是咁的,我變左做個細路女,然後嗱左個填色比賽冠軍

979 回覆
1444 Like 39 Dislike
劇情開始反轉

返轉頭睇睇你應該會估到發生咩野事
究竟我睇緊啲咩
聽日就會無事嫁啦
If世界線
180度大跳躍
劇情暴走
  梳洗過後,我地就出門口。
  我地搭地鐵去美孚,然後係美孚新邨嘅酒樓度見到恩姐姐同埋個咸濕肥佬。
  「仲有幾張枱就到我地,好快就到。」肥佬同我地講。
  跟住佢係恩姐姐個手袋度囉左盒Switch遊戲出黎送比我。
  「恭喜你比賽囉獎,送比你嘅。」
  我一接上手,竟然係我一直都想玩返嘅「蒼藍雷霆」,我仲以為佢會比星之卡比或者係其他比較多女仔會玩嘅Game。
  「點可以送遊戲比佢嫁,會玩創佢個心嫁。」阿媽哦肥佬。
  「阿媽,難得佢咁乖,比佢打下機都得啦。」
  佢Lee個「阿哥」都幾到位,但點解我心入面有陣無形嘅厭惡感?
  望住Lee個肥肥地,三十幾歲嘅攝影肥宅,我寧願要番之前個SportGirl家姐。

等左一陣,就到我地入去啦。
  一般飲茶公式,叫茶,跟住洗杯洗碗洗筷子,然後叫野食。
  當然Lee D野唔洗我做,全部都係阿媽同埋恩姐姐做…而家應該要叫佢大嫂,畢竟佢地應該結左婚。
  「想食咩?」恩姐姐問我。
  「雞札同腸粉,仲有水晶餃」
  茶樓點心最出名嘅蝦餃同燒賣我反而唔鐘意食。
  因為酒樓會落勁味精落佢D重味道點心度,我食親都會勁口乾。
  不過雞札有陣魚肚同埋雞湯味,仲有腐竹帶起成陣肉味,係我最鐘意食嘅點心。
  以前我做野果陣,成日都會去茶居食雞札加碗公仔麵做一餐。

點知黎到份雞札,咬落去成陣粉…
  我屌,原來係芋頭雞札,無落魚肚反而係舊勁難食嘅芋頭。
  「做咩啊,係咪D野唔好食?」肥佬見我面有難色,主動慰問。
  「我食開魚肚雞札,估唔到間野係落芋頭,然後仲要收大點嘅價。」
  「無計啦,落魚肚成本貴阿嘛」阿爸插左一句。
  結果隻芋頭雞札破壞左我成餐飯嘅興致。

話雖如此,好難得見到阿媽同我地咁樣一家人出黎食飯。
  成餐飯入面,阿爸都無咩點出聲,反而係阿媽同肥佬講好多野。
  我聽到佢同「家姐」一樣都係職業攝影師,同恩姐姐同樣係Coser+攝嘅組合,所有背景資料一樣,除左性別。
  當然,見佢送隻Game比我做掩口費,我亦唔會過問太多。
  畢竟我淨係「見」過「家姐」一次,無咩野可以過問。

返到屋企之後,我即刻問阿爸囉部Switch去煲隻蒼藍雷霆。
  「唔好玩咁多啊。」阿媽見到我囉部Switch即刻哦我兩句。
  「反正佢曬功課,咪比佢玩下啦。」係阿爸幫口之下,佢係床頭櫃入面囉部Switch出黎,然後駁電視比我玩。

「依?單人遊戲黎嘅?」阿爸囉住一個手制,仲諗住同我一齊玩。
  「無錯,一隻類似洛克人嘅橫向動作遊戲,我係畫班畫果隻妖精係Lee個遊戲嘅角色。」
  蒼藍雷霆係講一個超能力世界入面,一個雷擊使為左電子歌姬而戰鬥嘅故事,而電擊使嘅戰鬥方法係用槍鎖定敵人然後用超能力電死對面。
  隻Game話易唔易,因為D敵人好多而且好難閃避;但話難唔難,因為只要唔攻擊嘅話,主角嘅電磁結界會一直保護佢唔扣血。
  話雖如此,係高難度模式下,如果觸發左電磁結界就會扣分數,歌姬嘅歌亦會中斷。
  所以我先會話,隻Game其實係包裝成動作Game嘅音樂遊戲。
  當然,我唔係太追求分數,淨係想一邊聽歌一邊跑關卡,所以就用最低難道模式讓我可以靠電磁結界硬闖。
  所以就算我本身已經打爆過幾次機,對故事滾瓜爛熟,但技術依毫無寸進。
  遊戲入面有好多對白可以慢慢細味,例如打打下交個Boss會同你吹下水,叫囂一下。雖然中文翻譯好似譯錯左唔少野。
  所以我慢慢打左幾關之後就準備上床訓教啦。

「咁樣你會唔會好過D?」係漆黑當中,我好清楚咁聽到倩雯嘅聲音。
  我擘大眼睇一睇,我身處係一片白色嘅虛無入面,倩雯係我前面。
  「Lee個係夢境?」
  「明明你已經見過我幾次,點解你仲問Lee個問題?」
  「到底發生左咩野事?點解家姐會變左做哥哥?地鐵撞車時間地點完全唔同左!」我質問倩雯,因為琴晚我清楚聽到佢會解決我嘅問題。
  「你唔洗知太多,總之會威脅你嘅事我都會幫你解決。
  你同我安心咁生活就得,因為你就係我。」
  「咁樣亦太唔合理啦!點解家姐會變左做哥哥?」
  「唔需要合理,我話ok就得there's no problem。」
  倩雯直接講左左果句極速MTR嘅歌詞,雖然聽起黎好好笑,但我越諗越心寒。
  我感覺到喺我面前嘅倩雯係有未知嘅超自然力量,如果講太多野激嬲佢可能會搞尻我。
  「但如果日日都咁樣變一次,我驚我會適應唔到。」
  「放心,我唔會亂黎。」
  咁嘅答案我更加驚,一個奉旨亂黎嘅十歲細路囡話佢唔會亂黎。
  不過我而家無任何選擇權,同香港人比MTR綁架一樣唔到我出聲。
留名
突然變得好快
其實係咪發夢
繼續LM
唔係批評樓主 但係啲口語字真係
  第二朝起身,刷牙果陣睇到琴晚條M巾已經無血,睇黎Lee排都唔洗用啦,不過都係放定一包係書包穩陣D。
  返到學校果陣,我見到訓導室坐住果個唔係果個姓王嘅大媽,而係一個阿Sir,睇黎倩雯用能力換左另一個訓導主任。
  我唔清楚佢仲改左D咩,所有一切都要小心翼翼。

我返到課室,見到船長安然無羔咁坐係我前面。
  到底佢記唔記得禮拜六果次尷尬嘅追逐?我應唔應該問佢有無撞地鐵?
  係我唔知點開口嘅時間,佢主動出聲。
  「倩雯,其實…其實…」
  「我鐘意你。」
  專家講過,愛情嘅主動權其實係女人度,男人要做嘅係令女人鐘意你,然後一步步令佢做一D「戀人之間先會做嘅野」;一但比女人知道你鐘意佢,只會令佢驚左你,對你處處提防。
  尤其係喺咁差嘅時間點示愛,完全無氣氛同感覺。
  「嘴佢,嘴佢,嘴佢!」周圍其他同學聽到船長示愛即刻起哄。
  成班花生友痴曬線。

「我唔鐘意你,完。」我直接了當咁拒絕。
  「點解!」
  白痴,感覺Lee D野邊有得解釋!
  「就算我接受你,你可以比到我D咩!
  我鐘意畫畫,你可以買*輝柏綠盒比我咩?
  我鐘意玩Magic,你可以買一副**廠比我咩?
  你連咩野叫Magic,咩野叫『廠』都唔知啦。」
  雖然愛情唔應該用物質衡量,不過講大小小嚇走佢無壞。
  因為我唔鐘意佢,所以佢做咩都無用。
  就算佢真係送到比我,我亦可以再叫高D,叫佢收副***Legacy 比我,再唔係叫佢收D絕對買唔起嘅野,例如係#武士道。
  如果佢真係有錢到連大型遊戲公司都買得起,我嫁比佢做少奶奶算啦。

因為班房入面真係起哄得太勁,我衝左出班房外面,走入女廁冷靜下。
  跟住女班長走入女廁同我講:
  「你…你…快D同船長一齊,如…如果唔係D人又會繼續傳我同船長有野。」
  女班長全名叫車月長,因為有個「車長」嘅花名所以成日比人唱同船長有野,而且佢地係男女班長,船長配車長,更加會比人唱大家都係老司機。
  我更加估唔到女班長會咁樣衝入黎幫船長講野。
  「無可能。」我直接拒絕佢。
  「不如你試下。」
  「如果我同你講,我鐘意女仔呢?」
  我托住佢塊面,然後哄過去。
  當我地越黎越接近,我嘅心亦越跳越快,咁先係戀愛嘅感覺。
  佢推開我然後噤住心口,成塊面紅曬。
  「我就鐘意Lee種感覺,所以我係絕對唔會同船長一齊。」
  我知我衝動左,不過咁樣反而可能係好事。

*頂級木顏色,一千蚊港紙百二色,就係上次中興係玻璃櫃入面果套木顏色
**Tron Deck,Modern嘅主流Deck,造價一千美金左右
利用三張"Tron"為名嘅地快速製造大量無色魔力嘅牌組
因Tron和「廠」近音因而得名
***Magic最古老嘅賽制之一,牌組平均要幾千美金
#武士道,日本最大TCG製作公司之一,名下有Weiß Schwarz,Cardfight!! Vanguard等
10歲x百合
不得了不得了
開始有D亂,希望唔好暴走
樓主加油
Ok,唔該哂先
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞