是咁的,我變左做個細路女,然後嗱左個填色比賽冠軍

979 回覆
1444 Like 39 Dislike
幼女向動畫來來去去都係個幾個
咩 ptqr 星X學園 星X少女 寶石寵物
個D做咗好多年 有好多輯
莉姆妖精呢
但係啲細路唔鐘意
lovelive 同aqours都無人提
爆旋重hit過佢但都炒唔起
邊有咁多細路睇lovelive
ok
近排睇返星光少女,真心覺得勁痴線
一對刀片溜冰鞋都可以係咁係冰面做step, 咩鮮果飛躍,極光騰躍都要行埋一二面
  整完壁報之後,我去到隔離公園搵班科長同埋小月。
  我見到佢地成班人地坐係滑梯架玩手機,中文科長同數學科長都帶左離中學嘅男朋友過黎。
  中文科長劉永霖嘅男朋友睇黎係中二三左右嘅小金毛,想學壞但又未夠班果種,我睇到佢食煙但又係咁咳咁嘅樣真係好撚好笑。
  數學科長張維雅嘅男朋友睇黎中三四左右,大過曬佢地。雖然條友無染金毛,但睇佢成個人矇矇鬆鬆咁,一係成日捱夜,一係可能有不良嗜好。
  「喂,你地玩緊咩?」
  「你唔係呀嘛?連食雞都唔識?」英文科長周佩儀串我。
  「用手機玩食雞不如玩電腦,既然人咁多不如一齊去網吧多排。」
  「那有錢?」果個金毛靚仔串我。
  原本我想串佢「無錢唔好學人拍拖」,不過我自已都係咁所以就收番句野。
  食雞最多四排,而在埸有七個人,所以張維雅同佢男朋友就攤左係隔離訓教。
  由佢地嘅話畫睇出,佢地四個人已經殺到去接近決賽圈,係一片無大掩護物嘅草地入面有三隊十個玩家。
  然後另外兩隊都發現到對方然後打架,小月她們向人群隨便開了幾槍就食雞了。
  「耶——食雞!」小月舉起電話,向我分享勝利嘅喜悅。
  雖知道手機板食雞大部份對手都是電腦玩家,所以十分容易食雞,但看小月笑得那麼開心我就不潑她冷水了。
  「然後你們會做D咩?」我問她們。
  「要整支煙嗎?」個金毛囉左包煙遞向我。
  果幾個科長都囉左支煙,佢地用好生澀嘅手勢夾住支煙,甚至連打手機都燵唔著。
  我囉左個打火機,一下就燵著左,然後即刻整熄佢。
  「連打火機都唔識用,唔好學人食煙。」我串到班科長一幢都無。
  「我想問你一句,點解要食煙?係咪壓力大到唔食煙唔得?
  食煙只係用傷害身體嘅方法提早將身體入面最後一份精力搾乾。
  你又唔係做D辛苦工,朝早五六點起身搬十幾個鐘頭野,又唔係要連續炒十幾個鐘餸,亦唔係要通幾晚宵死掂十幾廿份Project。
  我睇唔透而家我地食煙提神嘅需要,你比果位師兄食就差唔多。」我順便教訓果個金毛。
  「你無野啊?講野成個阿媽咁嘅。我食煙關你撚事!」
  「一包煙幾錢啊?就算係私煙都起碼要三十幾嘛。
  食少包煙你咪有錢帶條囡去玩囉,話唔埋可以租間時鐘酒店開房Tim。」
  「你都痴尻線!」個金毛即刻走佬,劉永霖跑出去搵佢。
  「你返去幢高枕頭諗諗你夠唔夠錢溝女,先好黎派煙扮大佬啦。」
  「你做咩野咁鬧人啊,你搞到我地班人散左啦!你開心啦!」常識科長麥慧玲發我脾氣。
  「的確,我唔需要咁用力咁反駁個金毛,只不過果一刻我覺得你地值得有更好嘅男人。
  可以搵到錢,養得起你地嘅好男人。」
  「咁你係咪即係話埋我?」訓係度嘅頹佬同埋張維雅起左身。
  「我只係為左小月而鬧人,你地食煙食到肺癌都唔關我事。」我拖住小月隻手。
  「嘩,有埋暱稱,究竟你地係咩野關係?點解仲Close過我地?」麥慧玲質問我。
  小月望住我,期待我嘅答案。
  「你地可以有男朋友,我都可以溝個女朋友姐。」我舉起拖住小月隻手。
  「WOW!」在埸三個科長同埋果個男朋友仔都起哄。
  跟住小月直接錫過黎,第一次係其他人面前錫錫。
  不過因為現埸人有D多,所以我用嘴唇推開左佢,輕輕印一下就算啦。
  「唔可以講比其他人聽,知唔知?
  如果唔係我將你地食煙嘅野爆大鑊。」我警告在埸嘅人。
乖幼女只愛壞男孩
我太乖啦
終於Live
劇情算唔算暴走呢
不過又幾好睇
唔算啦
  今個禮拜五就係聖誕聯歡會,臨近聖誕大家都越黎越興奮。
  畢竟放大假嘛,係人都開心嘅。
  但係更令班學生興奮嘅係,我地成級同學聯歡會之後都會去兩日一夜嘅成長營。
  我都唔記得左我有報名入營,都係聽班Miss 同我地Briefing先知道。
  講返果四個科長,而家得番三個。
  個中文科長依然同另外三個科長Friend,不過佢唔會再過黎我地Lee邊。
  另外三個科長我可唔可以將我同小月拍拖以及屌尻派煙果條金毛嘅原因講比佢聽,我同佢地講,唔好係學校講Lee個話題。
  「如果你地仲會一齊同佢出街嘅話,可以係出面同佢講。
  不過我唔想學校有更多人聽到Lee個秘密。」

今日無咩特別野,放左學之後我繼續整塊壁報車。
  小月繼續同三個科長去公園玩,果個張永霖無跟埋過去。
  「你唔係已經釘完塊壁報啦咩?」書記問我。
  「釘壁報只係第一個步驟,我仲有野要係堆紙上面畫。」
  囉番架壁報車之後,我用黑色白板筆係所有碎紙嘅邊沿畫組黑線,「鎅」出玻璃嘅邊界。
  我係張櫈度不停擒高擒低,用左個半鐘時間終於畫好壁報車上面果D碎紙邊界。
  四點幾左右,我打算去視藝室借D粉彩油小小陰影。
  不過我見到成班老師同埋校長係入面開緊會,討論緊聖誕感恩崇拜嘅安排,傾緊表演次序,搵邊個牧師講道等等。
  我諗我都係聽日先去借粉彩…唔係。
  聽日我要去畫班,極其量都係禮拜四畫,我驚唔夠時間。

係我諗緊點算嘅時候,視藝科張主任開門問我:
  「倩雯同學,你係咪有野想搵老師?」
  我見到聽緊報告嘅校長似乎眼尾望住我,應該係佢叫張主任開門比我。
  「Ar…我架壁報車想問視藝室借小小粉彩黎用。」
  「囉去,用完去校務處還比書記,佢地會囉番過黎。」張主任九秒九咁比左盒學生粉彩我。
  囉左盒粉彩之後,我開始係頭髪同件衫上面打陰影。
  啡色嘅頭髮,我落左D深小小嘅啡色;
  白色嘅衫我比小小灰色係陰影位;
  塊面同隻手我落左小小橙色。
  點解用粉彩呢?因為我可以用紙巾捽散D色粉,係色紙上面做出漸變效果。
  五點幾左右我上好應該要上嘅陰影,淨底就係「聖誕快樂」四隻字。
  好啦,禮拜四印隻字出黎釘上去啦。

我去校務處搵書記姐姐還粉彩同埋幫我推番架車返去,同佢講我淨係差聖誕快樂四個大字。
  「不如直接用Lee個,頭先印多左一份。」書記姐姐囉左四張A4紙,上面印左全黑色正黑體嘅「聖誕快樂」四個大字。
  「好啊,咁唔洗你地禮拜四再推一次。」
  我地一齊剪左四隻字出黎,然後釘係藍色天空上面。
  咁壁報車件事就了結左啦,之後就等禮拜五佢地推出黎迎賓。

跟住我就去公園接小月。
  我見到佢地係涼亭做…應該話抄功課。
  因為無左中文科長,所以淨底一堆中文功課。
  雖然中文主要嘅抄寫功課其他人都可以做到,不過佢地對不供詞填充同埋閱讀理解好似有D障礙。
  理論上我可以囉我份功課出黎比佢地抄,不過長久下去始終唔係咁健康。
  所以我走左過去教佢地點做。
  「打開課書,搵果個詞語出黎。
  邊個詞語係適用於Lee句嫁?你無理論話『我喜歡閱讀,電話入面的字詞』。」
  係,對於我係理所當然嘅野,對於佢地黎講係要學習嘅新知識。
Live
故事主角當然梗係唔想佢地惡化就會教佢地做功課而唔係比功課佢地抄啦
但係現實世界,啲人會屌鳩你唔比佢地抄,之後又會唔同你好,次要係以佢地智商都食做唔到啲功課

總括來講係吃力原討好的事
所以比我的話都係會做好人比功課人抄以賺取友情
  「講咁多做咩?借份野黎抄啦。」麥慧玲開始有D唔耐煩。
  「抄唔係唔得,但無得抄嘅話你地點算?」
  「你又咪係上堂抄功課。」張維雅反駁我。
  「我識曬D野,咪上堂做功課囉。
  上網睇多D文章,有咩詞語唔明嘅就查Google,咁樣你就算唔上堂中文都會識做曬D功課。」
  小月比我調教左個幾禮拜,D功課都已經唔洗抄,我諗班科長都應該可以…
  Lee個係我做左十幾年學生嘅經驗,讀書靠學校老師完全係食屎。
  但最後班科長都係選擇抄小月份功課。
  我無特別阻止佢地,因為我無果份無謂嘅正義感。
  不過自已唔識自學,又唔肯受教,下埸係會比食屎更慘。

周佩儀做緊(或者抄緊)功課果陣問我:
  「其實…你同車長兩個女仔拍拖係點嘅樣?」
  所有人都停左筆,等聽八卦。
  「拖下手仔,行下街,同其他人差唔多。」我簡短咁答佢。
  「咁…你地會唔會錫錫嫁?」拍緊拖嘅張維雅好緊張咁問。
  「你同條仔會唔會錫啊?」
  「你地錫比我睇下啊,我想睇睇兩個女仔錫錫係點嘅樣。」
  琴日唔係錫過啦咩…
  跟住小月哄塊面過黎,果三個科長開始起哄:
  「嘴佢,嘴佢,嘴佢!」
  「你地人有D多,我怕醜…」我個心係度跳,成個人亂到唔知講咩好。
  然後小月撲過黎,用佢飽曖嘅嘴唇佔據我嘅呼吸。
  我只能夠配合佢嘅呼吸,係佢嘅朋友面前表演接吻。
  我地用舌頭係對方嘅嘴唇入面跳舞,佢地睇到勁興奮。
  張維雅甚至哄個頭去麥慧玲果邊!今次真係出事啦!

我即刻縮開,然後喝止佢地。
  「喂!張維雅你唔係有男朋友咩?做咩走去錫女仔!」
  「同女仔拍拖好似…好似開心過同男仔拍拖。」
  佢地有D奇怪嘅開關比我打開左。
  「但係同性戀係香港條路好難行,你地要諗清楚先。
  香港無同性婚姻,將來出櫃會有好大壓力,基本上好難有未來。」
  「但係…但係…」
  「你諗諗點解你要拍拖,同當初點解要同果個男仔開始?
  如果因為少少刺激就想轉對象,咁當初點解要開始?你真係準備好拍拖?」我屌爆果個想轉軚嘅張維雅,因為佢咁樣真係會出事。
  但同一時間,小月個樣好似唔係太開心。
撚到其他囡囡都百合埋
愈黎愈痴線
百合我諗起呢套
  當我同小月行返屋企果陣,小月嘅心情有D低落。
  「你話我地無未來係咪真嘅?」
  佢在意我頭先同班科長講嘅野。
  「未來嘅路係難行嘅,屋企人同埋長輩未必會接受女仔鐘意女仔。
  因為香港無同性婚姻,就算我地大過左都結唔到婚。
  你同我一齊,最後就要面對好多現實嘅問題。
  但係如果你都願意同我係埋一齊嘅話,問題係可以一齊面對嘅。」
  我講嘅野太深,太難明,太艱辛,因為我講緊係十幾年後會發生嘅「未來」。
  對於一個只係對戀愛有憧憬嘅小學生黎講,一切都太早啦。
  「咁樣,你係咪即係唔鐘意我!」小月企係度爆喊。
  係佢眼中,戀愛只有鐘唔鐘意兩回事,唔需要諗其他野。
  咁到底我應該應該陪佢行落去呢?
  雖然一開始係有D玩票性質,但而家要開始認真考慮繼唔繼續落去。
  「無錯我係鐘意你,但係你有無能力陪我一齊面對黎自四方八面嘅壓力?」
  「如果我地拍拖嘅事公開左,我地嘅阿爸阿媽未必會祝福我地,反而會諗盡辦法逼我地分手。
  你準備好同佢地周旋未?
  學校嘅老師同樣都會勸我地分手,你又準備好同佢地周旋未?」
  「點解你要咁樣假設?」
  「因為係長輩眼中,女仔之間拍拖係唔正常嘅。」
  「咁點解當初你要同我講你鐘意女仔?搞到我同你拍拖?」
  「因為我從來都唔係一個『正常』嘅女仔,無必要做佢地心目中果種乖乖囡。
  Lee個係一個難題,我希望你可以諗諗點樣同屋企人同埋老師講,說服佢地比你去行一條與眾不同嘅路。
  係你諗通之前,我地拍拖嘅野就唔好公開啦。」
  「咁你即係覺得同我拍拖好羞愧?」
  「唔係,我怕你受唔住周圍嘅壓力。」
  「拍拖拍到咁閃閃縮縮,我唔玩啦!
  永霖同雅維日日帶個男朋友出黎,點解我唔可以帶你出去!
  點解我地要扮好朋友?
  點解!」小月壓抑嘅情緒一次過爆發出黎。
  係我帶佢去諗一D唔應該係Lee個年紀諗嘅問題,逼佢做一D唔係Lee個年紀要做嘅野…
  一切都係我嘅錯。

「我諗,大家都需要時間諗諗我地應唔應該繼續喺埋一齊。
  如果你準備好面對一條崎嶇難行嘅愛情路,你再黎搵番我啦。」
  跟住我繼續向前行,小月就停係原地喊。
  我地開始得太早啦,佢無能力理解我嘅諗法,只係一直聽同做我同佢講嘅任何野,也許係傷害到對方之前冷靜一下係好事。
  我希望小月可以盡快成長到可以同我溝通嘅心智。
倩雯會唔會又改角色setting
佢比人困住左出唔到黎
想當年小學好鬼中意睇星光少女
文……
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞