是咁的,我變左做個細路女,然後嗱左個填色比賽冠軍

979 回覆
1444 Like 39 Dislike
Live
Btw 百合真香

今晚有無文
  「你有答案未?」
  「咩野答案?」
  我係一片白色嘅虛無入面,有棵樹掛住個困住倩雯嘅鐵籠。
  我見到佢倩雯渣住個籠大嗌,好用力地嗌但叫不出任何一個音節。
  今次Lee個空間除左多左梱樹之外,周圍仲飄浮著各色色樣嘅影像。
  「係一切都未開始之前
  倩雯係學校發生左咩野事;
  倩雯係屋企發生咩野事;
  點解佢想改變世界。
  Lee3條問題。」
  果個人係樹下面問我。
  「喂大佬,咩野提示都唔比,仲有所有證據都可以隨意扭曲,咁點還番個真相比你睇?」我吐糟果個人。
  「我地黎捉盤棋。」佢係樹下面變左一張棋枱,上面放左副無河界嘅象棋。
  果個人好難捉摸,所以我亦只能應承同佢捉棋。
  點知佢一開局就打橫行卒。

「喂,你隻卒未過河WoW。」
  「邊個話同你捉中國象棋?」
  然後我先見到兩邊嘅將軍係放左係九宮格嘅正中間,而唔係一般中國象棋嘅最後一行。
  「OK,無河嘅象棋。」
  跟住我諗住行中炮,點知隻炮點都唔肯喐。
  「炮唔可以就咁行一定要有炮台先可以喐,仲有唔可以用炮做炮台。」
  「我屌,仲有D咩野特殊規則,講曬佢先好繼續玩。」
  佢講左D同中國象棋唔同嘅棋例之後,原來我捉緊嘅係韓國象棋。
  象係行「用」字,車炮同將軍可以行九宮格嘅斜線等等。

雖然棋例有D奇怪,但策略同方向大致同我玩開嘅中國象棋有D似。
  只不過D卒勁左,隻炮廢左,隻象變左做攻擊棋而唔係防守棋,戰略上我都要用最少嘅棋將D棋推過去對面將死人。
  對面果位「超自然嘅存在」棋力亦唔算太好,就算我第一次玩韓國象棋都殺到佢一僕一碌。
  當棋局就尾聲的時候,棋盤突然變返以前中國象棋嘅樣!條河出番黎!
  我有隻象周圍田字位都塞住左自己嘅棋喐唔到,然後佢直接行炮,用隻象做炮台將死左我。
  「喂,唔好咁好唔好?你咁玩好奸矛姐,捉捉下就轉規則。
  下次唔同你玩嫁!」
  「咁我問你,由個棋盤度睇,到底發生左咩野事?一開頭係捉緊咩野棋?」佢似乎另有所指,似乎暗指要由倩雯扭曲左嘅世界還原佢原本發生左嘅事。
  「有條唔識捉中國象棋嘅ON9仔亂咁擺棋,將隻象擺左係對面岸。」我由個荒謬嘅答案反諷佢條題目係無解。
  「你唔係應該話,有班公園阿伯係度玩*揭棋咩?就盤面完全可以推論出一個合理嘅結果,點解你唔去試下?」
  「如果你中間又轉左做國際象棋呢?可能玩玩下又變左做日本將棋,規則由你定,你又可以隨時改寫。
  所以你根本係唔會輸,成件事完全係唔合理。
  我同你講,我唔玩啦!」

佢嘆氣。
  「好啦,我同你講你之前推論出黎嘅野,有關屋企嘅部份估中左七成。
  你唔估埋落去D惡夢會追住你,就咁。」
  跟住我札醒左,時間係八點幾。
  我又係時候諗下今日同小月去邊啦。

*樓下阿伯捉嘅象棋變體,除左將軍以外嘅棋洗好並覆蓋
然後暗棋行第一步之後就揭開,以後就按照棋上面嘅字黎行
揭棋嘅士同象都可以過河
實際上我應該叫佢做盲棋,不過會同小學雞捉開嘅盲棋混淆
推推先
我記得我中學同班fd講捉盲棋
我話盲棋咁玩比佢地屌柒我
兩種香港人都係叫盲棋
揭棋個名我都係google返黎
大家回覆嘅時候可唔可以唔好quote文
可唔可以落好亂推po
仲以為有咩有意義的留言可以睇下

一兩個鐘推一推算唔算好頻?
12hr 先推喇
留左名入親都冇文
咁樣好咩
好好睇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞