是咁的,我變左做個細路女,然後嗱左個填色比賽冠軍

979 回覆
1444 Like 39 Dislike
咁少唔夠喉wor
  Cax Sir向所有同學介紹我,話我今堂開始會作為助教手教畫。
  然後Cax Sir囉佢D範例畫出黎,問下D同學想畫邊張。
  「嘩,第五人格啊。」
  有幾個同學見到船長隻園丁,亦想跟住畫。
  Cax Sir亦比佢地畫紙,我亦囉左部Ipad Google幅隻園丁比佢地照住畫。

不過D同學無咩耐性畫,起稿起到烏哩馬查;除左有頂帽同埋衫鈕眼之外,無野似個園丁,我仲以為佢地畫緊吶喊。
  「起完稿啦,快D教我畫。」
  Cax Sir係前面講緊點樣畫佢幅範例圖,似乎將果幾個畫園丁嘅學生拋比我。
  「我最多講下點樣運用你地原本已經識嘅技巧去畫你想畫嘅野,但如果連基本嘅草稿都畫唔好,一開始個形狀就錯嘅話,再多嘅技巧亦補救唔到。」
  我用鉛筆指著佢地起稿畫錯嘅手腳。
  「首先,手是有骨骼的。
  就算是這種Q版,也是有骨頭和關節,不是這樣軟奶奶嘅香蕉手腳。」
  睇黎好似船長咁畫得準隻園丁,係Lee堆同學當中其實已經唔簡單。
  「基本畫法唔明嘅話,一陣過去請教Cax Sir,我要去教D進階小小嘅野。」
  一如之前係What App講過,我只需要催谷船長一個人,其他同學係可以直接放生嘅。

甩左堆煩膠同學之後,我繼續油我果隻園丁。
  因為係卡通畫,而且一早已經想好了聖誕色調,所以用了最簡單的紅白配色,好快咁油好底色。
  用風筒吹乾底色之後,我用木顏色補一補邊緣嘅漸變,同埋最細緻嘅禮物。
  地面嘅白雪,我打算用白色廣告彩處理,不過係之前要先用Color Brush上好夜晚嘅深藍色。
  我望一望船長,佢先啱啱畫完個草稿,不過我已經上好一半色啦。

「你奸茅,明明係水彩班,你又用木顏色,又落埋D奇怪顏料。」船長唔忿氣。
  「能夠畫好幅畫嘅畫具就係好畫具,一陣我仲會用廣告彩畫雪。」
  「仲有明明係畫個Iogo,你走黎同我畫左D其他野!」
  「Lee個就係我同你嘅最大嘅差距。」
  「照抄參考圖嘅叫做臨摹,根據參考圖加入其他元素就叫做創作。」
  「咁你咪唔係畫緊幅園丁囉。」
  我用廣告彩開左白色同埋小小灰色,用點描嘅方法打左一層雪地出黎,亦幫頂聖誕帽加左D白棉花。

跟住我囉幅畫比果兩個畫緊園丁嘅煩膠同學睇。
  「嘩,隻園丁好靚啊,係咪聖誕Skin?」
  因為畫入面個女人,依然係果個眼鈕人偶;佢套牛仔裙就算變左色,亦保有園工拆櫈嘅工具。
  聽到個同學咁樣回應,船長亦無話可說。
  「因為你可以準確咁畫出參考圖嘅野,所以你更進一步。
  由下幅畫開始,根據幾張唔同嘅參考圖融合成你自已嘅畫,或者係參考圖之中加入自已嘅野。」
  跟住船長佢突然大喊,Cax Sir即刻走過黎問我地咩事。
  「佢昨日同我挑機,話我D畫係搵人代筆。
  跟住我畫左D佢畫唔到嘅野,佢就唔忿氣啦。」
  「畫畫係個人嘅興趣,自已想畫咩咪畫咩野囉,唔洗比咁大壓力嘅。」Cax Sir同我講完之後,拉左船長出去班房外傾計。

班房入面果班學生,有一班畫緊Cax Sir個水晶球,有兩個畫緊隻園丁,同樣都係用鉛筆起緊稿。
  過左一陣,船長同Cax Sir都返返入課室。
  船長繼續畫隻園丁,Cax Sir開始講個水晶球點樣上色,講完之後就行過去睇睇果兩個畫園丁嘅同學。
  「草稿無問題啦,記唔記得點樣用平塗法?」
  佢地兩個都搖頭。
  「以頂帽為例子,用最淺色嘅啡色開始油曬成頂帽;頂帽乾嘅時候可以油其他地方嘅最淺色,例如係件衫。
  等頂帽乾左之後,再係深D嘅位置落一層深小小嘅顏色,如此類推。」Cax Sir用左畫紙示範一次。
  「今次幅畫對你地黎講有小小復雜,但都可以挑戰下。」
  船長已經自動波咁開始上色,用嘅係Cax Sir口中嘅平塗法。
  而我亦好似無咩野可以做,反正Lee一班我由一開始就唔應該干涉。

男人老狗 喊
人地係十歲細路仔
個故可以融合到自己既興趣,樓主寫都應該寫得好開心
live左
live 咗
題材好新鮮好正
支持
又live左
天悅果間打magic係咪叫魔法少年
天悅唔係淨翻呢間咩
行上一樓睇睇
仲有另一間
  無野做之際,我繼續油埋頭先果張聖誕園丁。
  因為我用木顏色做漸變,所以無左水彩應該有嘅水跡同埋風味,反而似電腦畫出黎嘅漫畫。
  當然,水跡有好多時都係意外發生,好多時D人都唔係咁想見到,但如果控制得當,畫上面嘅水跡就係水彩嘅風味。
  船長果幅間唔中出小小界,多左一兩點水跡,甚至油深左小小顏色,唔係咁完美嘅原裝園丁,說不定也有另一種美。
  所以,將兩張畫放埋一齊做比較係完全無意思,亦只會造成無謂嘅傷害。
  話雖如此,繪畫比賽又何嘗唔係咁樣?
  囉一堆唔應該比較嘅野,夾硬用一D客觀嘅指標同埋主觀嘅感覺,夾硬比個分數,然後用Lee D分數決定張畫值唔值得囉獎。
  畫畫唔應該係咁嘅,為左分數畫畫,開心咩?

當然係我眼中,船長果幅畫只係油完底色,但佢已經話自已油完啦,Cax Sir亦收貨,叫佢洗筆準備落堂。
  「對唔住,我唔應該話你畫畫搵人代筆。」
  「唔緊要,我無掛係心度。」其實有。
  我估唔到佢會直接同我道歉,搞到我好好奇到底Cax Sir頭先同佢講左D咩。
  「其實點樣先可以畫到你咁嘅效果?」
  「畫多D,試多D唔同畫法,唔洗拘泥係顏料上面,基本上水性顏料都係相容嘅。
  當你識多幾種唔同嘅畫法,你就會知道你想要嘅效果點樣畫出黎。」   其實我講左一D好有道理嘅廢話。
  按照一般細路嘅時間表,放左學之後要做幾個鐘功課,仲要溫幾個鐘書,邊有時間慢慢試效果?
  最快就係跟阿Sir指示一步步咁畫好範例畫。

落堂之後,畫水晶球嘅同學好開心咁帶住自已幅畫走;畫園丁嘅同學帶住一幅半成品返屋企。
  如果佢地記得嘅話,也許下堂可以油埋佢,但通常都唔會記得。
  我問Cax Sir去邊度食飯,佢話求其搵個地方食小小野就得,因為佢跟住要去畫室教另一班。
  當然,食午餐嘅時間係有嘅,所以同我一齊食都可以。
  點知船長都要跟埋過黎,OK,Cax Sir話無所謂咪一齊食囉。

船長出全力追倩雯
小學雞戀情
  Cax Sir趕時間,於是我地求其搵間茶餐廳入去食飯。
  我地理所當然係叫快餐(頹飯),不過飲咩我就有D猶豫。
  以前我去茶記係必飲凍檸啡,但如果個價錢貴得太離譜我會飲凍奶茶或者凍檸水,共通點係都係凍飲。
  咁我Lee排黎M,飲凍飲我驚會發作。
  咁熱飲有咩選擇呢?
  熱檸系列我係完全唔得,苦茶我幾苦都可以飲到,但熱檸檬果陣澀味同埋殘留係水入面嘅果渣我完全接受唔到。
  好立克同阿華田得陣甜味,好難飲。
  熱奶茶咖啡我阿媽唔比我飲,話我太細個
  咁我可以飲咩?

好啦,趁阿媽唔係度飲杯熱奶茶啦。
  我估唔到叫杯野飲都可以諗成日。
  船長叫左杯凍華田,Cax Sir要左杯凍奶茶,憑杯野飲就知道我係屬於大人嘅世界。
  當然Cax Sir亦鵝左兩句,話細個唔好飲咁多奶茶,會上癮。
  「點解你同Cax Sir會咁Friend?」食野果陣船長問我地。
  「其實倩雯係我嘅學生。」Cax Sir親自答佢。
  「係大人畫班大家都好自動波咁畫自已想畫嘅野,學習氣氛好過細路班好多。」我補充一句。
  「其實無你想像中咁美好,大人畫班學唔學到野都係睇你想唔想學;
  好多時D同學都係想阿Sir幫自已畫埋佢。」Cax Sir反駁我。
  跟住我同Cax Sir傾左唔少有關兩種畫班嘅唔同生態,主要係細路班服侍家長,大人班要當學生係客。
  當然,船長係完全插唔到嘴,佢講極都係有關自已點樣畫好D畫,點樣可以畫到我咁。
  「學好Drawing,輕鬆Printing,我老師教嘅。」Cax Sir用一句話答完船長嘅問題。
  「只要掌握你想畫嘅野嘅形狀同埋光影,用咩野技法表達都會畫到你想畫嘅野。」佢補充果句野嘅意思。
  「有時間就練下素描啦,包括你都係。
  其實船長素描分分鐘準過你。」Cax Sir指著我。

我一邊食野一邊睇電話,係FaceBook D濕尻廣告見到今日有個桌遊Group搞活動,係旺角嘅桌遊鋪有桌遊團。
  桌遊一班人玩,一班人跟據同一個規則動腦筋,就算輸左都享受思考嘅過程;所以相比起Magic那種卡牌對戰遊戲,我更傾向玩桌遊。
  畢竟兩個人嘅卡牌對戰遊戲只有贏家同埋輸家,比桌遊更著重勝負。

我地拿拿聲食完碟多肉少菜嘅頹飯,跟住就比錢出門口啦。
  當我諗住比錢嘅時候,Cax Sir就幫我比左錢。
  「今餐我請啦。」
  的確,老師帶細路食野無咩理由要玩AA制,船長本身都無諗住比錢直接出左門口,所以我覺得佢係黎黐餐嘅
  其實一餐飯我仲算比得起,畢竟今日阿媽有比一百蚊零用
  不過如果要玩個桌遊團嘅話,其實要比八十蚊入埸費
  當然,以一個成人黎講其實好平,但對我Lee個細路黎講其實幾有壓力。
  不過我都係想去果個桌遊團去識下人,所以今日唔打Magic,去旺角玩桌遊。
  點知個船長死都跟過黎。
船長好俾心機啊
船長
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞