是咁的,我變左做個細路女,然後嗱左個填色比賽冠軍

979 回覆
1444 Like 39 Dislike
  琴日世伯話我地可以試下玩下D戶外活動,不如今日約佢出去踏下單車。
  不過東九龍Lee頭邊度有單車徑可以踏?新界果邊就比較多。
  仲有小月識唔識踏都係未知數。
  「你想出去踏單車?老豆陪你去啊,今日我放假。」
  「其實係想約小月出去玩姐,不過未諗到去邊。」
  「無問題,不過…你識踏單車咩?上次教你踏你喊咁口話唔踏WoW」
  下?
  倩雯你亦太廢啦掛…
  「咁…」
  「一陣同你搭車出去九龍灣果個單車公園啦,可以叫埋小月一齊出去。」
  老豆講到咁又好難去拒絕佢,所以我直接打電話同小月講老豆叫我去踏單車,問佢一唔一齊去。
  佢應承左之後,我地就係樓下集合然後一齊搭地鐵去九龍灣。
  無錯,單車係到時先借。

我地係九龍灣站落車,經觀塘道行去麗晶花園,食小小野之後再行去阿離個單車公園。
  單車公園附近有單車鋪,所以我地三個人一人租左架車。
  「小月,你識唔識踏單車?唔識嘅我可以叫佢比個輔助轆你。」租車果陣老豆問小月。
  「識。」小月騎左上架兒童單車上面,三爬兩撥就踏左一段路,然後拆返番黎。
  跟住我都騎左係架單車上面。
  作為一個踏左廿幾年單車嘅人,無理由踏唔到嘅。
  點知我一腳踏落腳疊成架車就向左飄,最後踏左落地下。
  下,唔通我要由頭學過踏單車?
玩game果啲文我飛哂,皆因睇唔明
我都係 對隻驚冇咩興趣
但係題材吸引 作者係寫得好睇嘅 我知道佢好想人認識佢隻驚 其他位都超正架
加油呀
me is 凌風
其他位真係超正,個人認為隻game有啲悶,有陣時好似睇緊說明書咁,btw樓主加油
  數學嘅基本運算,基本上就係要不斷練習同運算先會識,如果一開頭就比佢抄答案,咁佢成世人都無機會用腦計條數出黎,永遠都學唔識。

平時私補教𡃁仔都係咁諗!

咁有文彩都冇女
冇事嘛
終於追曬
快d更新好期待wow
我都係
追左幾日 好好睇
終於有樣野係主角本身識但又做唔到
做運動做得好要有肌肉記憶
個細路女無踩開單車,肌肉協調唔到
加甜
我要純愛
Lived
Push

真係好好睇
不過一出現玩game果part就有d睇唔明
LIVE撚左 屌
  跟住我將架車推去初學者單車埸,大約有半個藍球埸咁大嘅圓形單車埸。
  果度有D家長教緊細路踏單車,而小月就不停係埸地入面圍踏。
  我記得單車輕輕踏一下就可以行得喐,跟住喐緊嘅單車就會自已平衡。
  點解我而家踏極架車都係跌落地?
  老豆係後面推我架單車,然後放手比我踏。
  但我每次都係跌落地下。
  明明單車就係兩隻腳不停交錯咁踏腳踏,轉動個齒輪然後推喐架車。
  點解我好似…唔記得左點踏…
  唉,又跌啦,落地果下隻手輕輕咁擦損左。
  我個腦明明記得要點踏,但身體跟唔上個腦。
  也許倩雯本身無踏單車嘅肌肉記憶,所以咁急住去衝反而協調唔到。
  如果我嘅動作會受到倩雯本身嘅經驗影響,咁點解我由一開始就可以隨心所欲咁畫畫?
  由我一開始接手倩雯嘅身體,無論係水彩同油畫我都畫得番以前嘅水平。
  除左畫畫之外,一D純粹用腦嘅活動同遊戲我都做到大人嘅水準,但我發現叫我做運動我就會慢幾拍。
  雖然可以解釋做「女仔唔擅長做運動」然後避免做體能運動,不過而家我自已話要出黎踏單車完全係自己搵黎搞。
  跌多幾下,我手仔腳仔都損曬。
  小月即刻將架車停係我隔離,囉幾塊膠布出黎。
  「你地去廁所洗下傷口先,跟住先好黏膠布啊。」老豆提醒。
  「我去單車鋪幫你加個輔助轆啦。」
  「唔得,我今日要學識踏單車,無論跌幾多次我都要學識。」唔知係邊而黎嘅勇氣,也許係唔服輸嘅心態,無論跌幾次我都要識番踏單車。
  因為我無理由做唔番我以前識嘅野。
  痴好膠布之後,老豆就繼續推我車,教我踏單車。

原本,我以為可以同小月佢兩個人踏啟德公園,跟住係碼頭坐下,吹下畫風。
  點知我而家要困住係個細埸度由頭學過踏單車,我唔忿氣。
  我越踏得急,架車跌越快,到最後連小月自已都唔踏啦,走過黎幫我打氣。
  「單車唔係輕輕一踏就會去啦咩?點解踏極都唔喐…」
  「不如咁,你唔好咁急住去踏。
  我推你一下,架車就黎唔喐果陣你刹停架車,然後伸隻腳出黎停車。」小月同我講。
  「啊好呀,小月你試下推下佢。」老豆都聽到佢講野。
  佢坐係長櫈度抖,睇住小月推我單車。
  佢放手之後,我唔急住落腳踏,反而落剎車整停架車。
  係架車失去速度果下,我應該要打側小小個人然後企腳落地。
  但係…我隻腳好似伸得太慢,結果成個人炒左落地下。
  小月扶返我起身再黎過。
  我今次落腳要快小小。
  每次跌倒,我都調整我嘅反應時間,盡可能同Lee個細路身體協調。
  跌左三次之後,係失去平衡之前我終於企得到隻腳落地。
  帶住Lee種感覺,我終於踏到一腳,兩腳,三腳…架車終於喐啦!
  以前我從來唔會對踏單車Lee個代步工具有任何感覺,但而家架單車行到幾步我竟然開心到想跳起!
  同小月一齊係新手埸踏左幾個圈之後天色開始變暗,所以我地要返屋企。
  雖然跌到成身損曬,但Sofar都係開心嘅。
  「唔好意思啊,明明踏得叻都要陪我去新手區。」
  「唔緊要啊,下次同你去踏上面條高架單車徑啊。」
  小月指住公園嘅主要單車徑,一條8字型嘅高架單車徑。
  「好啊,下次再一齊踏啊。」老豆回應小月。
  「到時你唔好淨係係埸外教人啦。」小月吐糟老豆,睇黎佢地兩個都算投契。
  還左車之後,我地再返麗晶花園食下午餐,然後搭地鐵返屋企。
  我地送到小月去佢屋企樓下,跟住我問佢要唔洗沖個涼換件衫過黎食飯。
  老豆話唔好打搞人地休息,所以就無約成。
  雖然佢自已講過歡迎小月隨時上黎黐餐,不過大人對細路講嘅野有八成都係大話。

係返屋企途中,老豆問我:
  「你同小月係咪真係拍緊拖?
  你一開頭講笑咁話佢係你條囡我都唔係咁信,不過我見你地Lee排成日兩個人出去我就覺得怪怪地。」
  「呃…」我唔知點答佢好。
  「咁睇黎應該係啦,雖然應該係細路仔玩泥沙果種。
  不過點解你會想同女仔拍拖?」
  「由一開始我都話我係一個三十歲嘅成年男人轉生過黎嫁,咁我鐘意返女仔都好正常。」
  老豆停左係度。
  「咁你覺得自己係男仔定係女仔?」
  「我好清楚Lee個身體係女仔。」
  「咁你自已想唔想做女仔?」老豆好嚴肅咁問我。
  「係香港地,做女仔永遠著數過男仔;
  男仔除大力小小之外,有好多工唔請,仲有樣樣都要LadyFirst就曬女仔。
  我而家做女仔做得幾開心。」我好誠實咁答佢。
  「但係做女仔就應該鐘意男人。」
  等等,老豆嘅表現同我印像中思想開明嘅佢完全唔同。
  「一個人鐘意邊個,同佢本身係咩野性別係無關係嘅。
  拍拖都只係為左兩個人共同生活而建立嘅愛情關係。」
  嚴格上黎講我算係向老豆出左櫃。
  「睇黎你知道你做緊咩,我唔反對你。
  不過你仲細個未定性,唔好咁快認定自已嘅性向先。
  話唔埋你第二時會搵到你鐘意嘅男仔。」
  「咁第二時先算。」
  「而家我只會將小月當左做你嘅一個好好好好好好嘅朋友,到你地大個啦,真係定性啦先講係咪真係拍拖。
  當然我唔會特登拆散你地,或者你地玩玩下會學到真正拍拖果陣應該要點同對方相處。
  仲有,唔好做D你負唔起責任嘅野。」
  老豆講完Lee句之後,我地就繼續行。
  途中佢問我同小月有無做過D咩,我就同佢講有錫過。
  佢就同我講,除左錫錫之外唔好再做再進一步嘅野。
  當然,我聽唔聽係另一回事。
聽晚有可能出街唔出文
負唔起責任既野
又冇奔周 點做到負唔起責任既野
支持
live
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞