侶。
  Sorry,果個毒撚我應該要叫佢仲哥哥,畢竟我果兩隻泰菲力係佢幫我開返黎嘅。
  果Pair情侶男嘅中年發福,女嘅就成個港女款;睇個樣應該係個阿叔拉埋個女朋友一齊玩,個女仔本身應該只係陪男朋友玩嫁姐。

老闆用電腦編好座位之後囉左盒最新嘅*烽會拉尼卡擴充包,係一個全新嘅黃色紙盒入面囉D卡包出黎比大家輪抽。
  老規距,每人囉三包卡,然後打開其中一包,選一張卡之後把整包卡(除了Token以外)傳給其他人,之後係其他人傳過來的牌再選一張,如此類推直至整包卡傳完。
  第一包向左傳,第二包向右傳,第三包向左傳,直至所有擴充包傳完;然後所有人在他們各自選擇嘅牌堆當中,配合基本地組成一副至少四十張卡嘅牌對打。
  咁樣嘅賽制好處係唔洗自已帶Deck黎打,現埸囉到咩就玩咩。
  不過係擇牌方面就係一門好深嘅學問,有D高手可以透過牌嘅流通預知旁邊玩家嘅組法,然後扣起他要嘅牌。

今次我第一包囉嘅係「震耳號角」,它作為一張紅白三分咒語,它可以燒所有生物三血和給自已的生物繫命(造成傷害會回血)。
  但Lee張卡同今代紅白嘅鋪埸快攻自相矛盾,要依賴這張稀有卡為牌組核心存在一定難度,但傳出去又會被其他人用來掃枱。
  因此我決定接下來盡可能拿殺怪手段,不論是兩分紅色的「熔岩纏繞」,還是五分黑色的「奪命造訪」,然後盡早拿公會門(雙色Tap Land)調整顏色。
  在我開第二包看到「煤煙儀式」的時候,我就知道不妙。
  這是一張四分黑色的咒語,能殺死所有3分以下的生物,是一張不能傳出去的東西,但今彈黑色和紅白沒有任何連繫。
  所以我只有拿公會門和相關配套組多色牌的選項;但事與願遺,傳過的牌要不是有更重要的牌要拿,要不然就沒有公會門——很明顯有人跟我搶公會門。
  第三包我看到一張「殺手留念」,價值七十至八十蚊嘅R卡;兩分藍綠咒語,破壞一個對手嘅永久物,然後果個玩家係卡組放一塊基本地進埸。
  因為副作用會使對手多一塊地,而且我嘅顏色有小小衝突,所以張卡係今次嘅輪抽可能無咩用;不過因為張卡係拆「永久物」,連地都可以拆到,所以張卡係有價有市嘅,特別係D地好勁舊賽制。
  係毫無頭緒之下,我也囉左Lee張卡,亦即係「Money Pick」(為錢而擇卡)。
  畢竟Lee張單卡價值已經值回今日輪抽嘅入埸費了,餘下來的比賽隨便亂打都沒所謂。

今次囉返黎嘅牌,又有紅白,亦有黑綠,亦囉唔夠啱用嘅雙色地,要放棄一邊亦唔夠牌組一副完整嘅牌。
  所以第一鋪對仲哥哥,比佢副紅綠白打爆左。
  紅白嘅群體Buff配合綠白嘅鋪埸,就算我囉住兩張掃枱,加一堆殺怪都係殺唔曬。
  打完之後佢睇過我嘅卡Pool。
  「嘩,兩張God(掃枱),不過顏色亂七八糟,生物也唔夠優質,好難同你砌WoW。」
  「我囉張殺手留念做安慰獎算啦。」

第二埸對個港女,佢囉左副藍黑,一邊Counter一邊棄我牌,仲有好勁嘅濾牌能力,而且可以偷我嘅牌黎用。
  不過Lee種控制牌操作需求好高,條女好明顯唔識玩成日Miss Play要條仔成日提佢。
  「喂,你可唔可以比佢自已諗下點出牌?」我直接鬧佢個男朋友。
  因為女Player係稀有生物,所以平時唔會有人敢鬧女仔。
  不過我係一個十歲細路囡,優先度比港女高好多,所以個男朋友亦唔敢反駁我。
  話雖如此,佢副牌嘅完整度比我果副四色雜牌高好多,就算亂打都贏我一條街,MissPlay只係遲小小贏咁解。

第三埸我對個中學生,佢係新手所以唔熟效果,結果擇左成堆廢牌。
  大家勢均力敵咁打左五十分鐘,最後一比一平手。
  畢竟我嘅生物唔多,好難打出傷害,而佢亦捱不過我兩招掃枱。

三埸對局打完,根據瑞士制計分,老豆贏左第一,仲哥哥第二。
  老豆亦係砌左副紅藍黑,牌型同個港女類似,不過佢有更好嘅殺怪手段同埋操作技巧,最後一埸打贏仲哥哥囉冠軍。
  畢竟係十幾年前玩過嘅老Player,技術無生疏。
  今次比賽冠軍有一包ShowDown包,入面有幾張Standard用得嘅閃卡,當中有閃地,閃CU同埋幾張R。
  今次老豆開左張閃卡恩,全名係「克撒傳人卡恩」,同我隻泰菲力一樣都係一隻Planeswalker(PW),可以幫玩家抽濾或者召喚Token助戰,係標準入面另一隻熱門PW,賣出去大約亦有三四百蚊。
  其他人亦有Friday Night Promote囉,一D卡半透明卡框嘅特別卡。
  「我開到張紅藍Shock Land wow,要唔要用張Assassin's Trophy(殺手留念)同我換?」仲哥哥話想同我Trade卡
  兩張卡嘅價值好似差唔多,而我的確需要紅藍Shock Land,所以就同佢換啦。
  然後我順便問佢好唔好賣左我果兩隻泰菲力去砌好副紅藍。
  「好,緊係好,反正你而家都無咩資本去收卡。」
  老豆聽到我想賣卡就走過黎。
  「點賣先?」
  「佢想賣左手頭果兩隻泰菲力去砌deck姐。」仲少比我老豆嘅氣勢嚇到。
  「係Wow你話一包抽到兩隻泰菲力,我仲以為你係講笑。」老豆摸摸我個頭。
  「賣卡果度我幫你搞啦,廢事你比人呃。」
  「喂你咁講野嘅,價錢自已上去查GoldFish咪唔會比人呃。」
  「始終佢仲細,我驚佢比人蝦姐。」
  「無事無事,我自已識睇價錢。」
  「不過你無咩野錢,都係唔好收咁多卡,有咩野想要老豆同你買。」
  咁又無錯嘅…就正如今日果八十蚊Draft錢都係佢幫我比嘅。
  「時間都唔早啦,我地要返去啦,之後再傾。」老豆同老闆講再見,跟住我地就返屋企啦。
  畢竟而家已經差唔多十一點啦,聽日又要搞學校個畫班。

*註:目前故事時間為二零一八年十二月,所以而家最新嘅效忠拉尼卡(Ravnica Allegiance)係未出嘅
新呢篇易睇咗
卡嗰part有少少吸引到我玩
溫馨提示 自己
更正
Assassin's Trophy(殺手留念)係綠黑而唔係藍綠

一月出果個效忠拉尼卡先有藍綠公會
又live
  係我訓左係床上之後,有個哥哥走左入黎。
  係漆黑當中,我睇唔清楚佢個樣,不過好似有種熟悉嘅感覺。
  佢爬上我張床上面,攢入我的被竇入面。
  我感覺他的手探入我衣服入面,我本能地想推走佢,但我的身體竟然在期待佢嘅動作。
  不過係佢隻手遊走到兩腿之間嘅時候,我個肚竟然開始痛。

夢…Lee個係夢。
  經痛令我瞪大對眼,成個人醒曬。
  我去廁所睇睇條底褲,M巾上面果然有小小血跡,不過無前日咁誇張。
  我換左條M巾,再飲左杯暖水之後就返上床訓。

我訓左係課室嘅老師枱上面。
  有幾個同學噤住我隻手,打開我對腳,除左我條底褲落黎。
  佢地將手伸入校裙入面,然後我感到一陣經痛。
  跟住又扎醒啦。
  點解我會發埋D比人強姦嘅夢?明明我變左倩雯之後無睇過任何A片
  就算真係按照以前嘅記憶發春夢,亦應該係以男性身份去搞人嘅夢,而唔係作為女仔比人搞。
  不過我真係好攰,所以亦繼續訓啦。

係我身體完全放鬆嘅時候,我係自已嘅睡床上面見到了倩雯。
  「頭先果兩個夢應該嚇親你。
  你當係因為M痛而妄想出黎嘅惡夢吧。」倩雯一邊講,一邊解睡衣上面嘅鈕。
  所以而家我係以文駿嘅角度發夢見到倩雯?
  「點解你可以干涉我嘅夢境?」我問佢。
  「我唔能夠講太多,總之Lee個夢境係我獎賞你嘅。」
  佢將我果對三十歲嘅手拉入佢嘅睡衣當中,直接撫摸佢嫩滑嘅肌膚。
  佢入面甚至無著任何內衣同胸圍。

如果Lee個換轉左身份嘅第一個夢?所以夢入面那個強姦犯實際上係我?
  雖然我下面的確有了久違嘅感覺,不過帶著對夢境嘅質疑我亦沒心情享受,所以我即刻推開佢。
  「對不起,我之前係咪對你做過好過份嘅野?」
  「唔係,絕對唔關你事。」
  佢嘆氣。
  「我Lee個身體殘留左D唔正確嘅記憶,間唔中會令你發下惡夢。
  你唔洗理佢,總之盡情地享受我嘅身體啦。」
  佢Lee個年幼嘅口中說出了毛骨悚然嘅說話。
  「點解係『享受』你嘅身體?到底發生咩野事!
  你唔講清楚無人幫到你。」
  「總之件事解決左,製造問題嘅人亦唔係Lee個世界上面。
  你無謂為『無發生過』嘅野煩惱。」
  所以我好肯定果兩個惡夢一定係某個情況下係倩雯身上發生過,就算細節完全錯曬。
  我攬住倩雯,係親人嘅角度擠抱佢。
  「辛苦你了,你唔需要再擔心啦。」我安慰佢。
  「你只需要開開心心咁生活落去,我就會幸福。」

跟住鬧鐘將我嘈醒,我又係時候要起身啦。
想睇樓主寫ws
我嗰陣唔用間尺鳩畫算
love live打後都無玩過
Lm
lm
又推推
  起身之後,我執左套Color Blush,仲有盒施德樓,仲有盒垃圾廣告彩,同埋其他畫具畫簿放入背襄,當然亦帶左副Deck出街。
  跟住我換左一套最靚嘅身裙,著靚小小返去。
  「去學校唔洗換校服嘅?」阿媽好奇咁問我
  「因為我係去教人,衣著代表身份。」

畫班九點鐘開始,我八點半已經返到去準備。
  禮拜六畫班其實有幾班,係唔同課室度上堂。
  有比低年級玩嘅塑膠彩班,亦有比中高年級學嘅水彩班同埋國畫班。
  張主任帶我到高年級嘅水彩高班度同Cax Sir見面,IT亦準備好我需要嘅I Pad。
  張主任同Cax Sir講校長想催谷下聖誕繪畫,所以叫左我黎幫手。
  交代完之後佢就走左啦。
  「其實我嘅處境好尷尬。
  如果今期真係谷到有人囉獎,就會證明我可以幫到D學生囉獎,Cax Sir你嘅處境會好危險。」
  「其實無咩所謂,學校畫班太多行政野要搞,其實我都唔係咁想教。
  我諗住教埋Lee班學生就唔教啦,所以唔洗擔心我。」
  「學校話想畫聖誕賀卡,唔知Cax Sir有無準備?」

Cax Sir囉左幾張畫好嘅聖誕畫擺係老師枱面,一樣係老土嘅聖誕老人,雪中木屋,同埋雪人等等。
  Cax Sir嘅範例畫簡單而且容易教授,學生可以一堂畫得曬,可以好快比到家長信心。
  「不過如果目標係囉獎嘅話,就唔可以照抄範例啦。
  至於點樣先囉到獎,我諗你應該清楚過我。」Cax Sir解釋。
  「唔敢當,唔敢當,幅畫都係Cax Sir你指點我先囉到獎。」
  「如果無加上自已嘅創作,幅畫係唔會囉到獎嘅。」

閒談之際,船長已經黎到班房。
  「我叫你準備嘅畫有無帶黎?」我問佢
  「無。」
  「如果以聖誕節為主題,你想畫咩野?
  諗唔到可以上網搵參考。」
  我囉一部I Pad出黎,準備用個大人帳號登入Pinterset。
  跟住船長囉左部電話出黎,Show左一個著住園丁服嘅女布偶,應該係「第五人格」嘅Logo。
  老實講我淨係知道「第五人格」係一個劣化版嘅黎明殺機手機遊戲,對入面嘅角色一無所知。
  不過我臨時搵「第五人格」加上「園丁」都搵到小小圖可以參考。

「無問題,你畫左個草稿先。」Cax Sir比左張畫紙佢。
  畫紙係比較好嘅混合紙,係落左小小木棉嘅木醬紙,吸水能力比學校嘅垃圾畫紙好。
  「你朝日唔係話同我打賭咩?」船長反問我。
  「係Lee張嘛,無問題。」
  我亦囉左張畫紙,開始畫。
  船長照跟個Logo畫,每一筆都跟死幅Logo。
  而我就比左頂聖誕帽佢,跟住後面個背景畫左張櫈同埋禮物——因為園丁嘅能力係整櫈。

係船長畫左一半嘅時間,我已經開始落水上色。
  不過與此同時其他同學亦黎到課室。
推推
Live
Push
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞